“Metninizi yazarken aşağıdaki basamakları uygulayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Metninizi yazarken aşağıdaki basamakları uygulayınız.


Soru: Metninizi yazarken aşağıdaki basamakları uygulayınız.
  • Cevap: 

Hikâye: Yalnızlık Çıkmazı
Hikâyenin Konusu: Bir mahalle sakini olan yaşlı bir kadının yalnızlığı ve ona yardım etmek isteyen genç bir adamın yaşadıkları.
Tema: Dayanışma ve yardımlaşma eksikliğinin bireylerde yarattığı duygusal etkiler.
Yazma Amacı ve Hedef Kitle: Toplumsal dayanışmanın önemini vurgulamak ve gençlere bu konuda farkındalık kazandırmak. Hedef kitle lise çağındaki gençlerdir.
Hikâye:
Serim: Soğuk bir kış günüydü. Çocukluğumdan beri mahallede yalnız yaşayan Meryem Teyze’nin kapısını çaldım. Küçük bir ev, rüzgârın uğultusuyla daha da yalnızlaşan bir avluda, yalnızlık kokuyordu. Kapıyı açtığında gözleri çukurlaşmış, dudakları titriyordu. İçeriye girdiğimde, sobanın duman tüttüren boruları bile bu yalnızlığın tanığı gibiydi.
Düğüm: “Meryem Teyze, neden bu kadar sessizsin? Kimse gelmiyor mu seni görmeye?” diye sordum. “Evladım, kim var ki? Herkes kendi telaşında. Ahmet de yurt dışında, bir telefon sesi bile arada geliyor. Neyse, Allah ne verdiyse idare ediyoruz,” dedi. Sobayı yakmaya çalışırken, düşen bir odun parçasıyla elleri kül içinde kaldı. Ona yardım ederken, bir an için onun yalnızlığında kendi yaşlılığımı gördüm. Dışarıda yoğun kar yağmaya başlamıştı. Hava o kadar soğuktu ki sobanın alevi bile bizi tam anlamıyla ısıtamıyordu. O sırada, üst katta bir çatırdama sesi geldi. “Çatı su alıyordu, demek şimdi çöktü,” dedi Meryem Teyze. Çaresizlikle başını eğdi. Kendi imkânlarım yetmezdi, ama mahalleden birkaç kişiyi çağırarak çatıyı tamir ettirmeye karar verdim.
Çözüm: Komşular önce pek sıcak bakmadı, “Bizim işimiz gücümüz var,” dediler. Ama onlara, “Bir gün herkes yalnız kalabilir. Bugün onun çatısını yapmazsak, yarın bizim vicdanımız çökecek,” dedim. Yardım eden birkaç kişiyle çatıyı tamir ettik. Meryem Teyze’nin gözlerindeki mutluluğu görmek, soğuk havayı bile unutturdu. Evden ayrılırken, yalnızlık duvarını biraz da olsa yıktığımı hissettim.

Metin Tahlilleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.