Lonca Teşkilatı’nın Osmanlı ekonomisindeki rolü hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
Lonca Teşkilatı’nın Osmanlı ekonomisindeki rolü hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Lonca Teşkilatı’nın Osmanlı ekonomisindeki rolü hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
Verilen grafik ve açıklamalardan yola çıkarak soruları cevaplayınız.
Osmanlı Devletinde esnafların birbirle- riyle yardımlaşmasını ve sağlamak amacıyla kurulan esnaf birliklerine Lonca Teşkilatı denilmiştir. Özerk ve demokratik bir yapıya sahip olan loncalar kendi iç denetimlerini kendileri yaparak devletin işini kolaylaştırmış, Narh Sistemini (fiyat belirleme) uygulayarak üretilen malın fiyatını, kalitesini ve standartlara uygunluğunu denetim altına almıştır. Bu sistemde ürünlerin fiyatları duvarlara asılarak, halkın ürün fiyatları konusunda bilgi sahibi olması da sağlanmıştır.
Osmanlı Devleti, şehirlerde plansız iş yeri açmayı önlemek ve bölgeler arasında ekonomik dengeyi sağlamak amacıyla çeşitli tedbirler almıştır. Bu çerçevede şehirlerdeki ekonomik faaliyetlere belirli bir düzen getirilmiş, insanların zanaata ve ticarete atılması belli şartlara bağlanmıştır. Şehirlerde plansız iş yeri açmayı önlemek ve bölgeler arasında ekonomik dengeyi sağlamak amacıyla alınan tedbirlerden biri de gedik hakkıdır. Gedik hakkı, ihtiyaç duyulduğunda gerekli mesleki yeterliliğe sahip olan kişilerin dükkân açma hakkıdır. Gedik hakkı sayesinde ticaret, ziraat ve sanayide dengeler korunmuş, ekonomik düzenin devamlılığı sağlanmıştır.
Osmanlı esnafı, İstanbuldaki kapanlarda geçici olarak depolanan un, bal ve zeytinyağı gibi malları tartıp kayıtlara geçerdi. Kayıtlara geçen bu mallar, üzerleri tonozlarla örtülerek oluşturulan kapalı bir çarşıda bulunan dükkanlara getirilerek satışa sunulurdu. Bedestenlerde ise başta mücevher ve değerli taşlar olmak üzere silahlar, koşu takımları ve değerli kumaşlar satılırdı. Halk, aradığı her türlü malı vakit kaybetmeden Kapalıçarşıda bulabilirdi. Kapalıçarşı’nın ekonominin kalbinin attığı yer olması, burayı diğer ülkelerle rekabet merkezi hâline getirmiştir. Ticaret yoluyla sermaye birikimi de yapılan Kapalıçarşı, bir finans merkezi olarak da önemli bir yere sahip olmuştur.
Lonca Teşkilatı’nın Osmanlı ekonomisindeki rolü hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
- Cevap: Lonca Teşkilatı üretim merkezleri olup ticari hayatı düzenleyen ve ekonominin devamlılığını sağlayan bir rol üstlenmiştir. Aynı zamanda fiyatları denetim altında tutarak sosyal ve ekonomik tedbirle almışlardır. Lonca Teşkilatı şehrin nüfusuna göre üretim miktarının ayarlanması ve ürünlerin fiyatlarının belirlenmesinde etkili olmuşlardır.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 131 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.