“Metin Tahlilleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Metin Tahlilleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33

Himmet Çocuk’un sakin sesi titreyerek: - Ninem yolda yesin diye iki yumurta haşladıydı, Teyze, dedi. Derenin sağ tarafındaki uçurum üstünde karanlık rüzgâr tuhaf tuhaf uluyordu. Çocuk susmuş, kamyona yapışmış, gidiyordu. Tabii bir sesle: - Seni Uşak’a kadar götürelim, Himmet, dedim; sen dönmekten korkmazsın, bilirim, fakat biz yolda bir yanlışlık yaparız, şoför bilmiyor. - Olur, Teyze. Nefer şoförün yanm aydınlıkta kayadan oyulmuş gibi sabit erkek yüzü garip bir gülümsemeyle harekete geldi. Uşak’a girerken düşündüm; Anadolu’da geçen yıllarımda yüz evden otuz eve eriyerek, dağılan, ölen erkeksiz ve kimsesiz köylerde Himmet Çocuk’un eşlerine rastlıyor, onlara memleketin hayat tarihinde birer ışık ve iz diye bakıyordum. Hayat diye, insanlık diye Anadolu’da ne kalmışsa gayretli kadınlarıyla bu küçük gündelik kahramanların insanüstü çalışmasından kalmıştı. Bunlardan bir tanesi kafamda ve kalbimde içimi kanatan bir çivi gibi saplanmış kalmıştır. Sorular sor: Soru: Himmet Çocuk gibi Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık göstermiş başka hangi isimleri biliyorsunuz?
  • Cevap:
Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık göstermiş isimler:
  • Sütçü İmam
  • Kara Fatma
  • Şerife Bacı
  • Gördesli Makbule
Antalya’dan Burdur’a gelirken, sonsuz kar bürümüş, bozuk, taşlı, bir yanı uçurum, bir yanında daima eşkıya gizlenen yokuşlardan birini tırmanıyorduk. Buralarda arabalar durur, arabacılar bir araya gelir, her arabaya üç dört çift hayvan takarlar, arabacılar arabanın arkasına omuz verir. Bin türlü acayip sesler çıkararak teker teker her arabayı yokuşun başına çekerler ve çok zaman da bu tarihten önce şeylerle, terleyerek, inleyerek günlerce didişip Cine Ovası’na kadar getirdikleri mallarını eşkıya çeteleri alır götürür, elleri boş geldikleri yere dönerler. Böylece bir hengâme ortasında, kalınlı inceli hayvanları teşvik için birbirine karışan “oha”lar arasında billûr gibi bir ses: -Ah anam ah, gel de bir kez halimi gör, dedi. Kalbime ip takılmış gibi ses gelen yere sürüklendim. On, on iki yaşlarında, gocuğundan sular damlayan, el kadar güzel yüzlü, mavi gözlerini örten siyah kirpiklerinde yaş toplanmış bir çocuk arabacı gördüm. Bu da Himmet Çocuk gibi ihtiyar bir halaya bakmak için insanüstü hayat didişmesinde pişen bir çocuktu. Kişiler Soru: Himmet Çocuk ve gazeteci yazarın fiziksel ve ruhsal özelliklerini zihninizde canlandırınız.
  • Cevap: Himmet Çocuk fiziksel olarak zayıf, fakat ruhsal olarak güçlü ve dayanıklıdır. Gazeteci ise gözlemci, duyarlı ve halkın sorunlarına çözüm arayan bir yapıya sahiptir.
Soru: Karakterleri anlamak için onların duyguları ve davranışları, olayların ya da durumların gerçek nedenleri ile ilgili sorular sorunuz.
  • Cevap:
Sorularım:
  • Himmet Çocuk neden bu kadar erken olgunlaşmak zorunda kaldı?
  • Yazarın gözlemleri olayları objektif bir şekilde yansıtıyor mu?
  • Halkın çaresizlik içinde gösterdiği dayanışma neye işaret ediyor?
Istırabının kaynağı, olsa olsa, toprak olan yer kadın kalbiydi. Hâlâ Türkiye’yi bu küçük Himmet Çocuklar yürütüyor. Belki hâlâ acıları bir çocuğun değil, bir devin kalbi gibi sağlam olan yüreklerinden taşarsa: - Ah kadın anam ah, gel de bir kez halimi gör, diyorlar. Halide Edib Adıvar, Himmet Çocuk (Kısaltılmıştır.) (*Yazım ve noktalamada metnin aslına sadık kalınmıştır.)

Metin Tahlilleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.