“Metin Tahlilleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Metin Tahlilleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142

Soru: Okuduğunuz şiirden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız. Soru: 1) Şiirde söyleyici kimdir ve kime seslenmektedir?
  • Cevap: Şiirde söyleyici, milli mücadeleye katılmış bir halk figürü veya gözlemci bir anlatıcıdır. Seslenilen kişi ise Türk halkıdır; özgürlük ve birlik mesajı bu halkın tamamına hitap etmektedir.
Soru: 2) Şiirde konuşanın söylediklerini düşünün ve kendinizi konuşanın yerine koyun. Bu şiirde siz söyleyici olsaydınız şiirde nelerin değişmemesini isterdiniz? Niçin?
  • Cevap: Şiirde özgürlük, birlik ve vatan sevgisini ifade eden güçlü imgelerin ve halkın fedakarlıklarını yücelten ifadelerin değişmemesini isterdim. Çünkü bu unsurlar, şiirin duygusal etkisini ve anlam derinliğini artırıyor.
Soru: 3) Şiirde nazım birimi, kafiye, redif, kafiye düzeni, dizelerin uzunlukları gibi unsurlar belli bir kurala bağlanmamış; şiir serbest nazımla yazılmıştır. Bu açıklamadan hareketle şiirde ahenk nasıl sağlanmıştır? Açıklayınız.
  • Cevap: Şiirde ahenk, kelime ve ifade tekrarları, vurgu, imgeler ve ritmik bir akış oluşturan serbest nazım düzeniyle sağlanmıştır. Ayrıca, duygu yoğunluğunu artıran kısa ve vurucu cümleler ahengi pekiştirmiştir.
Soru: 4) Kuvâyi Milliye şiirinden alınan bu bölüm Nâzım Hikmet’in dili ve üslubu hakkında size neler düşündürmektedir?
  • Cevap: Nâzım Hikmet’in dili sade, anlaşılır ve halkın anlayabileceği bir biçimdedir. Üslubu ise duygusal, coşkulu ve destansı bir nitelik taşır; bu da şiiri güçlü bir anlatıma kavuşturur.
Soru: 5) Şiirdeki imgeler nelerdir? Bu imgeler, metni okurken size neler hissettirdi? Metinden örnekler vererek ilgili alanlara yazınız.
  • Cevap:
Şiirdeki imgeler ve hissettirdikleri:
  • İmge: "Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak" Hissettirdikleri: Fedakarlık, zorluklara rağmen gösterilen mücadele ve azim.
  • İmge: "Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket" Hissettirdikleri: Coğrafi güzellik, vatan sevgisi ve güçlü bir aidiyet duygusu.
  • İmge: "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine" Hissettirdikleri: Özgürlük ve birlik içinde yaşama arzusu.
  • İmge: "Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın" Hissettirdikleri: Bağımsızlık ve insana insan tarafından yapılan zulümlere karşı isyan.
Soru: 6) Metnin başında verilen ağaç görseli ile Kuvâyı Milliye şiirinin hangi bölümlerini ilişkilendirebilirsiniz? Gerekçeleriyle açıklayınız.
  • Cevap: Görsel, "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine" ifadesiyle ilişkilendirilebilir. Ağaç, bireysel özgürlüğü simgelerken orman, toplumsal birlik ve dayanışmayı temsil eder.
Soru: 7) Şiirin konu ve teması nedir? Şairin, konu ve temayı ele alışını değerlendiriniz.
  • Cevap:
Konu: Kurtuluş Savaşı ve Türk halkının mücadelesi. Tema: Özgürlük, birlik ve bağımsızlık arzusu. Şair, bu temayı destansı bir üslupla ele alarak halkın fedakarlıklarını ve vatan sevgisini güçlü imgelerle ifade etmiştir. Soru: 8) Kuvâyi Milliye destanından alınan bu bölüme bir başlık verecek olsaydınız hangi başlığı verirdiniz? Niçin?
  • Cevap: "Özgürlük ve Birlik Mücadelesi" Niçin: Şiir, halkın bağımsızlık için verdiği mücadeleyi ve özgürlük ile birlik duygusunu vurgulamaktadır.
Soru: 9) Söyleyicinin özgürlük ve birlik için çözüm önerisi nedir? Aşağıdaki ilgili alana yazınız.
  • Cevap: Söyleyici, insanların insana kulluğunun sona ermesini ve herkesin bir orman gibi kardeşçe, özgürce yaşamasını önermektedir.
Soru: 10) Şair, Kuvâyi Milliye destanını Nutuk’tan bazı bölümleri dikkate alarak yazmıştır. Bu bağlamdan hareketle metnin tarihî gerçeklerle ilintisi hakkında çıkarımlarınız nelerdir?
  • Cevap: Şiir, Kurtuluş Savaşı’nın tarihî gerçeklerini ve Türk halkının mücadelesini yansıtır. Nutuk’tan alınan ilham, şiirin gerçek olaylarla bağlantılı olduğunu ve destansı anlatımı güçlendirdiğini gösterir.

Metin Tahlilleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 142 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.