Livaneli’nin Penceresinden Kitap Özeti Zülfü Livaneli, Zafer Köse
Edebiyat severler Zülfü Livaneli, Zafer Köse‘nin yazmış olduğu Livaneli’nin Penceresinden kitap özet ve yorumuna bakmaya ne dersiniz?
Zülfü Livaneli, Zafer Köse Livaneli’nin Penceresinden Kitap Özeti
“Livaneli’nin Penceresinden” 2019 yılında Doğan Kitaptan çıkan 432 sayfalık bir kitap. “Livaneli’nin Penceresinden” kitabı Türk Edebiyatı’nın usta ve popüler yazarlarından olan Zülfü Livaneli, Zafer Köse tarafından kaleme alınmış. “Livaneli’nin Penceresinden Özeti”ne baktığımızda ise Livaneli’nin onlarca yıldır sınanmış tavırları, iktidarlara direnmiş sözleri, eğilip bükülmeyen bir aydının düşünce dünyasının anlatıldığını görüyoruz.
Kitaptan Küçük Bir Bölüm
…ilk bakışta bu, hayatta kalana sağlık dilemek gibi görünse de aslında “Başımız sağ olsun” demektir. Yani kabilenin başı sağ olsun. Gerisi önemli değil.
Kabileye bağlı kalmak zorunluluğu, daha karmaşık süreçlerle de birleşiyor elbette. Bu da öfkeyi getiriyor, şiddeti getiriyor, ölümü yüceltmeyi, öldürmeyi aklamayı getiriyor, insanların kendilerini sembollerle ifade etmesi, bıyıkların biçimini bile kimlik haline getirmek, sorgulamadan verili değerleri savunmak… Böyle yaşamanın en geçerli açıklaması, kabile asabiyyeti!
Ulus devlet kurulurken bu kabile asabiyyetinden kurtulmamış olmamız epeyce düşündürücü. Neden sizce?
Ulus devlet kurulurken de tarihi bir zorunluluk olarak “Biz” kimliği yüceltiliyor, insanları bir arada tutabilmek için gerekli bir tavır bu. Ulus aidiyeti kabile asabiyyetinden farklıdır. Cumhuriyet yönetimi, bir ulus devlet kurmakta olduğunun farkındaydı elbette. Bu üst ve modern kimliğin; dini, etnik ve feodal tarikat asabiyyetini yok etmesi, modem yurttaşlık bilincinin egemen olması için çalıştı. Ne var ki eski bir konağın ahşap kurtlan gibi, eski kabile yapılan çalışmaya, örgütlenmeye devam etti. Bugün Türkiye’yi yönetenler ve onların “dava”lan, modem yurttaşlığın yerine kabile asabiyyetini geçirme kavgasıdır. Hepsi Nakşibendi kökenli tarikatlara, cemaatlere mensuptur. Bugünkü mücadele yurttaşlarla, kabile asabiyyetine mensup insanlar arasındaki varlık yokluk kavgasıdır.
Ulus kimliğinin kendini düşmanlar üzerinden tanımlıyor oluşu gerçeği de var ama o ayn bir konu. Zaten milliyetçilik bahsinde konuşacağız.
Bu konular roman sanatı için de önemli malzemeler değil mi? Şunu sormak istiyorum: Kabile asabiyyeti ve…
Zülfü Livaneli, Zafer Köse’ nin kaleme aldığı Livaneli’nin Penceresinden tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.