Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Türkçe Dörtel Yayınları

Özlem Yokuşları (Dinleme Metni) Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Özlem Yokuşları (Dinleme Metni) cevapları ve soruları, Dörtel Yayınları 7. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 145-146-147-148-149 (Vatandaşlık Teması)

Özlem Yokuşları (Dinleme Metni) Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 145 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Getirdiğiniz anayasa kitapçığından Anayasa’nın 42. maddesini okuyunuz. Bu maddenin içeriğini yorumlayınız.

  • Cevap:

Anayasa’nın 42. maddesi şu şekildedir:

Madde 42– Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.

Bu madde kanunla eğitim öğretim hakkını ayrım yapmadan her Türk vatandaşına eşit şekilde vermiştir. Ve bu hakkın devlet tarafından garanti altına alınmasını çok önemli görüyorum.

2. Güvenilir bilgi kaynaklarını etkili bir şekilde kullanabiliyor musunuz? Hangi amaçlarla bu kaynaklara yöneliyorsunuz?

  • Cevap: Güvenilir bilgi kaynaklarını kullanmaya çalışıyorum. Bilgiye ulaşmak için resmî internet sitelerini kullanıyorum. Örneğin hava durumuyla ilgili bilgi almak istiyorsam mgm gov adresinden yararlanıyorum. Derslerle ilgili olarak da Millî Eğitim Bakanlığının internet sitesinden ve EBA’dan yararlanıyorum.

3. Çevrenizde örnek alınan özelliklere sahip kişiler var mı? Varsa bu kişiler bu özellikleri nasıl edinmişlerdir? Anlatınız.

  • Cevap: Çevremde çok sevilen ve örnek alınan mahallemizdeki Hacı Mustafa Amca ve annemin dayısı Dursun Ali Dayı var. Bu kişiler bu özelliklerini çok okuyarak ve okuduklarını hayatlarında uygulayarak ulaşmış olabilirler. Okullarındaki öğretmenleri sayesinde bu özellikleri kazanmış olabilirler.

Metni empati kurarak dikkatli bir şekilde dinleyiniz. Öğretmeniniz metni dinletirken uygun gördüğü bir yerde dinlemeyi durdurup metindeki olayların gelişimini ve sonucunu tahmin etmenizi isteyecektir. Metnin devamı ile ilgili tahminlerinizi defterinize yazınız. Sonra metnin devamını dinleyerek tahminlerinizle metinde anlatılanları karşılaştırınız.

  • Cevap: … Köyde okul başlamış, Mustafa gidememişti. Mustafa bu duruma çok üzülüyordu. Babasını bir şekilde ikna etmeliydi ama nasıl? Bu durumu arkadaşlarıyla konuştu. Arkadaşlarından cin fikirli Mehmet ona evden kaçmasını söyledi. Birkaç gün ortadan kaybolursun, baban seni merak eder, neden böyle yaptığını sorar, sen de okula gidemediği için böyle yaptığını söylersin o da sana kıyamaz, seni okula yazdırır demiş. Mustafa, Mehmet’in dediğini yapmış ve gerçekten bu plan işe yaramış. Mustafa’nın babası onu okula yazdırmış. Mustafa okulu birincilikle bitirmiş ve üniversite okuyup öğretmen olmuş.

1. ETKİNLİK

Aşağıya, dinlediğiniz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri listeleyiniz. Sonra sözlüklerinizden bu kelimelerin anlamlarını bulup yazınız.

  • Cevap:

Dinlediğim metinde anlamını bilmediğim kelimeler şunlardır:

Çıkın: Bir beze sarılarak düğümlenmiş küçük bohça.

İç çekmek: üzüntüyle derinden soluk almak.

Kültür: Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü.

Azimli: Bir işteki engelleri yenme kararlılığına sahip olan kimse.

Yakınlık göstermek: biriyle ilgilenmek, sevgiyle davranmak.

Kâtip: Sekreter.

İmrenmek: Beğenilen bir kişi veya şeye benzemeyi istemek; gıpta etmek.

Yüzünü ak etmek: beğenilir iş yapmak, iş ve davranışlarıyla yakınlarının övünmesine sebep olmak.

2. ETKİNLİK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 146 Cevabı

Metni tekrar dinleyiniz. Dinlediğiniz metni özetleyiniz.

  • Cevap:  Çamönü köyünde öğretmen ve okul yokmuş. Köye bir öğretmen atanmış. Köylülerden birisinin odasını da okula çevirmişler. Köylüler ve çocuklar buna çok sevinmişler. Mustafa da çok sevinmiş ama babası Mustafa’yı okula göndermemiş. Ama Mustafa kendisini sürekli geliştirmiş. Sonraki yıl Mustafa okula kaydolup okulu birincilikle bitirmiş ve bir öğretmen okuluna kaydolmuş. Tüm köylüler ve öğretmen Mustafa’nın babasını tebrik etmiş. Mustafa o köyden yükseköğrenim gören ilk çocuk olmuş.

3. ETKİNLİK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 147 Cevabı

Dinlediğiniz/izlediğiniz metne yönelik aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Dinlediğiniz metnin konusu nedir? Söyleyiniz.

  • Cevap: Metnin konusu, önce okula gitmesine izin verilmeyen Mustafa’nın azimle çalışıp başarılı olmasıdır.

2. Mustafa’yı sevindiren olay nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa’yı sevindiren olay köylerine bir öğretmen gelmesi ve köyde okul açılmasıdır.

3. Köylüler, öğretmeni nasıl karşılıyorlar?

  • Cevap: Çok mutlu oldular ve bunu kutladılar.

4. Mustafa kendini nasıl geliştiriyor?

  • Cevap: Mustafa da hem okuma yazmasını geliştirmeye hem de okula gidenlerin kitaplarından yararlanarak bilgiler edinmeye başlamış. Çıkınında kalem, defter, kitap taşımış sürü otlatırken çalışmış. Evde geceleri gaz lambasının ışığında kitap okumuş. Haftada bir gazete almış.

5. Mustafa’daki okuma sevgisi kimleri etkiliyor?

  • Cevap: Öğretmeni ve arkadaşı Halil’i etkiliyor.

6. Yazar, hikâyeyi nasıl tamamlıyor?

  • Cevap: Yazar hikâyeyi Mustafa’nın başarısıyla, köylerinden yüksek öğrenim ilk kişi olmasıyla sonuçlandırıyor.

7. Siz olsaydınız hikâyede anlatılanlarla ilgili olarak nasıl bir çözüm üretirdiniz?

  • Cevap: Ben Mustafa’nın okula daha erken başlaması için öğretmenin Mustafa’nın babasıyla konuşmasını ve onu ikna etmesini sağlardım. Veya İl Milli Eğitim Müdürlüğünden gelen bir yetkilinin Mustafa’nın babasını ikna etmesini sağlardım.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne başlık bulmanız istenseydi hangi başlıkları yazardınız.

  • Cevap: AZMİN SONU.

5. ETKİNLİK

Güvenilir bilgi kaynaklarını etkili bir şekilde kullanarak eğitim öğretim haklarındaki gelişme ve değişimlerle ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza sununuz.

  • Cevap: Ben güvenilir bir şekilde bilgiye ulaşmak için kurumların resmî internet sitelerini kullanıyorum. Mesela MEB’in internet sitesinde her sınıf düzeyinde müfredat değişikliği yapılacağı bilgisine ulaştım. Yine meb adresinden Türkçe dersinin geçme notunun 70 yapıldığını öğrenmiştim. Bazen farklı yerlerde kesin olmayan, söylenti bilgiler yer alabiliyor. Bu durum da ben hemen MEB’in sitesine bakıyorum. Burada da sahte sitelere dikkat etmek gerekir. İnternet adresi gov.tr diye bitmeli. Örneğin meb com tr diye bir adres çıkarsa karşımıza bunun resmî site olmadığını anlayabilmeliyiz.

6. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metindeki kişilerin rollerini paylaşarak metinde anlatılanları kendi cümlelerinizle sınıfta canlandırınız. Dinlediğiniz metinde geçen Mustafa’nın babasının Mustafa’yı okutmak istemeyişini jest ve mimiklerinizle konuşmadan ifade etmeyi deneyiniz.

  • Cevap:

Örnek metin: Bir kütüphanede, kitap arayan iki öğrenci arasında geçen diyalog.

Rol Dağılımı:

  • Öğrenci 1: Zeynep
  • Öğrenci 2: Emre
  • Kütüphaneci: Ayşe Hanım

Diyaloglar:

Zeynep: (rafların arasında gezinirken) Emre, bu kitabı bir türlü bulamıyorum, aradığın kitabı bulabildin mi?

Emre: (başka bir rafı karıştırırken) Hayır, sanırım yardım almamız gerekecek. Ayşe Hanım’a soralım mı?

Zeynep: Evet, iyi fikir. (Kütüphaneciye yaklaşarak) Ayşe Hanım, affedersiniz, “Düşüncenin Gücü” adlı kitabı arıyorum ama bulamıyorum.

