Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 59
Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 59
• Özelden özele akıl yürütme söz konusudur. Tümdengelim ve tümevarım akıl yürütme biçimlerini kullanamazlar. İki özel durum arasında bağlantı kurarak düşünme vardır.
• Yaşayan ve yaşamayan nesneler arasında bazen ayrım yapamazlar. Bu karmaşaya animizm denir (Animizm, canlandırmacılıktır yani doğadaki her nesnenin bir ruhsal varlık veya ruh tarafından yönetildiğini kabul eden öğretidir. Örneğin, oyuncak bebeği ile canlıymış gibi konuşması.).
Somut İşlemler Dönemi: 7-11 yaş arasını kapsayan dönemdir. Bu dönemdeki çocuklar somut nesneler üstünde akıl yürütebilirler, problem çözme becerilerini kazanmışlardır. İşlem öncesi dönemde yapamadıkları birçok zihinsel işlemi yapabilirler. Mesela artık birden çok özelliğe göre sınıflama yapabilmektedirler ve korunum ilkesini kazanmışlardır. Örneğin, çubukları hem boylarına hem de renklerine göre sınıflandırabilirler. Tersine dönebilirlik özelliği de kazanmışlardır. Yani, “67+23=90 ise 23+67=90’dır.” şeklinde işlemi tersine çevirebilirler. İşlem öncesi dönemde benmerkezci olan çocukta bu dönemde olayları başkalarının gözüyle de görebilme yeteneği gelişir. Bu dönemin en temel özelliği çocuğun korunum ilkesini kazanmasıdır. Sıvıların içinde bulundukları kap değişse bile sıvı miktarının aynı kalacağını bilir. Bu dönemde çocuk, geniş bir mantıklı düşünme alanı kazanmış olmakla birlikte, genel olarak somut gerçeklere bağlı kalarak düşünmektedir.
Soyut İşlemler Dönemi: 11 yaş üstünü kapsayan dönemdir. Bu dönemde çocukların zihinsel işlemleri artık somut işlemlerle sınırlı değildir. Bu aşamada çocuk, eşyanın ve olayların mantığını soyut bir biçimde kavrayabilmektedir. Bu dönemdeki ergenler artık varsayım olan durumları anlayabilirler, sözlü problem çözme becerileri gelişmiştir. Analiz, sentez ve değerlendirme düzeyinde soyutlamalar yapabilirler. Sonuçlar çıkarabilir, açıklamalarda bulunabilirler. Genellemeler ve çıkarımlar yapabilirler. Tümevarım, tümdengelim akıl yürütme yollarından ikisini de kullanabilirler. Analiz, sentez, mantıksal çözümler üretme gibi beceriler kazanıp bunları geliştirerek zamanla yetişkin bilişsel yapısına sahip olurlar. Piaget’ye göre içinde yaşanan toplumsal ve kültürel çevre, bilişsel gelişimi etkiler.
Piaget’nin Ahlak Gelişimi
Piaget, zihin gelişimi konusunda çalışırken ahlak gelişimi ile de ilgilenmiştir. Piaget, çocukların somut işlem dönemine kadar ahlaki gerçekçi olduklarını savunur. Yani olay ve durumları somut sonuçlara göre değerlendirdiklerini belirtir. Örneğin; annesine kahvaltı hazırlamak isterken 5 bardak kıran bir çocuk, annesine sinirlenip elindeki bardağı atıp kıran çocuğa göre daha suçludur. Çünkü ilk çocuk beş, ikinci çocuk bir bardak kırmıştır. Sonuç olarak ilk çocuğun kırdığı bardak sayısı daha fazla olduğu için ilk çocuk daha suçludur. Yani bu dönemdeki çocukların zihin yapıları hem niyeti hem sonucu birlikte değerlendiremez. Çocuk ilkokula başladıktan sonra niyetleri de değerlendirmeye başlayabilir. Bu durumda 5 bardak kıran çocuğun niyetinin iyi olduğunu, daha az suçlu olduğunu söyleyebilir. Durumu sonuca göre değil de niyete göre değerlendirmeye “ahlaki görecelik” denir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 59 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.