Okuduğunuz şiirde “Gün olur, alır başımı giderim / Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda” dizelerinde koklama duyusuyla ilgili bir ayrıntıya yer verilmiştir. Buna göre;
“Okuduğunuz şiirde “Gün olur, alır başımı giderim / Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda” dizelerinde koklama duyusuyla ilgili bir ayrıntıya yer verilmiştir. Buna göre;” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Okuduğunuz şiirde “Gün olur, alır başımı giderim / Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda” dizelerinde koklama duyusuyla ilgili bir ayrıntıya yer verilmiştir. Buna göre;
Soru: Okuduğunuz şiirde “Gün olur, alır başımı giderim / Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda” dizelerinde koklama duyusuyla ilgili bir ayrıntıya yer verilmiştir. Buna göre;
- Cevap:
Soru: a) Şiirden diğer duyularla ilgili ayrıntılara yönelik iki örnek söyleyiniz.
- Cevap: Çiçekler gürültüyle açar; / Gürültüyle çıkar duman topraktan.” dizelerinde işitme duyusu, “Gün olur, başıma kadar mavi; / Gün olur, başıma kadar güneş;” dizelerinde görme duyusuyla ilgili ifadeler var.
Soru: b) Duyulara ait ayrıntılara yer verilmesinin şiirin temasına katkısı ile ilgili düşüncelerinizi belirtiniz.
- Cevap: Duyulara ait ayrıntılar, okuyucunun şiire daha derin bir şekilde bağlanmasını sağlar. Doğal ve canlı imgelerle okuyucu, duygu durumunu daha iyi hissedebilir.
Soru: 2) Okuduğunuz şiirde geçen “Dünyalar vardır, düşünemezsiniz;” dizesinde anlatılmak istenen nedir?
- Cevap: Bu dize yaşamda keşfedilmeyi bekleyen pek çok şeyin olduğunu, insanların bazen bunları fark etmediğini ifade eder. Bazen fark etse de onun güzelliğinin hak ettiği değerin verilmediğini anlatıyor.
Soru: 3) Şiirden açık ve örtük iletiler bulunuz. Bulduğunuz örnekleri aşağıdaki kutucuklara yazınız.
- Cevap:
Açık İleti: Açık İleti: Şairin doğaya olan sevgisi.
Örtük İleti: Hayatın getirdiği değişikliklere karşı duyulan özlem.
Soru: 4) Gün Olur şiirinden hareketle şairin kişiliği ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Orhan Veli, gündelik yaşamın sıradan anlarını şiirine yansıtan, gözlemci ve duygu dolu bir kişilik sergiliyor.
Soru: 5) Orhan Veli Kanık, yazdığı Gün Olur şiirinde kullandığı kelimelerle âdeta bir resim çizmiştir. Buna göre;
- Cevap:
Soru: a) Okuduğunuz şiirde yer alan “Gün olur, başıma kadar mavi / Gün olur, başıma kadar güneş;” dizelerinin sizde bıraktığı etkiyi belirtiniz.
- Cevap: “Gün olur, başıma kadar mavi / Gün olur, başıma kadar güneş” dizeleri bana özgürlük, kabına sığamama ve mutluluk hissi veriyor.
Soru: b) Bu dizelerde geçen “mavi” kelimesi sizde hangi çağrışımları uyandırmaktadır?
- Cevap: “Mavi” kelimesi gökyüzü, özgürlük ve ferahlama gibi çağrışımlar uyandırıyor.
Soru: 6) “Bir şiirde eğer takdir edilmesi lâzımgelen bir âhenk varsa, onu temin eden şey, ne vezindir, ne de kafiye. O âhenk vezinle kafiyenin dışında da, vezinle kafiyeye rağmen de mevcuttur.” Orhan Veli Kanık’ın yazdığı Garip ön sözünde yer alan yukarıdaki cümleleri de göz önünde bulundurarak okuduğunuz şiirde ahengin nasıl sağlandığını söyleyiniz.
- Cevap: Şiirde ahenk ritmik bir akışla, kelimelerin ses uyumu ve anlamlarıyla sağlanıyor. Doğa ve yaşamın dili bu ahengi oluşturuyor.
Soru: 7) Okuduğunuz şiirden alınan “Gürültüyle çıkar duman topraktan.” dizesinde geçen “gürültü” kelimesinin yerine siz olsanız hangi kelimeyi kullanırsınız? Niçin?
- Cevap: Bu ifade yerine heyecanla kelimesini kullanırdım. Şiirin anlamını daha güzel karşıladığı için bu ifadeyi seçerdim.
“12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok