Sanat Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57
“Sanat Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Sanat Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 57
Konya yakınlarında bulunan Çatalhöyük Neolitik dönem yerleşmesi olarak yapılmıştır. Yerleşme tamamen dışı kapalı bal peteği şeklinde bitişik düzende kerpiçten yapılmış konut ve tapınaklardan oluşan mahallelerin birbirine eklenmesinden oluşmuştur. Yerleşmede evlerin bitişik olarak yapılması nedeniyle sokak uygulaması yoktur. Evler arasındaki ulaşım evlerin üzerini kapatan düz damlar üzerinden sağlanmaktadır. Evler taş temel kullanılmadan kerpiç tuğlalardan dörtgen planlı olarak yapılmıştır. Evlere giriş çatıdan açılan delikler vasıtasıyla sağlanmaktadır. Bu delikler aynı zamanda havalandırma ve ışıklandırmayı sağlamak amacıyla da kullanılmaktadır.
Evler sıvalı olarak yapılmış, sıvaların üzeri ise beyaza boyandıktan sonra kırmızı, siyah ve sarı tonlarda boyalarla duvar resimleri yapılmıştır. Duvar resimlerinde burada yaşayan insanların sosyal ve dinli yaşantılarını anlatan kesitler bulunmaktadır. Duvar resimleri arasında geometrik motifler, el izleri ile akbaba, leopar ve yaban geyiği gibi hayvanlar bulunmaktadır. Evlerin içinde yapılmış olan şekillerin içinde ve odaların tabanlarında ölüler cenin (çocuğun anne kanındaki duruşu) pozisyonunda gömülmüşlerdir.
Soru: 1) Metne göre Çatalhöyük'le ilgili verilenlerden hangisi doğrudur?
- Cevap: Cevap gelecek.
A) Odaların havalandırılma ve aydınlatılması damlara açılan deli
B) Megaron tarzı evler yapılmıştır.
C) Şehir planlaması sokaklara dayalı olarak yapılmıştır.
D) Ölüler evlerin dışına hocker pozisyonunda gömülmüşlerdir.
E) Evlerin duvarları sade ve beyaz boyalı olarak yapılmıştır.
Soru: 2) Metne göre verilenlerden yanlış olanı işaretleyiniz.
- Cevap: Cevap gelecek.
A) Ölüler Hocker pozisyonunda gömülmüşlerdir.
B) Çeşitli hayvanlara ait duvar resimleri yapılmıştır.
C) Resimlerde sosyal yaşantılar ve dinî inanışlar konu edilmiştir.
D) Mezolitik dönem yerleşmesidir.
E) Yerleşmede konut ve tapınaklar birbirlerine bitişik olarak yapılmış
Soru: 3) Yeni taş ve obsidiyen aletlerin geliştirildiği, ilk kez anıtsal boyutlarda heykel ve kabartmaların yapıldığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mezolitik Çağ
B) Neolitik Çağ
C) Tunç Çağı
D) Asur Dönemi
E) Urartu Dönemi
- Cevap: Cevap gelecek.
Meb Yayınları Sanat Tarihi Ders Kitabı Sayfa 57 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok