Son Kuşlar Dinleme Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)
Son Kuşlar Dinleme metni cevapları ve soruları, Hecce Yayıncılık 8. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 75-76-77-78 (Doğa ve Evren Teması)
Son Kuşlar Dinleme Metni Cevapları
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 75 Cevabı
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hayvanların doğal ortamlarından uzaklaştırılmasıyla ilgili neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi anlatınız.
- Cevap: Hayvanların doğal ortamlarından uzaklaştırılmaları bence onlara yapılan bir eziyet ve haksızlıktır. Örneğin bir çok canlıyı hayvanat bahçelerine kapatıyorlar. Bütün ormanda özgürce gezen aslanı on metrelik bir alana sıkıştırmak bence onu canlı canlı gömmektir. Bu nedenle bence uzaklaştırılmamalılar.
1. ETKİNLİK
Dinlediğiniz metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarını aşağıya yazınız. Metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarının anlamım metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
- Cevap:
Kelime/Kelime Grubu: pasaport
Cümlem: Pasaportunu evde unutmuş.
Kelime/Kelime Grubu: ihtişam
Cümlem: Çok ihtişamlı bir partiydi.
Kelime/Kelime Grubu: vapur
Cümlem: Vapur bugün biraz geç kalktı.
Kelime/Kelime Grubu: zahire
Cümlem: Zahire ambarında delik açılmış.
Kelime/Kelime Grubu: güzergah
Cümlem: Yol güzergahını bilgisayardan açtık.
Kelime/Kelime Grubu: güz
Cümlem: En sevdiğim mevsim güzdür.
Kelime/Kelime Grubu: iskemle
Cümlem: İskemleyi sarıya boyadım.
Kelime/Kelime Grubu: sulh
Cümlem: Yurtta sulh cihanda sulh demiş Atatürk.
2. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 76 CevabıAşağıdaki sorulan dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.
1. Yazara göre kuşlar adaya niçin gelmiyorlarmış?
- Cevap: Ada, uçakların üstünden geçtikleri bir yol güzergâhı olmalı imiş ki bundan dolayı kuşlar artık gelmiyorlarmış diye düşünmektedir yazar.
2. İnsanlar sonbahara doğru kuşları nasıl avlıyorlarmış?
- Cevap: Ellerinde çomaklarla bir çığırtkan kafesi koyarlar, bu sese dayanamayıp yardıma gelen kuşları avlıyorlarmış.
3. Çocuklar, yol kenarındaki yeşillikleri neden söküyorlarmış?
- Cevap: Mühendis Ahmet Bey'in bahçesine bu çimleri ekeceklermiş, bu çimler çok iyiymiş onlara para veriyormuş ondan sökmekteler.
4. Konstantin Efendi’nin kişilik özelliklerini ve fiziksel özelliklerini belirtiniz.
- Cevap: Galata'da bir yazıhanesi varmış. Zahire tüccarıymış. Kalın, tüylü bilekleri, geniş göğsü, delikleri kapanıp açılan üstü kara kara benekli bir burnu, deriyi yırtmış da fırlamış gibi saçları, kısa kısa bir yürümesi, kalın kalın bir gülmesi varmış.
5. Yazar “Biz kuşları ve yeşillikleri çok gördük. Sizin için kötü olacak.” cümleleri ile ne anlatmak istiyor?
- Cevap: Gelecekte doğanın bu şekilde katledilmesinden dolayı kuşlar kalmayacak. Zaten öykünün bile adı Son Kuşlar. Kuşlar yok olup gidecek ve biz onları sadece kitaplardan göreceğiz.
3. ETKİNLİK
Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
- Cevap:
Metnin Konusu: Adaya gelen kuşların avlananlar, doğanın tahrip edilmesi sonucu gelmemesi ve nesillerinin tükenmeye başlaması
Metnin Ana Fikri: Doğaya saygı ve nesli tükenen canlıların korunması
4. ETKİNLİK
Dinlediğiniz metinde yazar hangi düşünceyi geliştirme yollarından yararlanmıştır? Metinde Kullanılan düşünceyi geliştirme yollarını ve bunların metnin hangi bölümünde geçtiğini aşağıya yazınız.
- Cevap:
5. ETKİNLİK
Dinlediğiniz metinde anlatılan olaylar tutarlı mıdır? Nedenleriyle birlikte aşağıya yazınız.
- Cevap: Olaylar tutarlıdır. Çünkü metnin başında yazarın anlattığı düşünce ve duygularıyla metnin sonlarındakiler örtüşmektedir. Yazar baştan sona anlattığı kişi gibi davranmakta fikirlerini koruyabilmektedir.
6. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 77 CevabıAşağıdaki cümlelerin üzerinde yazan öğeyi bulunuz. Öğeyi bulmak için yükleme sorduğunuz soruyu yüklemin altına yazınız.
Özne • Bütün sesler kesilmiştir.
- Cevap: Bütün sesler
- Cevap: Kahvecinin kendisi
- Cevap: oydu.
Yüklem • Bizim pilavlıklar geldi.
- Cevap: geldi ( ne )
- Cevap: gelmiyor ( kim )
- Cevap: sökülmüş ( ne )
Dolaylı Tümleç • Yeşilliklerin en güzel yerinde duruyorlar.
- Cevap: Yeşilliklerin en güzel yerinde
- Cevap: polislere
- Cevap: pek yakından
Zarf Tümleci • Güz mevsiminde birdenbire böyle canavar kesilirdi.
- Cevap: Güz mevsiminde ( ne zaman )
- Cevap: Sabahleyin ( ne zaman )
- Cevap: yavaş yavaş ( nasıl )
Nesne • Yeşilköy’e inecek yolcuları düşündüm.
- Cevap: Yeşilköy’e inecek yolcuları ( kimi )
- Cevap: Bu işin peşinde olduğunu ( neyi )
- Cevap: Çocuğun elindeki minik mavi kuşu ( neyi )
7. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 78 Cevabı“Dinlediğiniz metindeki olaylar çevrenizde yaşanıyor olsaydı ne yapardınız?” sorusundan hareketle sınıfınızda bir konuşma yapınız. Konuşmanızda eleştirel konuşma stratejisini uygulayınız. Ayrıca konuşmanızda anlattığınız olayı olumlu ya da olumsuz yanlarıyla, tarafsız bir bakış açısıyla değerlendirip bu olayla ilgili fikir ve çözüm yolları üretiniz. Konuşmalarınızda uygun geçiş ve bağlantı ifadeleri kullanmaya özen gösteriniz.
- Cevap: Dinlediğiniz metindeki olaylar çevrenizde yaşanıyor olsaydı ne yapardınız?
8. ETKİNLİK
Aşağıya dinlediğiniz metinle aynı konuda olan hikâye edici bir metin yazınız. Metni yazarken öyküleyici ve betimleyici anlatım biçimlerini kullanınız. Metninize uygun bir başlık belirlemeyi unutmayınız. Metninizi gözden geçirirken varsa yazım, noktalama hatalarını ve anlatım bozukluklarını düzeltiniz. Yazdığınız metni sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.
- Cevap:
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Doğa ve Evren Teması Sayfa 75-76-77-78 Son Kuşlar Dinleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok