Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84
Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84
Kitle İletişim Araçlarının Kısa Tarihi
Kitle iletişim araçlarının önemli habercisi 15. yüzyılın ortalarında icat edilen ve tarihte ilk kez metinlerin yüksek hızda çoğaltılmasına imkân tanıyan baskı makinesi olmuştur. Bu gelişme, fikirlerin bireysel bağlantıya ihtiyaç duymadan uzak mesafelere taşınabileceğini göstermişti. O güne kadar belli kurumların tekelinde bulunan bilgi, basın yoluyla dağıtılmış ve geniş kitlelere ulaşmaya başlamıştı. Buna rağmen, 19. yüzyıla kadar fiziksel bağımlılık sürdü. Bilginin fiziksel olarak gazete bürolarına taşınması, gazetelerin basım yerinden satış noktalarına taşınması gerekiyordu. 19. yüzyıl ortalarından itibaren özellikle telgraf ve mors şifresi (alfabesi) ile birlikte elektronik iletişimin gelişmesi bilgi dağıtımının artık fiziksel taşımacılığa bağlı olmadığı ve anında uzak mesafelere ulaştığı anlamına gelmekteydi. 1850’lerde su altı kablolama teknolojisi, bilginin uluslararası ve hızlı dağıtımını sağladı. 1860’larda ilk su altı kablosu ABD ile İngiltere arasına döşendi. Örneğin 19. yüzyılın sonunda Manchester’da (Mençestır) yaşayanlar bir sonraki gün sadece Londra’daki olaylar hakkında bilgi sahibi olmakla kalmıyor, aynı zamanda telgrafin bireylere bilgiyi basılı olarak seri transfer etme imkânı sağlamasıyla dünyanın her tarafından haberdar da oluyorlardı.
SORULAR
1. Uydu yayınlarıyla Genel Ağ’ın, ulusal ve küresel olaylar hakkında anlık bilgiye ulaşmamıza imkân tanımasını olumlu ve olumsuz yönleriyle tartışınız.
- Cevap: Bilginin bu kadar kolay ulaşılabilir olması, birçok yönden hayatımızı kolaylaştırsa da, yanlış bilgilerin yayılma hızıyla eşdeğer olması, bilgi kirliliğine neden olmaktadır. Aynı bilgiyi birçok farklı yerden doğrulamamız gerekmektedir ve bu da kütüphaneye gidip, orada kitaplardan bilgi aramakla neredeyse aynı hıza eşdeğerdir.
2. Gelecek yıllarda kitle iletişim araçlarında ne gibi yeniliklerin olabileceğini öngörüyorsunuz? Bu yenilikler toplumsal ilişkilerde ve kurumsal yapılarda ne gibi değişimlere yol açabilir?
- Cevap: Kitle iletişim araçlarının hayatımızı daha fazla etkileyeceği bir dönemden geçeceğimizi düşünüyorum. Kimlik numarası ile giriş yaptığımız sosyal mecraların düşüncesi de çok uzak bir gelecek gibi gelmiyor.
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.