Ortak Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82
“Ortak Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Ortak Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82
Soru: Aşağıda verilen soruları cevaplayınız.
- Cevap: Cevap gelecek.
1. Balkan Türkleri edebiyatının gelişme safhasını anlatıriz.
2. Hüseyin Süleyman'ın "Kişinin Gözünü Toprak Doyurur" hikâyesinin ana fikrini anlatır.
2.1.2. Kibris Türkleri EdebiyatiAkdeniz'de bulunan Kıbrıs'ta Türkler çok eskilerden beri yaşamaktadır. 1571 yılından itibaren Osmanlı Türklerinin yönetimine geçen adada gelişen edebiyata Kıbrıs Türkleri edebiyatı denir.
Kıbrıs Türkleri edebiyati, siyasi ve sosyal durum ve edebil etkiye göre birkaç döneme ayrılır:
1. Osmanlı Dönemi (1571-1878)
2. Ingiliz Dönemi (1878-1960)
3. Ulusal Direniş Dönemi (1960-1974)
4. Yeni Dönem (1974-)
Kıbrıs Türklerinin zengin bir sözü ve yazılı edebiyati vardır. Sözlü edebiyatın ilk örnekleri olan efsane ve menkibeler, destanlar, masallar görülmektedir.
Kıbrıs Türklerinin sözü edebiyat ürünleriyle ilgili pek çok araştırma yapılıp özel kitaplar yayımlanmıştır.
Yüksek zevke göre yazılan edebî eserlere XVII. yüzyıldan itibaren yazılı kaynaklarda rastlanır. Divan yazan ünlü şairler: Misali, Zekai, Arif Efendi, Handı, Yusuf Ziya, Kenzi, Kaytmazzade, Müfti Raci Efendi, Şeyh Hamdi.
XIX. yüzyılın sonlarında ada İngilizler tarafından geçici olarak işgal edilse de Kıbrıs Türkleri edebiyatı gelişmeye devam etmiştir. Kıbrıs adasındaki ilk Türkçe gazete “Saaded” 1889 yılında çıktı. Bundan sonraki dönemlerde adının edebiş yaşamında büyük değişiklikler meydana geldi. “Zaman”, “Yeni Zaman”, “Kıbrıs”, “Kokonoz” gazeteleri çıkarılıp basın gelişmeye başladı. Edebil eserlerde “Atayurt ve Mustafa Kemal”e destek olma”, “İngiliz ve Rum işgaline karşı mücadele” gibi konular daha çok işlendi.
Türk edebiyatının Batı’dan gelen roman ve hikâye türlerinin ilk örnekleri, Muzaffer Galib’in “Bir Bakış”, Kaytmazzade Nazım’ın “Yadigarı Muhabbet” romanlarıdır.
XX. yüzyılın başlarında ada İngilizlerin yönetimine geçer. İngilizlerin baskısı artar. Bu yıllarda Remzi Okan, Con Rifat “Masum Millet”, “Halkın Sesi” gazetelerinde itirazlarını dile getirdiler. Hikmet Afif Mapolar’ın kaleminden “Duman”, “Meşale” tiyatro eserleri, “Kahraman Kaplan”, “Son Damla”, “Diken Çiçeği”, “Kök Nal”
Meb Yayınları Ortak Türk Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 82 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok