Taştın Yine Deli Gönül Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)
Taştın Yine Deli Gönül metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 175-176-177-178 (Millî Kültürümüz Teması)
Taştın Yine Deli Gönül Metni Cevapları
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 175 Cevabı
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Soru: Yunus Emre hakkında yaptığınız araştırmaları arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
YUNUS EMRE VE TÜRK DİLİNE KATKILARI
Yunus Emre Kimdir?
Yunus Emre, 13. yüzyıl sonu ve 14. yüzyıl başlarında yaşamış önemli bir Türk mutasavvıf ve halk şairidir. Anadolu’da Türk tasavvuf edebiyatının öncülerinden biri olan Yunus Emre, sade bir dille yazdığı ilahileri ve şiirleriyle geniş halk kitlelerine ulaşmıştır.
Türk Diline Katkıları:
- Sade Dil Kullanımı: Yunus Emre, şiirlerinde halkın anlayabileceği sade ve akıcı bir Türkçe kullanmıştır. Bu, Türkçenin halk arasında yaygınlaşmasına ve günlük dilin gelişmesine katkıda bulunmuştur.
- Tasavvufî Kavramları Yaygınlaştırması: Yunus Emre, tasavvuf konularını Türkçe şiirlerle anlatarak hem tasavvuf düşüncesini halka yaklaştırmış hem de Türkçe kelimelerin bu alanda zenginleşmesini sağlamıştır.
- Halk Edebiyatına Katkı: Şiirlerinde hece ölçüsünü ve halk edebiyatı nazım şekillerini kullanarak Türk halk şiirinin gelişimine öncülük etmiştir.
- Evrensel İnsan Sevgisi: Şiirlerinde hoşgörü, sevgi ve kardeşlik temalarını işlerken, bunları yalın bir Türkçe ile dile getirmiştir. Bu da onun eserlerini sadece Anadolu’da değil, dünya genelinde de tanınır kılmıştır.
Metni, uygun bir ses tonuyla okuyunuz.
TAŞTIN YİNE DELİ GÖNÜL
Taştın yine deli gönül sular gibi çağlar mısın
Aktın yine kanlı yaşım yollarımı bağlar mısın
N’idem elim ermez yâre bulunmaz derdime çare
Oldum ilimden âvâre beni bunda eğler misin
Yavı kıldım ben yoldaşı onulmaz bağrımın başı
Gözlerimin kanlı yaşı ırmak olup çağlar mısın
Ben toprak oldum yoluna sen aşırı gözetirsin
Şu karşıma göğüs geren taş bağırlı dağlar mısın
Hş|şth gibi yoluma aykırı İnen karlı dağ
Ben yârimden ayrı düştüm sen yolumu bağlar mısın
Karlı dağların başında salkım salkım olan bulut
Saçın çözüp benim içün yaşın yaşın ağlar mısın
Esridi Yunus’un canı yoldayım illerim hanı
Yunus düşte gördü seni sayru mısın sağlar mısın
Yunus Emre (12407-1320?)
Daha çok Allah, insan sevgisi ve hoşgörü temalarını işleyen büyük Türk şairi ve mutasavvıfıdır. Eserlerinin sade bir dili vardır. Eserleri Divan ve Risaletü’n-Nushiyye’d\
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 176 Cevabı
1. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki soruları şiire göre cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: Şair ilk iki dizede kimlere seslenmektedir?
- Cevap: Gönlüne ve gözyaşına seslenmektedir.
Soru: Üçüncü ve dördüncü dizelere göre şair, nerede ve nasıl bir durumdadır?
- Cevap: Memleketinden uzakta ve dertli bir durumdadır.
Soru: Beşinci ve altıncı dizelere göre şairin mutsuz olmasının sebebi nedir?
- Cevap: Yoldaşını kaybetmiş olmasıdır.
Soru: Sekizinci ve dokuzuncu dizelerde şair, dağı kimlere benzetmektedir?
- Cevap: Katı yürekli insanlara ve haramilere benzetmektedir.
Soru: Dokuzuncu ve onuncu dizelerde şairin oluşturduğu çelişkili durum nedir? Böyle bir çelişkiye düşmesinin sebebi ne olabilir? Tahmin ediniz.
- Cevap: Şair, hem karlı dağlar yüzünden yârinden ayrı düşmüştür hem de dağlara yolumu bağlar mısın diye sormaktadır. Bu çelişkinin nedeni Yunus Emre’nin yardımı Allah’tan bekliyor olması olabilir.
Soru: On birinci ve on ikinci dizelerde şair, bulutu hangi varlıklara benzetmektedir?
- Cevap: Üzüme ve insana benzetmektedir.
2. ETKİNLİK
Soru: Okuduğunuz şiirle ilgili bir soru yazınız. Kitabınızı sıra arkadaşınıza vererek ondan soruyu cevaplamasını isteyiniz.
- Cevap:
Soru: 7.dizede şair kendisini neye benzetmektedir?
Cevap: Toprağa benzetmektedir.
3. ETKİNLİK
Soru: Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu yazınız.
- Cevap:
Konu: Gerçek aşkı ve manevi huzuru bulma arayışı.
Ana Duygu: Manevi arayış.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 177 Cevabı
4. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda belirtilen söz sanatları, Göktürk alfabesindeki bazı damgalarla eşleştirilmiştir. Okuduğunuz şiirden alınan ifadelerdeki söz sanatlarını bulup uygun damgayı, ifadenin yanına çiziniz.
Abartma-Zıtlık – Kişileştirme – Benzetme
- Cevap:
Soru: Göktürk alfabesinden alınan yukarıdaki damgalar alfabemizde şu harflere karşılık gelmektedir: Şiirden alınan ifadelerin karşısında yer alan damgaları yan yana dizdiğimizde hangi kelime ortaya çıkmaktadır? Yazınız.
- Cevap: DOST.
5. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki şiire “Beni unutmayacaktır…” şeklinde başlayan bir bölüm ekleyiniz. Yazdığınız bölümde öğrendiğiniz söz sanatlarından faydalanınız.
- Cevap:
BENİ UNUTMAYACAKTIR
Beni unutmayacaktır yüzümü okşayan yel
Buğday başaklarının ekmeğe kokan soluğu
O geçmiş bahar çocukluğum kadar güzel.
Beni unutmayacaktır evimin odası
Fotoğraflarda yaşayan ilkyazlar,
Okuma kitabım, defterlerim, okulumun kapısı.
Beni unutmayacaktır buz gibi sular.
Nefes almadığım dinlediğim masallar
Uzun kısa günler geceler.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 178 Cevabı
6. ETKİNLİK
Soru: Ezberlediğiniz Yunus Emre şiirlerini sırayla okuyarak bir şiir dinletisi yapınız. Şiirleri noktalama işaretlerine, vurgu ve tonlamaya dikkat ederek okuyunuz. Sunum esnasında şiirinizin içeriğine uygun bir ses tonu kullanınız. Dilerseniz şiirinizi müzik eşliğinde seslendirebilirsiniz.
2021 Yılı
“Yunus Emre ve Türkçe Yılı”
Olarak İlan Edildi.
2021 Yılı “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” Olarak İlan Edildi.
2021 yılı, Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü olması münasebetiyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı. 30 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Genelge ile 2021 yılı Cumhurbaşkanlığımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edildi. Bu kapsamda “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt içinde ve dışında etkinlikler düzenlenmesine karar verildi.
Türkçemizin medeniyet dili kimliğiyle bir kez daha dünyaya duyurulmasına vesile olacak “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” kutlu olsun.
- Cevap: Sınıf içi yapılması gereken bir etkinlik.
2021 Yılı
“Yunus Emre ve Türkçe Yılı”
Olarak İlan Edildi.
2021 Yılı “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” Olarak İlan Edildi.
2021 yılı, Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü olması münasebetiyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı. 30 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Genelge ile 2021 yılı Cumhurbaşkanlığımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edildi. Bu kapsamda “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt içinde ve dışında etkinlikler düzenlenmesine karar verildi.
Türkçemizin medeniyet dili kimliğiyle bir kez daha dünyaya duyurulmasına vesile olacak “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” kutlu olsun.
Soru: Yukarıdaki haber metninin iletilerini değerlendiriniz.
Bu metnin içeriğinden ve “Gelecek Derse Hazırlık” kapsamında yaptığınız araştırmadan yola çıkarak bir “Yunus Emre tanıtım broşürü” hazırlayınız. Broşürünüzde “Yunus Emre Şiir Dinletisi” etkinliğinizden de bahsedebilir, bu dinletide paylaşılan şiirleri görsellerle destekleyerek kullanabilirsiniz. Tasarımınızı A4 kâğıdı ya da karton kullanarak yapabilirsiniz.
- Cevap: Haber metni, Yunus Emre’nin vefatının 700. yılına dikkat çekerek onun kültürel ve dilsel önemini vurgulamaktadır. Türkçenin bir dünya dili olarak tanıtılması amacıyla yurt içi ve dışında etkinlikler düzenlenmesinin önemi belirtilmiştir. Bu durum, Yunus Emre’nin evrensel insan sevgisi ve sade Türkçe kullanımıyla dilimize yaptığı katkıların yeniden hatırlanmasını sağlamaktadır.
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Soru: Türk mutfağının yöresel çorbalarıyla ilgili bir araştırma yapınız. İlginizi çeken bir çorbanın nasıl yapıldığı ile ilgili bilgi toplayınız.
- Cevap:
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Millî Kültürümüz Teması Sayfa 175-176-177-178 Taştın Yine Deli Gönül Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.