Tahinci Dede Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)
Tahinci Dede metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 244-245-246-247-248-249 (Sağlık ve Spor Teması)
Tahinci Dede Metni Cevapları
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 244 Cevabı
METNE HAZIRLIK
1. Günlük hayatta tükettiğiniz besinlerin içerikleri ile ilgili nelere dikkat etmeliyiz? Düşüncelerinizi paylaşınız.
- Cevap: Günlük hayatta tükettiğiniz besinlerin içeriklerinde kalorisine, protein miktarına, yağ türlerine, şeker, tuz ve vitamin içeriğine; bunların yanında katkı maddesi, koruyucu, kanserojen madde olmamasına dikkat etmeliyiz.
2. Besinleri tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Düşüncelerinizi paylaşınız.
- Cevap:Günlük hayatta tükettiğiniz besinlerin içeriklerinde kalorisine, protein miktarına, yağ türlerine, şeker, tuz ve vitamin içeriğine; bunların yanında katkı maddesi, koruyucu, kanserojen madde olmamasına dikkat etmeliyiz.
1. ETKİNLİK
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 246 Cevabıa. Metinde geçen kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Kelimeleri cümle içinde kullanınız.
- Cevap:
Lezzet:
- Tahmin: Yenip içilen şeylerin tadı.
- Sözcük Anlamı: Ağız yoluyla alınan tat.
- Cümlem: Kirazların lezzeti çok güzeldi.
Tabure:
- Tahmin: Küçük oturak.
- Sözcük Anlamı: Sırt ve kol dayayacak yeri olmayan iskemle.
- Cümlem: Çay ocağının önündeki taburelerde oturduk.
Cilt:
- Tahmin: Deri.
- Sözcük Anlamı: Ten.
- Cümlem: Yaşlı adamın cildi hâlâ güzeldi.
b. Öğrendiğiniz kelime ve kelime grubunu anlamlarıyla birlikte “SÖZLÜĞÜM" bölümüne yazınız.
- Cevap:
2. ETKİNLİK
Soruları metne göre cevaplayınız.
1. Simitin lezzetli olmasının nedeni nedir?
- Cevap: Simidin lezzetli olmasının nedeni, yapılırken üzerine sürülen pekmez ve ekilen susamdır.
2. Tahin nasıl üretilmektedir?
- Cevap: Tahin, susamların ezilmesiyle üretilmektedir.
3, Tahinin insan sağlığına faydaları nelerdir?
- Cevap: Tahinin içinde E vitamini vardır; bu saçları, cildi ve tırnakları besler. A vitamini gözlere iyi gelir. B vitamini ve fosfor, aklı çalıştırır. Protein ve kalsiyum boyu uzatır ve insanı güçlü yapar.
4. Tahinci dede, çocukları hangi konuda ikaz etmiştir?
- Cevap: Tahinci Dede faydalı da olsa bir şeyi çok fazla yemenin zararlı olacağı konusunda çocukları ikaz etmiştir.
3. ETKİNLİK
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 247 CevabıOkuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
- Cevap:
KONU: Simidi lezzetli yapan susam ve susamdan yapılan tahinin faydaları.
ANA FİKİR: Tahin çok yararlı bir besindir ama yararlı da olsa bir şeyden çok fazla yemek zararlıdır.
4. ETKİNLİK
Metinde koyu renkle yazılmış kelime gruplarının cümleye kattığı anlamı bulunuz. Bu kelime gruplarını birer cümlede kullanınız.
- Cevap:
- Cümle: Annemin yaptığı börekleri afiyetle yedik.
- Cümle: İzmir’e gitmek için sabah erkenden yola düştük.
- Cümle: Sınavlardan önce kuru üzüm yemek aklı çalıştırır.
5. ETKİNLİK
Okuduğunuz metnin hikâye unsurlarını belirleyerek uygun alanlara yazınız. Tahinci Dede
- Cevap:
Kişiler: Aşina, Ali, Aşina ve Ali’nin annesi, simitçi, Tahinci Dede.
Olay: Parkta oynayan Aşina ve Ali’nin simit yemeleri, annelerinin simide lezzet verenin simide sürülen pekmez ve ekilen susam olduğunu söylemesi, Tahini Dede’ye gitmeleri ve Tahinci Dede’nin onlara tahin ve faydalarıyla ilgili bilgi vermesi.
Zaman: Güneşli, sıcak bir gün.
Yer: Park, Tahinci Dede’nin dükkânı.
6. ETKİNLİK
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 248 CevabıVerilen kelimelerin yay ayraç içerisindeki anlamlarını bularak yazınız. Kelimeleri yazdığınız anlamda cümle içinde kullanınız.
- Cevap:
Bayılmak:
- Mecaz Anlam: Çok hoşlanmak, çok sevmek, hayran kalmak.
- Cümle: Düğünde yediğim tavuklu pilava bayıldım.
Düşmek:
- Gerçek Anlam: Yere devrilmek, yere serilmek.
- Cümle: Kardeşim eve doğru koşarken düştü.
Çekmek:
- Mecaz Anlam: Güç durumlara dayanmak, katlanmak.
- Cümle: Dedem yıllardır bu hastalığı çekiyor.
Yemek:
- Gerçek Anlam: Ağızda çiğneyerek yutmak.
- Cümle: Beslenme saatinde bir elma yedim.
7. ETKİNLİK
Soruları bilgi broşürüne göre cevaplayınız.
1, Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmanın faydaları nelerdir?
- Cevap: Kendini daha zinde hissetmek, sağlıklı kas ve kemiklere sahip olmak, kiloyu kontrol altında tutmak, odaklanma becerisini geliştirmek, geceleri daha iyi uyumak, daha iyi hissetmek.
2. Broşür, kimler için hazırlanmıştır?
- Cevap: Broşür halkın geneli için hazırlanmıştır.
3. Broşürün amacı nedir?
- Cevap: Broşürün amacı insanları düzenli fiziksel aktivite yapmanın faydaları konusunda bilgilendirmek ve onları buna teşvik etmektir.
4. Broşürün mesajı nedir?
- Cevap: Broşürün mesajı düzenli fiziksel aktivite yapmanın gerekliliğidir.
8. ETKİNLİK
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 249 Cevabı KULLANMA TALİMATI Bu İlaç Ne İçin Kullanılır? Grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda ortağa çıkan; ateş, burun tıkanıklığı, hâlsizlik, genizde kaşıntı gibi semptomların tedavisinde kullanılır. Bu İlaç Nasıl Kullanılır? ilaç ağız yolugla kullanılır. 5-10 yaş grubu çocuklar için günlük kullanım miktarı 8 midir. Yemeklerden 15 dakika sonra kullanılmalıdır, Olası Yan Etkileri Nelerdir? İçeriğinde bulunan maddelere duyarlılığı olan kişiler ilacı dikkatli kullanmalıdır. Yandaki durumlardan biri olursa kullanmayı durdurunuz ve derhal doktorunuza bildiriniz: - Ciltte kızarıklık, kaşıntı, - Baş ağrısı, - Gözde kaşıntı ve sulanma, Bunlar, ilacın sebep olabileceği yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri veya birkaçı varsa bu ilaca karşı alerjiniz var demektir. Bu İlaç Nasıl Saklanır? Bu ilacı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25 derecenin altında, oda sıcaklığında saklanmalıdır, Not: Doktorunuzun tavsiyesi olmadan kullanmayınız.Soruları verilen ilaç kullanma talimatına göre cevaplayınız.
1. İlaç, hangi durumlarda kullanılmalıdır?
- Cevap: İlaç; grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda ortaya çıkan ateş, burun tıkanıklığı, hâlsizlik, genizde kaşıntı gibi semptomların tedavisinde kullanılmalıdır.
2. İlaç, 5-10 yaş grubu çocuklarda nasıl kullanılmalıdır?
- Cevap: İlaç, 5-10 yaş grubu çocuklarda günlük 8 ml ve yemeklerden 15 dakika sonra kullanılmalıdır.
3. ilacın yan etkileri nelerdir?
- Cevap: İlacın yan etkileri ciltte kızarıklık, kaşıntı, baş ağrısı, gözde kaşıntı ve sulanmadır.
4. ilacın saklama koşulları nelerdir?
- Cevap: Bu ilaç; çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajıyla saklanmalıdır. 25 derecenin altında, oda sıcaklığında saklanmalıdır.
9. ETKİNLİK
Dijital ve yazılı kaynaklarda bulunan “içindekiler* bölümünden nasıl faydalanırız? Kısaca anlatınız.
- Cevap: Dijital ve yazılı kaynaklarda bulunan “içindekiler” bölümü sayesinde kaynağın içeriği hakkında bilgi sahibi oluruz. Aradığımız bölümü çok daha hızlı bulabiliriz.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sağlık ve Spor Teması Sayfa 244-245-246-247-248-249 Tahinci Dede Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok