Sokak Dinleme İzleme Metni Etkinlik Cevapları (5. Sınıf Türkçe)
Sokak Dinleme İzleme metni cevapları ve soruları, Anıttepe Yayıncılık 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 155-156-157-158 (Vatandaşlık)
Sokak Dinleme İzleme Metni Cevapları
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 155 Cevabı
HAZIRLIK
1. Sınıfa getirdiğiniz gazete haberlerini arkadaşlarınızla paylaşınız. Getirdiğiniz haberlerde hangi toplumsal kuralların ihlali anlatılmıştır?
- Cevap: Yaya geçitlerinde yayalara üstünlük tanınması kuralı ihlal edilmiştir.

2. Otobüste, dolmuşta vb. toplu taşıma araçlarında büyüklerinize yer veriyor musunuz? Neden?
- Cevap: Elbette veriyorum. Çünkü onlar benden büyük ve büyüklere saygılı davranmak otobüste yaşlılara yer vermek onlara yardımcı olmak da bizim toplumsal vazifemizdir.
3. İhtiyacı olan birine yardım ettiniz mi? Yaptığınız bu davranıştan sonra kendinizi nasıl hissetiniz?
- Cevap: Evet ettim. Geçen pazar günü eve dönerken baktım ki çarşıdaki pazardan alış veriş yapmış olan Mukadder Teyze'nin elinde çok poşet var, hemen yardımına koşarak poşetleri evine kadar taşımasına yardımcı oldum. Onun yüzündeki minneti ve teşekkürü görünce de çok mutlu oldum.
Metni dinlerken önemli gördüğünüz yerleri defterinize not ediniz.
- Cevap: Kalemleri hazırlamayı unutmayalım.
1. ETKİNLİK
Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. “Sokak” adlı metinde geçen nasihatlerle ilgili olan görselleri işaretleyiniz.
- Cevap:
2. ETKİNLİK
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 156 CevabıMetinde geçen bazı kelimeler ve anlamlan verilmiştir. Kelimeleri anlamlan ile eşleştirerek bulmacayı tamamlayınız. saygı-bellek-yetişkin-terbiye-baston-ödev-kaba
- Cevap:
3. ETKİNLİK
Aşağıdaki sorulan dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.
1. Çocuğun babası, pencereden onu izlerken ne görmüştür? Çocuğa bu konudaki nasihati ne olmuştur?
- Cevap: Bir kadına çarptığını görmüştür.
2. Çocuğun babası sokaklar için “Orası herkesin evidir.” diyerek neyi kastetmek istemiştir?
- Cevap: Çünkü evlerinde ne yapıyorlarsa insanlar sokakta da aynı davranırlar. Sokaklar bizlerin ortak yaşama yerleridir.
3. Çocuğun babasına göre bir milletin terbiyesi hakkındaki yargıya nasıl varılır? Siz, bu fikre katılıyor musunuz?
- Cevap: Sokaktaki davranışlarıyla yargıya varılır demiştir. Çünkü sokak neyse evlerinde ki terbiye de o olacaktır. Evet bu fikre katılıyorum.
4 . Babanın oğluna verdiği nasihatler sizce tutarlı mıdır? Neden?
- Cevap: Bence tutarlıdır. Çünkü bu nasihatlere uygun davranılırsa toplumda huzur ve yardımlaşma olur. Toplumsal ödevler yerine getirilmiş olur.
4. ETKİNLİK
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 157 CevabıDinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
- Cevap:
Konu: Bir babanın çocuğunun sokaktaki bir davranışından rahatsız olması ve onunla bu konu üzerine konuşması.
Ana fikir: Sokak insanın evi gibidir evde nasıl davranıyorsan sokakta da öyle davranman gerekir.
5. ETKİNLİK
Sizce metnin başlığı ve içeriği arasında nasıl bir uyum vardır? Bu metni siz yazmış olsaydınız metne hangi başlıkları koyardınız?
- Cevap: Metin sokakta nasıl davranmamız gerektiğini anlatmaktadır. Bu bakımdan metnin başlığı olan Sokak ile uyumludur. Ben olsam SOKAĞIN DİLİ ya da SOKAKLAR EVİMİZDİR gibi başlıklar koyardım.
6. ETKİNLİK
a) Metinde babanın çocuğa verdiği nasihatleri aşağıya yazınız.
- Cevap:
b) Bu nasihatlere katılıyor musunuz? Neden?
- Cevap: Evet katılıyorum. Çünkü bu nasihatler bizlerin toplumsal ödevimizdir. Bizler bu ödevlere göre üzerimize düşenleri sevgi ve saygıyla yerine getirmeliyiz.
7. ETKİNLİK
İnsanlar farklı özelliklere sahiptir. Bizi birbirimizden ayıran fiziksel (boyumuz, kilomuz vb.) ve kişisel (duygu, düşünce vb.) özelliklerimiz vardır. Kimimizin ten rengi, kültürü, dili ve dini farklıdır. Bu özellikler birimizi diğerinden önemli yapmaz. Farklılıklara saygı göstermeliyiz.Bilge, bu sözlerle insanlara eşit davranılması ve adil olunmasını istiyor. Bilge’nin düşüncelerine katılıyor musunuz? Neden?
- Cevap: Evet katılıyorum. Çünkü ancak insanlar farklılıklara saygı gösterip farklılıkları birer zenginlik olarak görebilirlerse yaşadığımız Dünyaya barış gelecek mutluluk egemen olacaktır.
8. ETKİNLİK
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 158 Cevabı“Toplum hayatını düzenleyen kurallar olmasaydı hayat nasıl olurdu?” konusunu gruplara ayrılarak sınıfta tartışınız. Grupların bakış açılarından yola çıkarak konu hakkında genel bir yargıya ulaşınız.
- Cevap: Toplum hayatını düzenleyen kurallar olmasaydı hayat nasıl olurdu?
İnsanlar, birbirleri ile aynı toplumda yaşamak ve iletişim kurmak zorundadır. Aynı toplum içinde yaşamak zorunda olan insanların yaşamlarını sürdürebilmesi için gerekli olan şeyler vardır. İnsanların özellikleri, duyguları ve istekleri farklı olduğundan bu davranışların belli bir kurallara bağlı olması gereklidir. Nasıl barınma ve yemek gibi şeylere hayatı devam ettirmek için ihtiyaç duyuluyorsa toplumun yaşamını devam ettirmek içinde kurallara ihtiyaç vardır.
9. ETKİNLİK
Dinlediğiniz “Sokak” metninden hareketle yeni bir metin oluşturunuz.
- Cevap: SOKAKTA NASIL YAPMALI?
1. Hacivat ve Karagöz oyunları hakkında araştırma yapınız.
- Cevap: Geleneksel kültürümüzün orta oyunu ve meddah ile birlikte en önemli köşe taşlarından biri olan gölge oyunumuz KARAGÖZ HACİVAT oyunları günümüzden yüz yıllarca önce ortaya çıkmış, insanları eğlendirirken düşündürmüş, zaman zaman toplumsal bilinç oluşmasında öncü bir rol oynamıştır. Gölge oyunlarının ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı hakkında kesin bilgi olmamakla birlikte Asya (Java, Endonezya, Çin) kökenli olduğu bilinmektedir. Gölge oyununun Türk kültüründe ne zaman ortaya çıktığı, Karagöz ve Hacivat olarak ne zaman biçimlendiği ise bir muamma olma özelliğini korumaktadır. Her ne kadar bu konuyla ilgili bir takım tezler ortaya atılmış ise de bunların hiç biri kesin değildir.
2. Günümüzde insanlar hoşça vakit geçirmek için neler yapıyor? Gözlemleyiniz.
- Cevap: İnsanların hoşça vakit geçirmek için farklı etkinlikler yapmaktadırlar. Kişilerin yaş gruplarına göre hangi faaliyetlerle hoşça vakit geçirdikleri de farklıdır. Lise ve üniversite çağındaki gençler için internette ve sosyal medyada vakit geçirmek en çok yaptıkları faaliyettir. Bu çağdaki gençler arkadaşları ile buluşmak ya da bir araya gelmek yerine görüntülü konuşma yapmaktalardır. Dijital çağın sonucu olarak cep telefonları ve tabletler ellerinden düşmemektedir. 25-35 yaş arası kişiler için de internet ve sosyal medya hayatın büyük bölümünü ele geçirmiştir.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok