Evvel Cevap
Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19
Psikoloji Ders Kitabı Meb Yayınları
Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19

1. Dünyada ve Türkiye’de psikoloji biliminin gelişmesine katkı sağlamış insanları tanıtan bir tarih şeridini sınıfınızda 5’er kişilik gruplar oluşturarak bir haftalık süre içerisinde hazırlayınız.

  • Cevap:

William James. William James
Sigmund Freud.
Carl Gustavt Jung.
John Broadus Watson Kimdir?
Alfred Binet.
Max Wertheimer.
Abraham Harold Maslow.
Jean Piaget.

Erol Güngör.
Hale Bacakoğlu.
Çiğdem Kağıtçıbaşı
Muzaffer Sherif (Şerif) Başoğlu.
Doğan Cüceloğlu.
Üstün Dökmen.
Ayten Zara.

2. Çalışmanızı bir sonraki derste sınıf panosunda sergileyiniz.

  • Cevap: Yukarıdaki bilgileri sınıf panosunda sergileyebilirsiniz.

Sınıfınızda 5’er kişilik gruplar oluşturunuz. Tarihte psikoloji konularıyla ilgilenmiş İbn-i Sina gibi bilim insanları ile psikolojiye ilişkin uygulamaların yapıldığı Kayseri’deki Gevher Nesibe Şifahanesi gibi kurumlar hakkında bilgi toplayınız. Topladığınız bilgilerden yararlanarak hazırladığınız slaytı bir sonraki hafta sınıfta sununuz.

  • Cevap:

Oluş ve bozuluş âleminde birbirinden ayrı üç tür nefsin varlığı yönündeki geleneksel görüş İbn Sînâ tarafından da kabul edilip geliştirilmiştir. Tabiata en yakın olanı nebâtî nefistir. Nebâtî nefis bitkilerde görülen beslenme, büyüme ve üremenin ilkesidir. Hayvanî nefis, söz konusu fiillerin yanı sıra hayvanlarda görülen duyusal idrak ve iradenin de ilkesidir. İnsan nefsi ise bitki ve hayvan nefsinin sahip olduğu bütün güç ve fiillerden başka aklî idrak ve irade gücüne sahiptir. Nefis aynı zamanda bedene de yetkinlik kazandırır. Nitekim duyu organları nefis sayesinde anlamlı işlev görebilmektedir.

Öte yandan nefsin türlerini de onu taşıyan cismin mizacı belirlemektedir. Mizacın mûtedillik derecesi nefsin çeşitli olmasını sağlar. Bu bakımdan bitkilerden insana doğru artan bir mûtedillik söz konusudur. En ılımlı mizaca insan bedeni sahip olduğu için sadece insan bağımsız cevher olma özelliğine sahiptir. Ayrıca mizacın mûtedilliği nefsin fiillerini tam olarak yerine getirmesi için de gereklidir.

İbn Sînâ, insanî nefsin bedenden ayrı bir cevher oluşu, nefsin bedende yer tutmasının sûretin maddede yer tutmasına benzemediği, dolayısıyla onun bedenden ayrıldıktan sonra da ölümsüz olarak varlığını devam ettiren bir cevher olduğu, insanın gerçek varlığının ve benliğinin nefisten ibaret bulunduğu yönündeki fikirleri ve bu konuda ortaya koyduğu delillerle düşünce tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur. Nefsin kendi kendisini bilen, dolayısıyla bedenden bağımsız bir cevher oluşuna ilişkin açıklamaları dikkatle incelendiğinde İbn Sînâ’nın psikolojiyi başta bilgi nazariyesi, mantık, metafizik olmak üzere ahlâk ve din felsefesiyle de ilişkilendirdiği görülecektir. Bu sebeple onun felsefesinde nefis nazariyesi genel felsefesi içinde merkezî bir öneme sahiptir.

Psikoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 19 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum