“Kültür ve Medeniyetimize Yön Verenler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Meb Yayınları (1. Kitap)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz. Kültür ve Medeniyetimize Yön Verenler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 60 Soru: 1) Sohbet tar
“Kültür ve Medeniyetimize Yön Verenler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Meb Yayınları (1. Kitap)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Kültür ve Medeniyetimize Yön Verenler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap)Sayfa 60
Soru: 1) Sohbet tarzındaki şiirleri, Çin'den Marmara sahillerine kadar yayılmış ve Türk milletine manevi ışık olmuştur. Bu kitap aslında İslamiyet'i ve İslam ahlakını öğreten bir ahlak ve din kitabıdır. Ayrıca Anadolu'daki Türk-İslam kültürünün yeşerip gelişmesine zemin hazırlamış ve Yunus Emre gibi şairlerin yetişmesini sağlamıştır. Yukarıda bahsedilen kişi ve eseri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ahmet Yesevi - Kutadgu Bilig
B) Kaşgarlı Mahmud - Atabet'ül Hakayık
C) Ahmet Yesevi - Dîvân-ı Hikmet
D) Yusuf Has Hacip - Kutadgu Bilig
Cevap: C
Soru: 2) Ahi Evran ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Mesleği dericiliktir.
B) Ahilik teşkilatının kurucusudur.
C) Osmanlı Devleti zamanında yaşamıştır.
D) Tasavvuf yolunda yüksek makam sahibi bir velidir.
Cevap: C
Soru: 3) Aşağıdakilerden hangisi Ahilik anlayışına uygun değildir?
A) Çıkarcılık
B) Fedakârlık
C) Kardeşlik
D) Misafirperverlik
Cevap: A
Soru: 4) Kâmil insan;
I. Yalan söylememe,
II. Anlayışlı olma,
III. Bencil olma
özelliklerinden hangisi ya da hangilerine sahip olmalıdır?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III
Cevap: A
Soru: 5) Aşağıdakilerden hangisi Mevlana Celaleddin Rumi'nin eserlerinden biri değildir?
A) Divan-ı Kebir
B) Mektubat
C) Mesnevi
D) Semazen
Cevap: D
Soru: 6) Hacı Bektaş Veli anlayışına göre aşağıdakilerden hangisi birlik ve beraberliği, toplumsal barışı ve huzuru sağlayacak tutum ve davranışlardan biridir?
A) Herkese karşı sevgi ile bakmak
B) Bir kişiye ait sırları başkalarıyla paylaşmak
C) İnsanları cinsiyet veya inançlarına göre ayırmak
D) İnsanlara ve diğer canlılara çekinmeden kötülük etmek
Cevap: A
Soru: 7) Aşağıdakilerden hangisi Ahilik teşkilatının Türk- İslam medeniyetine sağladığı katkılardan biridir?
A) Moğolların Anadolu'ya gelmelerini sağlaması
B) Şamanizm'in Türkler arasında hızla yayılması
C) Çinlilerin İslamiyet'i kabul etmeleri
D) Anadolu'nun Türkleşme ve İslamlaşma sürecini hızlandırması
Cevap: D
Soru: 8) Aşağıdakilerden hangisi Şeyh Edebali'nin kültür ve medeniyetimize katkılarından biri değildir?
A) Ahilik teşkilatına bağlı esnaf ve zanaatkarlara iş ahlakı, kardeşlik ve dayanışma eğitimleri vermesi
B) Osmanlı Devleti'nin kurulması sürecinde Osman Bey'e rehberlik etmesi
C) Türkiye Selçuklu Devleti'nin yıkılması sürecinde Moğolları desteklemesi
D) Anadolu'da Türk-İslam kültür ve medeniyetinin oluşturulmasında önemli bir rol oynaması
Cevap: C
Soru: 9) Ahmet Yesevi'nin yetiştirdiği öğrenciler; Anadolu'da onun çizdiği yolda ilerlemiş ve Türk dili, edebiyatı ve kültürünü en güzel hâliyle gelecek nesillere aktarmışlardır. Buna göre Ahmet Yesevi'nin öğrencileriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
A) Anadolu'da onun öğretileriyle hareket ettikleri
B) Türk dili ve edebiyatının gelişmesine katkıda bulundukları
C) Kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında rol oynadıkları
D) Anadolu'da siyasi birliğin kurulmasını sağladıkları
Cevap: B
Kültür ve Medeniyetimize Yön Verenler (1. Kitap) Ders Kitabı Sayfa 60 Cevaplarıile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok