Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57
“Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57
Allah (cc) kendisine itaat eden, doğru davranışlar sergileyen müminleri peygamberlerle anmaktadır. Böyle davranan müminlerin onlarla dost olacaklarını bildirir.5 Müminler peygamberlerin hayatlarını örnek almalıdır.
Peygamberimiz hayatı boyunca söz ve davranışlarında doğruluktan ayrılmamıştır. Hiçbir zaman yalan söylememiş, kimseyi aldatmamış, verdiği sözleri yerine getirmiştir. İnsanlarla ilişkilerinde, ticaret hayatında, çıkan anlaşmazlıkların çözümünde daima doğru davranışlar sergilemiştir. Bu özelliğinden do- Görsel3.1: Kur’an-ı Kerimde özde ve sözde doğru olmaya layı Mekkeliler onu Muhammedülemin (önem verilir.
venilir Muhammed) olarak nitelendirmişlerdir.6 Müminler Hz. Muhammed’i (sav) örnek alır. Onun gibi yaşamaya gayret eder. Hayatını buna göre düzenler. Allah (cc) Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur: “Öyle ise emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Beraberindeki tövbe edenler de dosdoğru olsunlar…”7 Bu emir Hz. Muhammed’in (sav) şahsında bütün müminlere hitap eder. Müminlerin bu doğrultuda yaşamaları emredilir. Konu ile ilgili Hz. Muhammed (sav) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Doğruluktan ayrılmayın. Çünkü doğruluk (insanı) iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Kişi devamlı doğru söyler ve doğruluktan ayrılmazsa Allah katında ‘doğru/ sıddık’ olarak yazılır. Yalandan sakının!”
Yorumlayalım
Ebu Hanife büyük bir âlim olmasının yanında ticaretle de uğraşırdı. Bir gün bir kadın ipek elbise satmak için onun yanına geldi ve aralarında şöyle bir konuşma gerçekleşti:
– Elbiseyi kaça satmak istiyorsun?
– Yüz dirhem isterim.
– Bu elbise yüz dirhemden fazla eder.
– O zaman iki yüz dirhem isterim.
– Bu elbise daha fazla eder.
– Öyleyse üç yüz dirhem isterim.
– Daha fazla eder.
– O zaman dört yüz dirhem isterim.
– Daha fazla eder.
– Benimle eğleniyor musun?
– Ne münasebet, bir adam getirin de fiyatı o belirlesin.
Ebu Hanife elbiseye beş yüz dirhem ödedi. Böylece elbiseyi gerçek değerinden satın almış oldu.
Soru: Verilen örnek olayı doğruluk açısından yorumlayınız.
- Cevap: Bu örnek olay, Ebu Hanife’nin ticaretinde ne kadar dürüst ve adil olduğunu göstermektedir. Satıcı kadının bilmediği gerçek değeri kendisine bildirerek, yalan ya da aldatmaya başvurmamış ve malın hakkını teslim etmiştir. Bu davranış, İslam’ın dürüstlük ve adalet ilkelerine uygun bir örnektir. Ticarette doğruluğun toplum güvenini artıracağı mesajını verir.
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.