Ayşe Hanım: (gülümseyerek) Elbette, o kitabımız felsefe bölümünde. Sizi oraya götüreyim.

Emre: (Ayşe Hanım’a takılarak) Peki, “Bilim Tarihi” üzerine bir kitap arıyordum, o konuda da yardımcı olabilir misiniz?

Ayşe Hanım: Tabii ki, o kitap da tarih bölümümüzde. İlk olarak Zeynep’in kitabını alalım, sonra sizi tarih bölümüne götürürüm.

Zeynep: Çok teşekkür ederiz, Ayşe Hanım.

Ayşe Hanım: Rica ederim, işte kitabınız. (Kitabı Zeynep’e verir)

Emre: (Zeynep’e bakarak) Birlikte çalışmak daha verimli oldu, değil mi?

Zeynep: Kesinlikle, yardımlaşmanın gücünü bir kez daha gördük.

(Ayşe Hanım onları tarih bölümüne götürürken perde kapanır.)

Bu senaryoyu kullanarak, metinde anlatılanları kendi cümlelerinizle sınıfta canlandırabilirsiniz. Roller ve diyaloglar sınıfın öğrenci sayısına ve senaryonun detaylarına göre değiştirilebilir.

7. ETKİNLİK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 148 Cevabı

Dinlediğiniz metinden alınan aşağıdaki cümlelerde geçen zarfların altlarını çizerek gösteriniz.

  • Cevap:

Bu köylerden birinde akşam yaklaşırken kemençe sesleri yankılanmaya başladı.
Çocuklar, kemençe seslerini duyunca önlerindeki koyunları ve keçileri biraz hızlı sürmeye başladılar.
Mustafa okula gitmeyi çok istiyor, babası “Olmaz.” diyordu,  O kış öyle geçti.
Okula gitmeyenlerin kâtip olduğu, memur olduğu görülmüş mü hiç?
Demek ki benim onları daha iyi okutmam, sizlerin de onları derslerine daha iyi çalıştırmanız gerekiyor.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni tamamlayan bir hikâye yazınız. Hikâyenize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

Hava çok sıcaktı. Canım sıkılıyordu. İşsiz güçsüz oturmak, yaşamaya çalışmak zoruma gidiyordu. Ben böyle düşünürken birden acı bir fren sesi ile bir araba evimizin önünde durdu. Benim kafamda kurmaya başladığım hayaller de o anda yok oldu. Gerçek hayatım bundan sonra başladı. Arabadan inen adam, Mustafaaa! Mustafaaa, diye bana sesleniyordu…

  • Cevap:

Gözlerimi açtım. Olan biteni anlamaya çalışıyordum. Galiba hastanedeydik. Alnımda bir sıcaklık hissettim. Sonra babamın beni öptüğünü anladım. Burada ameliyat edemeyiz, İzmir’e gitmelisiniz diye bir ses duydum. Beni ambülansa geçirdiler. İzmir’e gittik. Orada iki tane ameliyat oldum. Yürüyebilecekmişim, buna ne kadar sevinsem de futbolculuk hayallerimin bitmesine çok üzülüyordum. İki hafta sonra tekrar ilçeye döndük. Artık futbol oynayamayacağıma üzülmenin yanında kazanın bana daha fazla zarar vermemesinden dolayı da Allah’a şükrediyordum.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 149 Cevabı

YAZARI TANIYALIM

Yahya Akengin (1946- )

Şair ve yazar. İlköğretmen Okulu ve Erzurum Eğitim Enstitüsünden mezun olduktan sonra edebiyat öğretmenliği yaptı. Hisar dergisinde yayımladığı şiirleriyle tanındı. Eserleriyle birçok ödül
kazanan yazarın Eski Çarıklar adlı oyunu Devlet Tiyatrosunda sahnelendi.
Eserlerinden bazıları: Çağ Sürgünü, Özlem Yokuşları, Dönüş Acıları, Eski Çarıklar, Aile Bağları…

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

• Okulunuzda hangi spor dalı daha çok ilgi görüyor? Araştırınız.

  • Cevap: Okulumuzda en çok futbol, basketbol ve voleybol ilgi görüyor.

• Jimnastik sporu ile ilgili bir araştırma yapınız. Bu sporla ilgili çoklu medya kaynaklarından elde ettiğiniz görselleri sınıfa getiriniz.

  • Cevap: Jimnastik, bedeni, fiziksel yapısını düzeltme güçlendirme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü, idman ve kültürfizik hareketleri jimnastiğin kapsamına girer.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Vatandaşlık Teması Sayfa 145-146-147-148-149 Özlem Yokuşları (Dinleme Metni) Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!