Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Tuna Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 32

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Tuna Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 32

Aşağıdaki ifadeleri tabloda verilen kavramlardan uygun olanı ile tamamlayınız.

toplumsal olay tampon kurum sosyal grup sosyoloji toplumsal olgu toplumsal ilişki

  • Cevap:

1. Mübeccel Kıray’ın çalışmalarında, göreli olarak daha hızlı ve daha kapsamlı değişme hâllerinde oluşan ve toplumsal bütünleşmeyi olanaklı kılan kurumlar ve ilişkiler tampon kurum kavramıyla ifade edilir.
2. Belli bir amaç etrafında toplanmış, üyelerinin karşılıklı ilişkileri sonucu ortaya çıkmış, çok işlevli insan topluluğu sosyal grup kavramıyla ifade edilir.
3. Toplum içindeki bireyi, grupları, kurumları; bunlar arasındaki ilişkiyi ve etkileşimleri inceleyen bilim dalına sosyoloji denir.
4. Toplum hayatında tek tek ortaya çıkan, yeri ve zamanı belirli değişimler toplumsal olay kavramıyla ifade edilir.
5. Toplumsal olayların tekrar etmesiyle doğan, tek bir toplum değil de bütün toplumlara özgü olan oluşum ve süreçler toplumsal olgu kavramıyla ifade edilir.

Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Sosyolojiyi diğer sosyal bilimlerden ayıran özellikler nelerdir?

  • Cevap: Sosyal bilimlerin hiçbiri tek başına toplumsal gerçekliğe sahip çıkamaz. Sosyoloji, insanın toplumsal yaşamından doğan yapı ve kurumlan inceleyen bir bilim olduğu için; insanı ve toplumu konu alan her bilimle ilişki kurmuştur. Sosyolojiyi diğer sosyal bilimlerden ayıran temel özelliği konuya yaklaşım biçimidir.

2. Sosyolojik düşünmenin toplumsal sorunları çözmede ne gibi katkıları olabilir?

  • Cevap:

Kişilerin bir davranışı neden yaptığı araştırılarak ortadaki neden kaldırılır ve sorunda buna bağlı olarak ortadan kalkmış olur.
Toplum içerisindeki iletişimin nasıl olduğu araştırılır ve sorunlu bölüm tespit edilerek sorun ortadan kaldırılır.
Sosyolojik düşünce ile, toplum içerisindeki bireylerin davranışları uygulamasındaki dürtü ortadan kaldırılır. Toplumda huzur sağlanır.
Sorun incelenerek ve saptanarak, soruna çözüm yolu aranır.

3. Toplumsal yapıyı oluşturan ögeler arasında nasıl bir etkileşim vardır?

  • Cevap: Toplumu oluşturan ögeler ve bunlar arasındaki karşılıklı ilişkiler toplumsal yapıyı oluşturur. Bu ögeler ve ilişkiler o bütünün parçalarının dengeli ve uyumlu olmasını sağlar. Toplumsal yapının maddi ve manevi olmak üzere iki ögesi vardır. Toplumsal yapının maddi yönü o toplumun yerleşim tarzı, mimari yapısı hakkında fikir sahibi olmamızı sağlarken manevi yapı ise grupları, kurumları, statü ve rolleri, değerleri, normları ve ilişki biçimleri ile ilgili bilgi verir.

4. Sosyal grupların bireysel ve toplumsal olmak üzere ne gibi işlevleri vardır?

  • Cevap:

İnsanlara statü ve rol kazandırır.
Yardımlaşma ve dayanışmayı arttırır.
İnsanlar arasında sosyal birliktelik oluşmasını sağlar.
Toplumsal değerlerin oluşmasına katkı sağlar.

5. Sosyolojinin bağımsız bir bilim dalı hâline gelmesinde etkili olan faktörler nelerdir?

  • Cevap:

Sosyolojinin felsefeden ayrılarak bağımsız bir bilim haline gelmesi 19. yüzyılda gerçekleşmiştir. Sosyolojinin ortaya çıkmasında en etkili olan olay sanayi devrimidir. Sosyolojinin ortaya çıktığı zemine baktığımızda artan bir toplumsal değişmenin, buhranın açıklanması üzerine teşekkül ettiğini görüyoruz. Batı’da ortaçağ döneminde çeşitli kurumlar mevcuttu. Bunların, ortaçağda siyasi sistemlerini feodal beyler, ekonomik sistemlerini burjuvazi, dini sistemlerini kilise, yerleşim biçimlerini ise köyler oluşturuyordu. Bu kurumlar özellikle yaşanan Rönesans, Reform, Sanayi Devrimi, Fransız İhtilali gibi süreçlerden etkilenerek tam bir değişme yaşadı. Siyasi sistemleri feodal beylerden ulus devletlerine, ekonomide, insanlar özellikle sanayi devrimiyle beraber şehirlere göç etmesiyle beraber, sanayi tesislerinde çalıştılar. Dolayısıyla burjuvazi gücünü kaybetti. Din alanında özellikle reform ile beraber kilise sarsıldı, Protestanlık ortaya çıktı. Bu süreçte insanlar kiliselerden uzaklaştılar. Zaten insanların sürekli çalışması da kiliseye gitmelerinin önünde bir engel teşkil ediyordu. Yerleşim biçimleri de doğal olarak değişmişti, bu süreçte. Köylerde yaşayan nüfus şehirlere göç ediyordu. Şehirleşme çok büyük bir ivme kazanıyordu.

1. Ünite sonunda neleri, ne kadar öğrendiğinizi aşağıdaki ölçütlerden size en uygun olanları işaretleyerek değerlendiriniz.

  • Cevap:

Sosyoloji Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 32 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!