Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 79

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 79

ALGILAMA ÖRGÜTLEMELERİ

Psikologlar, algının bir örgütleme olduğunu belirtmişlerdir. Algı, kendisini oluşturan duyusal girdilerin toplamından daha fazla bir anlam ifade eder. Bu gerçeği, algısal psikoloji üzerinde çalışan ilk Alman psikologları “gestalt” kelimesiyle ifade etmişlerdir. Bazı örgütleme ilkeleri aşağıdaki gibidir:

Şekil-Zemin: Bütün algılamalarda bir zemin ve bir şekil vardır. Şekil, arka yüzeyi oluşturan zemin içinde anlamını kazanır. Şekil-zemin, bütün duyu organlarını kapsar. Örneğin, bir arkadaşımız ile konuşurken arkadaşımız bizim için şekildir. Ama o sırada su içmek için bardağı elimize alırsak artık bardak bizim için şekil, arkadaşımız zemin olur. Görsel alanda şekil bize daha yakındır, bir biçimi ve nesne izlenimi verir. Zemin ise tanımlanması zor bir nesnedir.

Tamamlama: Bir nesnenin tümü görülmese de o nesnenin tümü gö- rülüyormuş gibi algılama tam olur. Gerçekte algılama, ancak ender olarak tümden nesnelerden gelen duyulara dayanır. Bize gelen bölük pörçük duyuları biz tamamlarız. Şekil-zemin örgütlemesi gibi tamamlama da bütün duyu organlarını kapsar. Örneğin, konuşmanın tamamını duymasak da bölük pörçük konuşmalardan tamamını anlarız. Ya da bir metni okurken bazı harfler eksik olsa da bir cümlenin tamamını anlamamız tamamlamaya örnektir.

Yakınlık: Birbirlerine yakın olan nesneler gruplandırılarak algılanır. Yine aynı şekilde yakınlık da bütün duyu organlarını kapsar. Örneğin; sokakta birbirine yakın yürüyen insanları grup olarak algılar, diğer insanlardan ayırırız. Müzikte ritim algılamasının temelinde de birbirine yakın vuruşlar yatmaktadır.

Benzerlik: Birbirine benzer birimler bir algısal bütünlük kazanırlar. Örneğin; bir sınıfı gruplara ayırmamız istendiğinde sınıftaki bireyleri yaşlarına, cinsiyetlerine, üzerlerindeki kıyafetlere göre gruplandırmamız benzerlik ilkesinden kaynaklıdır.
Devamlılık: Algısal alanımızda bulunan ve aynı yönde giden birimler birbirleriyle ilişkili görünür. Bu örgütleme şeklinin adı da devamlılıktır.

Etkinlik

Aşağıdaki şekillerin algıda örgütleme ilkelerinden hangisi ile ilişkili olduğunu bularak altlarında yer alan boşluğa yazınız.

  • Cevap:

1. Resim:
2. Resim:
3. Resim:
4. Resim:

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 79 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!