Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 40
Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 40
Aşağıdaki metni okuyarak metnin sonundaki eşleştirme tablosundaki kavramlar ile açıklamaları doğru bir şekilde eşleştiriniz.
Toplumsal Kontrol
Toplumsal birlik ve beraberliğin korunması için bireyler üzerinde oluşan etkiye toplumsal kontrol adı verilir. Bu kontrol yasalar ile belirlenmişse resmî, yasalar ile belirlenmemişse resmî olmayan kuralları ifade eder. Resmî kurallar yazılıdır ve anayasa ile açıklanmıştır. Resmî olmayan kurallar töre, âdet, gelenek, görenek, örf şeklinde yazılı olmayan kurallar içerir. Toplumsal kontrolü sağlayan ve bireye neleri yapması, neleri yapmaması gerektiğini söyleyen bu kurallar norm olarak ifade edilir.
Gündelik hayatta toplumsal ilişkilerin iş birliği ve uyum içerisinde sürdürülebilmesi, bireylerin sosyalleşme sürecinde toplum tarafından öğretilmiş olan değer ve normlara uygun bir şekilde hareket etmesine bağlıdır. Örneğin hırsızlık yalnızca kınanması gereken kötü bir davranış değil aynı zamanda toplumsal düzeni ve güvenliği sarsabileceği için caydırıcı yaptırımları da gerektiren bir davranıştır. Bu nedenle toplum, bireylere hırsızlık yapmanın kötü bir davranış olduğunu öğretmekle yetinmez; hırsızlığa karşı somut önleyici ve cezalandırıcı mekanizmalar da geliştirir. Yani bireyleri normlara uymaya zorlar. Bu yönde bütün toplumlar, üyelerinin değer ve normlara aykırı davranışlar sergilememesi için bazı önlemler alır ve kendi varlıklarını ve işleyişlerini sürdürmek için üyelerine yönelik birtakım baskı mekanizmaları oluştururlar. Sosyolojide bu mekanizmaların tümüne toplumsal kontrol adı verilir.
Normların türüne bağlı olarak toplumsal kontrolün biçimi ve otoritesi değişmektedir. Yazısız normlarla ilgili kontrol kınama, ayıplama, dışlama şeklinde gerçekleşirken yazılı normlarla ilgili kontrol para ya da hapis cezası, hak mahrumiyetleri ya da toplumsal hizmetlerde çalıştırılma şeklinde olabilir. Birinciler bizzat toplum tarafından, ikinci gruptakiler ise devletin resmî organları tarafından yerine getirilir. Bu genel ayrımın dışında ayrıca demokratik toplumlarda sivil toplum kuruluşları gördükleri olumsuzlukları kamuoyu oluşturmak, kampanyalar düzenlemek, siyasal iktidarı etkilemek gibi faaliyetlerle engellemeye çalışarak bir tür toplumsal kontrol işlevi görürler.
- Cevap:
Toplumsal Kontrol: Toplumun üyeleri tarafından paylaşılan iyi kötü, doğru yanlış gibi ortak düşünce ve yargıların toplamıdır.
Resmi Olmayan Kontrol: Yasal yaptırım gücü olmayan toplumun uyguladığı kontroldür.
Toplumsal Değer: Genellikle gelenek, görenek, örf ve âdet şeklinde ortaya çıkan, yasal yaptırım gücü olmayan normlardır.
Yazılı Norm: Yasal yaptırım gücü olan normlardır
Yazısız Norm: Toplumda bireylerin nasıl davranmaları gerektiğini düzenleyen ve yaptırım gücü olan kurallardır.
Toplumsal Norm: Toplumun norm dışı davranışları engellemeye yönelik olarak almış olduğu önlemlerdir.
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 40 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.