Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Tuna Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 72

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 72 Cevapları Tuna Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 72

Aşağıdaki ifadeleri tabloda verilen kavramlardan uygun olanı ile tamamlayınız.

yarı kapalı tabakalaşma millet ya da ulus metropol benzeştirme rekabet açık tabakalaşma yatay hareketlilik

  • Cevap:

1. Yeni kültür teknolojileri açısından örgütlü, küresel pazarın bir uzantısı olarak geniş bir anlam taşıyan kent biçimi metropol olarak adlandırılır.
2. Diğer toplumsal gruplardan farklı olarak tüm sınıfları daha üst bir kimlik altında birleştiren toplumsal kategori millet ya da ulus olarak adlandırılır.
3. Bireyler ve gruplar arasında belirli bir hedefe ya da ödüle ulaşmak için gerçekleşen yarış, sosyal etkileşim tiplerinden rekabet kavramıyla ifade edilir.
4. Bir grubun, diğerlerinin davranış örüntüsünü kabul edip bunları uygulamasıyla oluşan sosyal süreç, sosyal etkileşim tiplerinden benzeştirme kavramıyla ifade edilir.
5. Avrupa’da feodalite zamanında görülmüş, farklı gruplar arasında karşılıklı hak ve sorumluluklar üzerine kurulmuş tabakalaşma olan zümre sistemi yarı kapalı tabakalaşma tabakalaşma tipine uygun bir örnektir.
6. Diğer tüm toplumsal tabakalaşma sistemlerinden farklı olarak kişinin içinde doğduğu statüsünü değiştirebilme özelliğine sahip olduğu, bunu da kendi yetenekleri ve kazanımları ile yapabildiği tabakalaşma tipi açık tabakalaşma olarak adlandırılır.

Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Toplumsal yapıyı oluşturan ögeler arasında nasıl bir etkileşim vardır? Örnekler üzerinden değerlendiriniz.

  • Cevap:

Toplum yapısının oluşturan öğeler birbiriyle uyumludur. Kendine has bir işleyiş biçimi vardır. Değişmez gibi görünse de değişim söz konusudur. Toplumsal yapıdaki öğelerden birindeki değişme ve gelişme, diğerini de etkiler. Toplumsal yapı sürekli değişim halindedir yani dinamiktir. Öğelerin değişim hızı farklıdır. Örneğin; din yavaş, ekonomi hızlı değişir. Toplumsal yapının içerik ve nitelikleri, toplumdan topluma değişir. Toplumsal yapılar zaman içinde kısmen veya tamamen değişime uğrar. Örneğin: kayalar rüzgâr ve yağmur sebebiyle aşınırlar ve değişirler. Bu değişim çok uzun yıllara yayıldığı için fark edemeyiz. Bize göre, kayada değişim söz konusu değildir. Toplumsal yapıda da benzer durum söz konusudur. Oluşum aşamaları da değişimi de fark edilmez ve bize değişim yokmuş gibi gelir. Aslında dinamiktir; sürekli değişir. Din, kültür, örf ve adetlerin yanı sıra toplumun değerlerine verdiği önem de bu değişimde etkilidir.

2. Türk toplumundaki tabakalaşmanın diğer toplumlardan farkı nelerdir? Belirtiniz.

  • Cevap:

Genel olarak değerlendirildiğinde, Türkiye’de tarihsel süreçte toplumsal tabakalaşmada belirleyici olan unsurun özgür ve köle ayrımı, kastlar, feodalite ve zümreler, işçi ve işveren ayrımına dayalı sınıf keskinliği olduğu söylenemez. Osmanlı Devleti’nde halk, yönetici sınıf ve reaya olarak iki sosyal gruptan oluşmakla birlikte bu farklılaşmanın Batı’da ortaya çıkan sınıf kavramından farklı olduğu açıktır. Osmanlı Devleti de kendisinden önceki Türk devletleri gibi aynı toplumsal tabakalaşmayı benimseyerek Müslüman-gayrimüslim ayrımı yapmaksızın halkı yönetici sınıf ve reaya olmak üzere ikiye ayırmıştır.

Cumhuriyetin kurulma sürecinden 1950 yılına kadar tek parti iktidarı yönetimi var olmuş, bu bağlamda yine cumhuriyet kadroları, askerî ve sivil bürokrasi eliti olarak modernleşme ve yönetim süreçlerinde belirleyici olmuştur. 1950 yılından itibaren çok partili demokrasi deneyimleri, sanayileşme ve kentleşme gibi süreçler toplumda farklılaşmaların artmasını, sermaye sahipliğinin genişlemesini beraberinde getirmiştir. Özellikle 1960 sonrasında sanayileşme hamleleri, işçi sınıfının gelişmesini, sınıfa dayalı örgütlenmelerin de güçlenmesini sağlamıştır. Bu gelişmelerle birlikte modern/endüstriyel toplumlarda olduğu gibi gelişmekte olan Türkiye’nin de açık toplum yapısına doğru evrildiği, yani toplumsal tabakalar arasındaki hareketliliğin kapalı toplumlardan daha yüksek düzeyde gerçekleştiği söylenebilir.

3. Günümüz Türkiye’sinde hangi faktörlerin toplumsal hareketliliği etkilediği söylenebilir?

  • Cevap:

Toplumsal hareketliliğin yatay ve dikey boyutlarda ortaya çıkıp gelişmesini sağlayan çeşitli etmenler bulunmaktadır. Ancak bu etmenlerin bütün farklılıklarına rağmen ortak bir yanı vardır. O da toplumsal hareketlilik gerçeğinin “toplumsal başarı” arzusuna göre şekillenmesidir. Başarı her ne kadar kişiden kişiye, toplumdan topluma değişse de başarı konusunda biçimsel ölçütlerin ortak olarak işlediği göz önüne alındığında toplumsal başarının her toplum için teşvik edici bir standart olduğunu kabul etmek gerekir.

  • Demografik Etmenler
  • Ekonomik Etmenler
  • Ailenin Toplumsal Yapısı
  • Teknoloji ve Teknolojik Değişme
  • Siyasal Etmenler
  • Eğitim Etmeni

Sosyoloji Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 72 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!