Kûtü’l Amâre Serbest Okuma Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)
Kûtü’l Amâre Serbest Okuma metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 89-90 (Millî Mücadele ve Atatürk)
Kûtü’l Amâre Serbest Okuma Metni Cevapları
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 89 Cevabı
KUTU’L AMARE
Tam 4 ay 23 gün
7 Aralık 1915 – 29 Nisan 1916 tarihleri arasında tam 4 ay 23 gün süren Kûtü’l Amâre kuşatmasında İngiliz ordusunun teslim olmak dışında bir çaresi kalmamıştı. İngilizler hiçbir yerde böyle bozguna uğramamıştı.Osmanlı ordusunda yedek subay olarak görev yapmış Abidin Bey, günlüğüne şöyle not almış: “Gerçekten Kût’un düşmesi, içinde tutulan esirlere bakıldığında hayret uyandırıcıdır. Biz Kût’u 5 bin kişi ile kuşatmıştık, içerisinden 13 bin asker esir aldık. 403 subayla 5 general de cabası! İngilizler hiçbir yerde böyle bozguna uğramamıştır.”
Osmanlı Devleti’nin kayıtlara geçen son zaferi, Kûtü’l Amâre zaferi oldu. (…) Hasta adam olarak nitelendirilen Osmanlı Devleti siyasi, askerî ve ekonomik açıdan iyi durumda olmamasına rağmen tüm dünyaya ders verdi! (…) Savaşın kazanılmasında üstün rol oynayan Halil Paşa, Padişah V. Mehmet Reşat tarafından “Birinci Derece Altın İmtiyaz Madalyası” ile Ali İhsan Bey ise altın ve gümüş savaş imtiyaz madalyası ile ödüllendirildi. (…) İngilizler Çanakkale Savaşı’ndan 13 ay sonra ikinci büyük yenilgiyi aldı. Büyük bir İngiliz tümeni esir alındı. Bu, onların tarihinde bir ilkti!
Kûtü’l Amâre Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 90
Kazanılan zafer Osmanlı Genelkurmayı ve İçişleri Bakanlığı tarafından tüm illere duyuruldu. 1 Mayıs 1916’da gazetelerde yer alan resmî açıklamada: “Yaklaşık beş aydan beri kahraman birliklerimizin kuşatması altındaki Kûtü’l Amâre’de mahsur kalan İngiliz ordusu nihayet teslime mecbur kalmıştır.” denildi. Çanakkale’den sonra yeniden bir zafer kazanılması, halkı inanılmaz bir sevince boğdu. (…) Zaferin açıklanmasının ardından İstanbul halkı sokaklara dökülerek kutlamalar yaptı. Başta Edirne ve Konya olmak üzere şehirler Türk bayrakları ile süslendi.
Bu sırada tarihçiler ellerine kalemlerini almış, bu enfes kahramanlık destanını yazmaya başlamışlardı bile… Gazetelerde attıkları başlıklarda sevince ortak olmuştu. Şimdi o manşetlerden bazılarını okumaya ne dersiniz?
TERCÜMÂN-I HAKİKAT GAZETESİ (29 Nisan 1916)
İNGİLİZ TARİHİNİN EN BÜYÜK FELAKETİ
İngilizlerin esir düşmesi onların zaaf ve acizliğinden değil, Türk ordusunun kuvvet ve kudretindendir.
TANİN GAZETESİ (30 Nisan 1916)
Kûtü’l Amâre’nin düşmesi İngilizler için şimdiye kadar yaşadıkları felaketin en büyüğü olmuştur.
- Cevap:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Millî Mücadele ve Atatürk} Sayfa 89-90 Kûtü’l Amâre Serbest Okuma Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.