Sağlık metni cevapları ve soruları, Dörtel Yayınları 7. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 164-165-166-167 (Sağlık ve Spor Teması)

Sağlık Metni Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 164 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sağlığınızı önemsiyor musunuz? Bunun için neler yapıyorsunuz?
  • Cevap: Evet sağlığımı önemsiyorum. Bunun için düzenli ve sağlıklı beslenmeye ayrıca spor yapmaya çalışıyorum. Soğuk havalarda kendimi soğuktan koruyacak şekilde giyiniyorum ve hastalıklı ortamlara girmemeye çalışıyorum. Düzenli ve yeterli bir uyku düzenine uymaya çalışıyorum.
2. Çevrenizde sağlıkla ilgili ne tür önlemler alınıyor? Beyin fırtınası yapınız.
  • Cevap: Okulumuzda bizi eğer hastaysak okula gelmememiz konusunda uyarıyorlar çünkü okullar kalabalık ortamlar olduğu için hastalık çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Aile hekimlikleri zamanı gelen aşılar konusunda bizi bilgilendirip hatırlatmada bulunuyor. Yaz mevsiminde belediyeler sinekler ve zararlı olabilecek böceklerle ilgili ilaçlama çalışması yapıyor.
3. Getirdiğiniz sağlıkla ilgili şiir ve yazıları sınıfta okuyunuz. Okuduklarınız üzerinde tartışınız.
  • Cevap:
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN Sağlıklı yaşam için Doğal besinler seçin Dengeli beslenerek Hergün bolca su için Abur cubur yemeyin Bir şey olmaz demeyin Gençliğe güvenerek Sonra ah vah etmeyin Açık gıda almayın Satıcıya kanmayın Abur cubur yiyerek Beslenirim sanmayın Sağlık herşeyden önce Çok düşün ince ince Sağlıklı beslenerek Güzel yaşa gönlünce SAĞLIKLI YAŞAMAK Temiz ye, temiz su iç, İnsan hasta olmaz hiç. Fırçala dişlerini, Vücudun her yerini, Yıkamalı her zaman, Yaşam boyunca insan. Terli terli su içme, Sağlığından vazgeçme. Yeterince besin al, Spor yapıp zinde kal. Vücuduna iyi bak, Temiz olsun el, ayak, Tozlu yerlerde gezme, Sakın kendini üzme. Makine gibidir vücut, Daima sağlıklı tut. Şiiri noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz. Beğendiğiniz bölümleri ezberleyebilirsiniz. SAĞLIK Sağlam ruh, sağlam kafa, Dünyalara bedeldir. Şu sözü koma rafa, Sağlık bir hazinedir. Ne demişti atalar? Sağlık en büyük varlık. Sağlığını korursan, Sen çekmezsin hiç darlık. Mikroplardan sakın da, Seni hasta etmesin. Aşı ol silahlan da, Sana tesir etmesin. Temizliktir sağlığın, En koruyucu çaresi. Neşeli ol, gül oyna, Hastalara sokulma. Terli terli su içme, Pis yerlerde oynama, Deniz, güneş banyosu, Bol besin al ve dinlen. Erken yat, erken uyu, Vücudunu dinlendir. Kalk spor yap, temizlen. Budur sağlığın yolu. Hayriye GARİPOĞLU

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 165 Cevabı Okuduğunuz şiirden “sağlık” kavramını çağrıştıran kelime ve kelime gruplarını bulup aşağıya yazınız.
  • Cevap:
Kavram haritasına şu kelimeleri yazabilirsiniz.
  • Güneş Banyosu
  • Spor
  • Besin
  • Aşı
  • Hasta
  • Mikrop

2. ETKİNLİK

Aşağıda sağlıkla ilgili deyim ve atasözleri verilmiştir. Anlamlarını öğrenip yazınız. Bu deyim ve sözlerin, kullanıldığı metne katkısı ne olur? Söyleyiniz.
  • Cevap: Sağlıkla ilgili deyim ve atasözleri, metinlerde genellikle insanların sağlık durumları, yaşam kaliteleri ve sağlığın hayatlarındaki önemi hakkında derin ve çarpıcı anlamlar taşır. Bu ifadeler, hem somut hem de soyut düzeyde sağlık kavramlarını anlatır ve okuyucuya sağlığın değerini daha etkili bir şekilde aktarır.
DeyimlerBenzi kanlanmak: Sağlıklı duruma gelmek, canlanmak, sağlığı yerinde. → Turp gibi: Sağlığı yerinde. → Kanlı canlı: Sağlıklı, sapa sağlam, vücut sağlığı yüzünden belli (kimse). → Nur topu gibi: Sağlıklı, çok güzel ve temiz (çocuk). Atasözleri Sağlık varlıktan yedir.
  • Cevap: Sağlıktan büyük zenginlik olmaz.
Hasta olmayan sağlığın kadrini bilmez
  • Cevap: İnsanlar sağlığın değerini ancak hastalıkta acı çekip iyileştikten sonra anlarlar.

3. ETKİNLİK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 166 Cevabı Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu belirleyip yazınız.
  • Cevap:
Konusu: Sağlıklı olmak için yapılması gerekenler Ana duygusu: Sağlığın önemi

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin içeriğine yönelik sorular hazırlayınız. Hazırladığınız soruları arkadaşlarınıza sorunuz.
  • Cevap:
→ Dünyalara bedel olan şeyler nelerdir? → Sağlığın en koruyucu çaresi nedir? → Son dörtlükte sağlığın yolu olarak neler gösteriliyor? → Aşı olmak neye benzetilmiştir?

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirde geçen fiilleri örnekteki gibi tespit edip yazınız. Sonra bu fiillerin anlam özelliklerini yanlarına yazınız.
  • Cevap:
- Rafa koma: Emir kipi, 2.tekil kişi, kılış fiili - Demişti: Duyulan geçmiş zamanın hikâyesi, 3.tekil kişi, kılış fiili - Korursan: Geniş zamanın şartı, 2.tekil kişi, kılış fiili - Çekmezsin: Geniş zamanın olumsuzu, 2.tekil kişi, kılış fiili - Sakın: Emir kipi, 2.tekil kişi, durum fiili - Hasta etmesin: Emir kipi, 3.tekil kişi, kılış fiili - Tesir etmesin: Emir kipi, 3.tekil kişi, durum fiili - Neşeli ol: Emir kipi, 2.tekil kişi, durum fiili - Gül: Emir kipi, 2.tekil kişi, durum fiili - Oyna: Emir kipi, 2.tekil kişi, durum fiili - Sokulma: Emir kipi, 2.tekil kişi, durum fiili - İçme: Emir kipi, 2.tekil kişi, kılış fiili - Oynama: Emir kipi, 2.tekil kişi, durum fiili - Al: Emir kipi, 2.tekil kişi, kılış fiili - Dinlen: Emir kipi, 2.tekil kişi, durum fiili - Yat: Emir kipi, 2.tekil kişi, durum fiili - Uyu: Emir kipi, 2.tekil kişi, durum fiili - Dinlendir: Emir kipi, 2.tekil kişi, kılış fiili - Yap: Emir kipi, 2.tekil kişi, kılış fiili - Temizlen: Emir kipi, 2.tekil kişi, durum fiili

6. ETKİNLİK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 167 Cevabı ‘Sağlıklı bir insan olmak için neler yapmak gerekir?” sorusuna cevap olacak bir yazı yazınız.
  • Cevap: Sağlıklı bir insan olabilmek için sağlıklı beslenmek gerekir. Tuz, şeker ve hamur işi yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Düzenli bir hayatımızın ve uyku düzenimizin olması gerekir. Mikrop bulaşabilecek ortamlardan uzak durmak gerekir. Düzenli bir şekilde spor yapmak gerekir.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Hasta ziyaretine gittiğimizde orada nasıl bir davranış sergilemeliyiz? Büyüklerinize sorarak öğreniniz.
  • Cevap: Hasta ziyaretini mümkün oldukça kısa tutmalıyız. Hem kendimizi hem hastayı korumak için ziyarete mutlaka maskeyle gitmeliyiz. Hastaya moral verici şekilde konuşmalıyız. Ona sağlık ve afiyet dileyen cümleler kurmalıyız.
Hasta ziyaretlerinde neler söylendiğini araştırınız.
  • Cevap: Önce hâli hatırı sorulabilir. “Geçmiş olsun, Allah şifalar versin. Allah daha kötülerinden korusun, en yakın zamanda iyileşmeni nasip etsin” gibi sözler söylenebilir.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sağlık ve Spor Teması Sayfa 164-165-166-167 Sağlık Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.