Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

Simit ve Peynir’le “Bilim İnsanı Öyküleri” Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Simit ve Peynir’le “Bilim İnsanı Öyküleri” metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 237-238-239-240-241-242-243-244-245 (Sanat Teması)

Simit ve Peynir’le “Bilim İnsanı Öyküleri” Metni Cevapları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 237 Cevabı

HAZIRLIK

Soru: Aşağıda Osman Hamdi Bey’e ait resimler verilmiştir. Bu resimleri inceleyiniz. Bu resimlere birer isim vermeniz istenseydi bunlar ne olurdu?

  • Cevap: Kaplumbağaların Öğretmeni, Üzüm Toplayan Kadın, Saray Çalgıcıları.

Soru: Aşağıdaki cümleyi tamamlayınız.

  • Cevap: “Arkeoloji çok önemli bir bilim dalıdır çünkü arkeoloji bilimi geçmişten kalan tarihî eserleri gün yüzüne çıkararak o zamanlarla ilgili bilgi edinmemizi sağlar.

Metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

SİMİT VE PEYNİR’LE “BİLİM İNSANI ÖYKÜLERİ”

Yıl 1851. Güzel bir yaz gününde, İstanbul’dayız. Annesinin mahalledeki fırına pide almaya gönderdiği küçük Osman Hamdi, eve dönerken sokakta seksek oynayan iki arkadaşına rastlamış.

Bakalım yedinci kareyi de ilk seferde (tutturabilecek miyim… Hoop! Tüh! Elimden kaydı. Fazla hızlı gidiyor… Dikkat et Osman.
Eyvah, taş Osman Hamdi’nın ayak bileğine çarptı! Kanamaz umarım Peynirciğim.
Öyle kanatacak kadar sert çarpmadı Simitçiğim. Ama sen yine de bakma. Ne olur, ne olmaz. Kan görmeye dayanamamak anlatılır bir durum olsa da daha öykünün en başında fenalaşmanı istemeyiz. Ha ha ha!

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 238 Cevabı

Affedersin Osman. Taşı kasten sana atmadım, biliyorsun. Acımadı ya?
Mühim değil Haşan. Sadece hafifçe çarptı, acıtmadı. Bu arada bu, taştan çok bir mermer parçasına benziyor. Üzerinde de yazılar var galiba. Nereden buldunuz bunu?
Oh, neyse! Bir şey olmamış anlaşılan.
Olmadı, olmadı. Artık bakabilirsin.
Yukarı mahallede, hani kimsenin yaşamadığı çok eski bir bina var ya onun bahçesindeydi.
Orada daha bir sürü taş… Şey, bir sürü’ mermer parçası var bunun gibi. Görünce iyi seksek oynanır diye aldık işte.
Hımm! Belki de eskiden o’ binanın kapısının üzerinde süslemeli bir mermer levha vardı. O düşüp kırılmışsa eğer… Üstünde ne yazıyordu acaba? Bende kalabilir mi bu?
Kalsın, kalsın. Bu oyun için fazla kayganmış .zaten.
O da ne? Osman Hamdi’nin ^kolunun altındaki o şey, fırından yeni1 çıkmış bir pide mi yoksa? Şlap! Deminden beri bunu bana nasıl söylemezsin Peynir?
Ha ha ha

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 239 Cevabı

O bahçede arkadaşlarımın bulduğu mermer parçasına benzer başka parçalara >da rastlayınca bulabildiklerimin hepsini bir^ r araya getirmeye karar verdim. Eksik yerleri ^de hayalimden çizip tamamlamaya^ .çalışıyorum ama bilmediğim f bir alfabe olduğu için ne ^yaz Idığı hakkında tahmin
yürütemiyorum.!
Bu bana da yabancı, eski bir dile benziyor Osman. O yüzden okuyamıyorum. (…) Belli ki geçmiş bir kültürden miras bu kalıntıyı anlamaya çalışman, ona böyle değer vermen çok hoş! Aferin sana!
Hmm! Günümüzde kapı eşiklerine serilen paspaslardaki gibi, bir zamanlar o evin girişinde de bir mermer levha üzerinde “Hoş geldiniz.” mi yazıyordu ki?
Olabilir Simitçiğim
Tarihe ve resim sanatına ilgisi henüz küçük yaşta ortaya çıkmaya başlayan Osman Hamdi, iyi de bir öğrencidir. Hızla yabancı diller öğrenir. İlk gençlik yıllarından itibaren ailesiyle birlikte sık sık Avrupa ülkelerine gitme, ziyaret ettikleri kentlerde müzeleri, sanat galerilerini gezip görme şansı bulur. Paris’e yerleşip hukuk okuduğu üniversite döneminde ünlü ressamların yanında çıraklık yaparak resim eğitimi de alır. Ülkesine döndüğünde devlet memuriyetine girer. Görev yeri Bağdat’ta Yabancı İşler Müdürlüğüdür.
Tarih boyunca pek çok kültür ve uygarlığa ev sahipliği yapmış bir ülke olan günümüzün Irak’ı, o dönemde OsmanlI Devleti’nin sınırları içindeydi. Osman Hamdi Bey, o coğrafyada devam eden pek çok arkeolojik kazıya, o kazı alanlarında gün yüzüne çıkarılan sayısız eserin de yurt dışındaki müzelere götürülüşüne şahit olur.
Kazıları gerçekleştiren yabancı arkeologlar, dukları eserleri isterlerse ülkelerine götürebiliyor. Bunu engellemek için elimden şu an fazla bir şey gelmiyor çünkü bu konudaki kanunlarımız da, altlımız da son derece yetersiz. Bir şey yapmalı.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 240 Cevabı

Osman Hamdi Bey, İstanbul’a döndüğünde arkeolojik buluntuların yurt içinde kalmasını sağlayacak hukuki zemininin oluşturulması ve korunup sergilenebilecekleri mekânların yaratılması için çalışmalar yapar.
Bu konunun önemini ilgililere anlatabilmek, onları ikna edebilmek için çok uğraştım ama değdi. Yeni çıkan kanun sayesinde topraklarımızda bulunan tarihî eserlere daha iyi sahip çıkabileceğiz. Artık kolay kolay kimse onları alıp götüremeyecek.
Yaşasın!
Yaşasın!
Arkeoloji konusundaki bilgileri arttıkça üstlendiği görevler ve sahip olduğu yetkiler de çoğalan Osman Hamdi Bey, kazı çalışmalarının impartorluk coğrafyasının dört bir yanına yayılmasını da sağlar. Anadolu’nun antik kentlerinde, ören yerlerinde, höyüklerinde ve dağlarında gerçekleşen arkeolojik çalışmalarda da…
Heykellerden tanıdım! Nemrut Dağı burası.
Bravo Simitçiğim

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 241 Cevabı

İskender Lahdi olarak tanınan muhteşem eserin, bir mermer kütlesinden yontuluşundan iki bin küsur yıl sonra Lübnan’daki Sayda Kral Mezarlığı kazısında bulunup gün ışığına yeniden kavuşmasında da o vardır.
Ne görkemli bir lahitmiş! Üzerindeki kabartmaları yakından görmek isterdim Nerede sergileniyor acaba?
Zamanlaması harika bir soru bu. Ama yanıtı bir sonraki karede.
Kayıt altına alınması, onarılması ve yıpratıcı dış etkenlerden korunarak sergilenmesi gereken tarihî eser ve buluntuların sayıları arttıkça bu gereksinimi karşılayacak özelliklere ve yeterliliğe sahip bir müzenin inşa edilmesi de kaçınılmaz hâle gelir. Üç ana bölümden oluştuğu için bugün İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak adlandırdığımız kurum, Osman Hamdi Bey’in olağanüstü çabaları sayesinde hayata geçirilir.
İlk fırsatta İstanbul Arkeoloji Müzelerini gezmeye gidelim.
Müze kartlarımızı da yanımıza almayı unutmayalım.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 242 Cevabı

Osman Hamdi Bey, arkeoloji ve tarihî eserlerin korunması alanlarında çalışmayı ömrü boyunca sürdürdü. Kendisi, ülkemizde modern anlamıyla müzeciliği başlatan kişi olarak kabul edilir. Hayatı boyunca vazgeçmediği bir diğer uğraşı da resimdir. Uluslararası üne sahip pek çok eser vermiş başarılı bir ressam olan ve bu alanda da yenilikçi yaklaşımıyla ülkemizin kültürel ve sanatsal gelişiminde önemli bir rol üstlenen Osman Hamdi Bey, aynı zamanda bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak bilinen Sana- yi-i Nefise Mektebinin de kurucusudur
Desene Peynirciğim, on parmağında on marifet varmış Osman Hamdi Bey’in.

1. ETKİNLİK

Soru: Metindeki anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük grupları ile bunların tahmin ettiğiniz anlamlarını yazınız.

  • Cevap:

Anlamını bilmediğim sözcükler

  • Mühim: Önemli.
  • Levha: Yazı.
  • Höyük: Altında tarihî eser bulunan yer.
  • Galeri: Sanat eserlerinin sergilendiği yer.
  • Lahit: Mezar.

Soru: Tahmininizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Sözcük ve sözcük grupları ile bunların anlamlarını “Benim Sözlüğüm” defterine yazınız.

  • Cevap:

Tahminlerimin doğruluğu

  • Mühim: Önemli.
  • Levha: Bir yere asılmak için yazılmış yazı.
  • Höyük: Tarih boyunca türlü nedenlerle yıkılan yerleşme bölgelerinde, yıkıntıların üst üste birikmesiyle oluşan ve çoğu kez içinde yapı kalıntılarının gömülü bulunduğu yayvan tepe.
  • Galeri: Sanat eserlerinin veya herhangi bir malın sergilendiği salon.
  • Lahit: Duvarları taş veya tuğladan, üstü taş bir kapakla örtülü mezar.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 243 Cevabı

2. ETKİNLİK 

Soru: Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Soru: Osman Hamdi, ekmek almaktan dönerken hangi olayı yaşamıştır?

  • Cevap: Arkadaşlarının oynadığı taş Osman Hamdi’nin ayağına çarpmıştır.

Soru: Ayağına taş gelen Osman Hamdi, arkadaşlarına nasıl bir tepki vermiştir?

  • Cevap: Mühim bir şey olmadığını belirterek ayağına çarpan taşı merak ediyor.

Soru: Osman Hamdi, ayağına gelen taşı ne yapmıştır?

  • Cevap: Arkadaşından isteyip eve götürmüştür.

Soru: Babası, Osman Hamdi’ye eve getirdiği taş nedeniyle neler söylemiştir?

  • Cevap: Belli ki geçmiş kültürden miras bu kalıntıyı anlamaya çalışman, ona böyle değer vermen çok hoş. Aferin sana!

Soru: Osman Hamdi’nin resimle ilişkisi nasıl başlamıştır?

  • Cevap: Paris’e yerleşip hukuk okuduğu üniversite döneminde ünlü ressamların yanında çıraklık yaparak resim eğitimi de alır

Soru: Osman Hamdi Bey, kazı çalışmalarıyla bulunan eserlerin yurt dışına çıkarılmasını engellemek için ne yapmıştır?

  • Cevap: Osman Hamdi Bey, İstanbul’a döndüğünde arkeolojik buluntuların yurt içinde kalmasını sağlayacak hukuki zemininin oluşturulması ve korunup sergilenebilecekleri mekânların yaratılması için çalışmalar yapar.

Soru: Ülkeler için tarihî eserlerin önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Tarihî eserler, bir ülkenin geçmişiyle ilgili bilgiler veren en önemli kaynaklardandır. O ülkenin bulunduğu eski uygarlıklar ve orada yaşayan insanlarla ilgili her türlü bilgiye tarihî eserler aracılığıyla ulaşılır.

3. ETKİNLİK 

Soru: Metinden alınan aşağıdaki diyalogda birdeyim kullanılmıştır. Bu deyimi bulup anlamını verilen diyalog ve metinden hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi, TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nden kontrol ediniz. Deyimi bir cümlede kullanınız.

Desene Peynirciğim, on parmağında on marifet varmış Osman Hamdi Bey’in.
Seni mi kıracağım Simitçiğim? Dedim gitti. Ha ha ha!

  • Cevap:

Deyim: On parmağında on marifet
Deyimin Tahmin Ettiğim Anlamı: Bir kişinin pek çok beceriye sahip olması
Deyimin Sözlükteki Anlamı: Elinden her iş gelmek, çok becerikli olmak
Cümlem: Dayım çok beceriklidir, on parmağında on marifet vardır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 244 Cevabı

4. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri metinde anlatılanlara uygun bir şekilde doldurunuz.

  • Cevap:

• Tarihe ve resim sanatına ilgisi henüz küçük yaşta ortaya çıkmaya başlayan Osman Hamdi, iyi de bir öğrencidir.
• Üç ana bölümden oluştuğu için bugün İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak adlandırdığımız kurum, Osman Hamdi Bey’in olağanüstü çabaları sayesinde hayata geçirilir.
• Kendisi ülkemizde modern anlamıyla müzeciliği başlatan kişi olarak kabul edilir.
• Hayatı boyunca vazgeçmediği bir diğer uğraşı da resimdir.

5. ETKİNLİK 

Soru: Metinde Simit ile Peynir’in sevinmesini sağlayan gelişme nedir? Aşağıya yazınız.

  • Cevap: Çıkarılan kanunla arkeolojik buluntuların yurt içinde kalacak olmasıdır.

6. ETKİNLİK 

Soru: Metinden alınan aşağıdaki bölümü okuyunuz. Babası, Osman Hamdi’yi niçin tebrik ediyor? Düşüncelerinizi açıklayınız.

O bahçede arkadaşlarımın bulduğu ‘mermer parçasına benzer başka parçalara’ da rastlayınca bulabildiklerimin hepsini biraraya getirmeye karar verdim. Eksik yerleş de hayalimden çizip tamamlamayak çalışıyorum ama bilmediğim, bir alfabe olduğu için ne yazdığı hakkında tahmini yürütemiyorum
Bu bana da yabancı, eski bir dile benziyor Osman. O yüzden okuyamıyorum. (…) Belli ki, geçmiş bir kültürden miras bu kalıntıyı anlamaya çalışman, ona böyle değer vermen çok hoş! Aferin sana!

  • Cevap: Bulduğu tarihî eserdeki yazıyı okuyup anlamlandırmaya çalışması ve ona değer vermesini tebrik ediyor. Bu gerçekten de çok güzel bir davranıştır. Diğer çocuklar onun tarihî eser olduğunu anlayamamıştır bile. Onu sıradan bir taşmış gibi oyunda kullanmışlardır. Osman Hamdi gibi sanat ve tarihten anlayan çocukların olması bence çok güzel bir şeydir.

7. ETKİNLİK 

Soru: Sınıfta, tarihî eserlerin önemi ile ilgili bir konuşma yapınız. Arkadaşlarınızdan konuşmanızı değerlendirmesini isteyiniz.

  • Cevap:

Sevgili Öğretmenim ve Arkadaşlarım,

Bir ülkeye değer katan en önemli şeylerden biri de barındırdığı tarihî eserlerdir. Tarihî eserler bir ülkenin geçmişine ışık tutar. Çok eski zamanlarda orada kimler yaşardı, bu insanlar neler yaparlardı, neler yerler, beler giyer, hangi malzemeleri kullanırlardı, nasıl bir dinî inançları vardı gibi pek çok sorunun cevabını tarihî eserler verir.

Bunun yanında tarihî eserler, bir ülkenin turizmi için en önemli unsurlardandır. Örneğin pek çok yabancı turistin İzmir’e gelmesinin en büyük nedenlerinden biri Efes Antik Kenti’dir. İnsanları Nemrut Dağı’nın tepesine kadar çıkaran şey oradaki kral mezarları ve heykelleridir. Uşak Arkeoloji Müzesi’ne insanlar Karun Hazinelerini görmeye gelmektedir. Hatay’ın tarihî yerleri ve eserleri olmasaydı insanlar akın akın Hatay’ı görmeye gider miydi?

Evet daha pek çok sebeple tarihî eserler bir ülke için çok büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle ülkemizin tarihî eserlerine sahip çıkmalıyız. Unutmayalım ki tarihimiz ancak tarihî eserlerimizle varlığını devam ettirecektir.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 245 Cevabı

8. ETKİNLİK 

Soru: Yaptığınız araştırmadan hareketle, yaşadığınız şehrin tarihî güzelliklerini tanıtıp bunların şehriniz için önemini anlatacağınız bilgilendirici bir metin yazınız. Metninize bir başlık bulunuz.

  • Cevap:

İSTANBUL’UN TARİHÎ GÜZELLİKLERİ

İstanbul, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dünyanın en önemli şehirlerinden biridir. Yüzyıllar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu şehir, tarihî eserleriyle geçmişi günümüze taşımaktadır.

Ayasofya, Osmanlı ve Bizans dönemlerinden kalan en önemli yapılardan biridir. Hem cami hem de müze olarak kullanılan bu eser, İstanbul’un tarihî kimliğini yansıtır. Topkapı Sarayı, Osmanlı padişahlarının yaşadığı yer olup, içinde birçok değerli eser barındırır. Ayrıca, Sultanahmet Camii, Kapalıçarşı ve Galata Kulesi gibi yapılar da şehrin önemli tarihî mirasları arasındadır.

Bu tarihî eserler, İstanbul’un turizm açısından büyük bir merkez olmasını sağlar. Hem yerli hem de yabancı turistler, bu eserleri görmek için şehre gelir. Bu durum, ekonomiye katkıda bulunurken aynı zamanda kültürel mirasımızın korunmasını da sağlar. Bu yüzden, İstanbul’un tarihî güzelliklerine sahip çıkmalı ve onları korumalıyız.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sanat Teması Sayfa 237-238-239-240-241-242-243-244-245 Simit ve Peynir’le “Bilim İnsanı Öyküleri” Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!