Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Masal ve Destanlarımız Meb Yayınları

Köroğlu Destanı Metni Etkinlik Cevapları (5-6-7-8. Sınıf)

Köroğlu Destanı metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar Masal ve Destanlarımız Ders kitabı sayfa 102-103-104-105-106-107-108-109-110-111-112-113-114-115 (Doğal Destanlarımız Ünitesi)

Köroğlu Destanı Metni Cevapları


Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 102 Cevapları

METNE HAZIRLIK

Soru: Bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığınızda hakkınızı savunmak için neler yaparsınız? Açıklayınız.

  • Cevap: Bir haksızlıkla karşılaştığımda, önce durumu sakin bir şekilde değerlendiririm. Ardından, doğru ve nazik bir üslupla hakkımı savunmak için ilgili kişilere durumu açıklarım.

Köroğlu Destanı, Türk destanları içinde en geç çekirdeklenen, ötekilerine göre çok yeni bir destandır. Türklerin bugünkü ve son yurdu olan Anadolu’da oluşması destanın önemini artırmış ve bugüne kadar aynı etkide günümüze kadar gelmesini ve kalıcılığını artırmıştır. Köroğlu, haksızlıklarla mücadele ve güçsüzlerin yanında olmayı temsil eden bir halk kahramanıdır. Bu sebeple Köroğlu ve Bolu Bey’i arasında geçenler Anadolu ve Rumeli topraklarımızda farklı rivayetlerle dilden dile anlatılmış, güncelliğini koruyan bir destan hâline gelmiştir..

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 103 Cevapları

KÖROĞLU DESTANI

Köroğlu’nun babasının adı Yusuf’tur. Bir beyin yanında çalışmaktadır ve bilhassa atlardan çok iyi anlamaktadır. Yusuf’un da Ali adında, yiğit bir oğlu vardır. Günlerden bir gün bey, Yusuf’a kendisi için çok güzel bir at seçip getirmesini ister. Yusuf da çok gösterişsiz, bir tayı beğenir; alır gelir.
Fakat bey çok kibirli, gösterişi seven, burnundan kıl aldırmayan ve çok zalim bir beydir. Böyle bir atı kendisine seçip getirdiği için Yusuf’a fena hâlde öfkelenir.
Hâlbuki Yusuf’un getirdiği tay sıradan bir tay değildir. (…) Kanatlanıp uçma yeteneği vardır. Bakılır, terbiye edilirse eşi benzeri bulunmayacak soydandır. Ama bey, bunların hiçbirini anlamaz ve zalimliği üstün gelir. Yusuf’un gözlerine mil çekilip kör edilmesi buyruğunu verir. Buyruğu kendisi gibi zalim olan adamları düşünmeden yerine getirirler.
İki gözü kör edilen Yusuf köyüne döner, O tayı, hiç ışık görmeyen bir yerde besleyip terbiye eder ve eşi benzeri bulunmayan bir kır at hâline getirir. Oğlu Ali o zamana kadar yetişip daha yiğit, daha gürbüz bir delikanlı hâline gelmiştir. Baba-oğul bir arada karar verirler, beyden öç almaya yemin ederler. Bunun üzerine, kır atla birlikte Bingöl Dağ- ları’na varıp hayat suyunu ararlar; bulurlar ve içerler. Sudan ancak Ali ve kır at içmiştir. Yusuf içememiştir.
Bundan sonra dönüp Bey’in konağına yakın bir dağı yurt edinirler. (Genellikle bu dağ Çamlıbel’dir.) Yusuf, oğlu Ali’ye, burada yerleşmesini salık verir:

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 104 Cevapları

Bir yiğit haykırıp meydana girse Arka verip sığınacak yer gerek Çamlıbel’de metin kale yapmaya Kendi yiğit, özü metin er gerek
Yusuf der ki oğlum Ali n’olanda Zor düşmanı bölük bölük bölende Padişahın divanına varanda Dil tutulur, dili tutan er gerek
(•••)
Deli Yusuf, tamamladı öğüdü Sen tamam et yirmi bir bin yiğidi Gözlerim görmüyor suçum ne idi Koyma kıyamete burda al gerek
Babasının bu öğüdünü tutan Ali (Köroğlu) orayı yurt edinerek gelip geçenden bac almaya, haksızlıkların üstüne üstüne varmaya başlar. Bir zaman sonra babası Yusuf ölür. Köroğlu, yine babasının öğüdüne uyarak kendisine çok sadık kırk yiğit toplar etrafına. Akıllı, bilgin, görgülü (…) olduğunu duyup işittiği İstanbul’dan, Kasapbaşının oğlu yakışıklı Han Ayvaz’ı da kaçırıp kırk yiğidinin arasına katar:
Yol verin dumanlı dağlar Aşmaya Ayvaz geliyor Çoğalsın soğuk pınarlar İçmeye Ayvaz geliyor
Bu dağlarda biten güller Kokusu lâl eder diller Dalından cüda bülbüller Ötüşün Ayvaz geliyor (•)
Köroğlu der ki kayalar Atlımız düşman kovalar Sarptaki yüce kayalar Yassılın oğlum geliyor

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 105 Cevapları

Artık Çamlıbel, Çamlıbel’deki Köroğlu’nun dünyası tamam olmuştur. Köroğlu’nun çevresinde insanlar toplanmaya başlar; Köroğlu’nun çevresinde halk küme küme ve sevgi doludur. Babasının öcünü beyden almak için Köroğlu türlü oyunlar hazırlar, yiğitlik gösterir. Köroğlu nasıl halkın adamı, iyi insanların sevgilisi hâline gelmişse Zalim beyin de baş düşmanı, baş korkusu hâline gelir. Bütün Zalim Beyler Köroğlu’ndan korkmaktadır.
Babasının öcünü almak için Bey’in üstüne üstüne vardığı akınlardan birinde Köroğlu, beyin güzel bacısı Döne’yi görür. Gördüğü gibi de vurulur Köroğlu, Döne’ye âşık olur. (…) Böyle günlerinden birinde alır sazı eline başlar çalıp söylemeye.
(…)
Ve bir gün bu aşka dayanamaz Köroğlu, atına atladığı gibi varır. Döne’yi Bey Konağı’n- dan kaçırır, evlenir. Bu evlilikten oğlu Hasan doğar.

Akınlar akınları kovalar, Köroğlu nice zalimlerin hakkından gelir. Akınlarının birinde tutsak olur Köroğlu. Yiğitlerinden Güdemen, Köroğlu’nu kaçırmak için görevlendirilir. Güdemen varıp Köroğlu’nu bulur:
Köroğlu:
Karşıdan gelen piyade
Bizim iller yerinde mi?
Etekleri çimen olmuş
Karlı dağlar yerinde mi?

Güdemen:
Beyim ili ne sorarsın
Güzel ama soğuk soğuk
Karlı dağlar eteğinde
Çimenleri soluk soluk

Köroğlu:
Köroğlu der övündüğüm
Taşlar alıp dövündüğüm
Arka verip sığındığım
Koca çamlar yerinde mi?

Güdemen:
Güdemen der karlı dağlar
Dağda çamlar kara bağlar
Döne söyler Ayvaz ağlar
Ağlaşırlar soluk soluk

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 106 Cevapları

Köroğlu bu konuşmadan sonra tutsaklıktan kurtulur, kaçar. Kır atına atlar ve kır at surların üstünden kanatlanıp uçarak geçer, Köroğlu’nu kurtarır. Bunun üzerine aşka gelen Köroğlu kır atı övmeye başlar:
Canım Kır at gözüm Kır at Kaçıp çekilip gidelim Her yanında çifte kanat Uçup çekilip gidelim
Budur Kır atın durağı Bilmez yakını ırağı Abıkevserdir sulağı İçip çekilip gidelim (…)
Çamlıbel’e hasret kalmış, Döne’sine hasret kalmış, yiğitlerine hasret kalmıştır. Uzaktan Çamlıbel’i görünce dayanamaz yine söyler:
Hemen Mevlâ ile sana yazdım
Arkam sensin, kalem sensin dağlar hey
Yoktur senden özge kolum kanadım
Arkam sensin, kalem sensin dağlar hey
(•••)
Köroğlu der tepelerden bakarım Gözlerimden kanlı yaşlar dökerim Bunca yıldır hasretini çekerim Arkam sensin kalem sensin dağlar hey
Yiğitlerine, Çamlıbel’ine, Döne’sine kavuşturduğu için de atını bir güzelleme ile bir daha över:
İnişe aşağı keklik sekişli Yokuşa yukarı tavşan büküşlü Tavus kuşu gibi üstü nakışlı Alma gözlü kız perçemli Kır atım
Kır atı sorarsan yedidir yaşı İridir gövdesi ufaktır başı Dizgini çekende un eder taşı Alma gözlü kız perçemli Kır atım

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 107 Cevapları

Haykırır köpüğü başından atar Başını başımdan yukarı tutar Kaçarsa kurtulur kovarsa tutar Alma gözlü kız perçemli Kır atım
Bundan sonra Çamlıbel’e daha iyice yerleşen Köroğlu’nun ünü bütün yurdu, dört bir yandan tutar. Mertliği, mertçe kavgaları, düşkünlerin elinden tutuşu, düşkünü zalime karşı koruyuşu, hakkı ve adaleti sevişi Köroğlu’nu dillere destan eder. Her zaman haksızlığın kar- şısındadır ama adaletli devlet gücüne karşı boynunun kıldan ince olduğunu da bilir. Din ve devlet uğrunadır yaptıkları biraz da. Urus üstüne, Acem üstüne de savaşlara katılır; bu savaşlarda yiğitlerine Mevla, şehitlik, (…) uğruna saf bağlatır.
Fakat sonunda Köroğlu da bir insandır. Gerçi bildiğimiz insanlardan birçok ayrıcalığı olan bir yiğittir, insanüstü nice güce sahiptir ama yine de insanoğludur. Sonunda kendi de yiğitleri de atı da yorulur. Köroğlu artık ihtiyarlamıştır.
Çürüdü gönlüm çürüdü İçerde yürek eridi Beylerin kolu yoruldu Kılınç döndürü döndürü
Beyler neyleyip gidelim Güzellerle göç edelim Meydanda at oynatalım Boynun döndürü döndürü
Üstelik devir de değişmeye başlamıştır. “Delikli demir” dediği tüfenk icat olmuş, artık yiğitlik başka türlü anlaşılmaya başlamıştır. Göğüs göğüse, erkekçe, düşmanı yüzünden ve gözünden göre göre dövüşmenin yerini bir yerlere saklanıp arkadan ve uzaktan vurmalar almıştır. (…) Köroğlu da alacağını almış, vereceğini vermiş bir insanoğlunun huzuru içinde kırklara karışıp gider.


Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 108 Cevapları

1. ETKİNLİK

Soru: Aşağıdaki soruları Köroğlu Destanı’na göre cevaplayınız.

Soru: 1) Seyis Yusuf hangi sebepten Bolu Bey’i tarafından cezalandırılmıştır?

  • Cevap: Yusuf, Bolu Bey’i için gösterişsiz bir tay seçtiği için cezalandırılmıştır. Bolu Bey’i tayın değerini anlamamış ve Yusuf’un gözlerini kör ettirmiştir.

Soru: 2) Seyis Yusuf gözlerini açtırmak için oğluyla nereye gitmiştir? Burada oğlu Ruşen Ali ne yapmıştır?

  • Cevap: Seyis Yusuf, oğluyla birlikte Bingöl Dağları’na gitmiştir. Oğlu Ruşen Ali burada hayat suyunu bulmuş ve içmiştir.

Soru: 3) Köroğlu’nun dağları yurt edinmesinin sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Köroğlu, zalim beylerden öç almak ve haksızlıklarla mücadele etmek için dağları yurt edinmiştir. Dağlarda özgürce yaşayarak adaletin peşinden gitmiştir.

Soru: 4) Zalim beylerin Köroğlu’ndan korkma sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Köroğlu, zalimlere karşı mücadele etmiş ve onları yenilgiye uğratmıştır. Adaletli yapısı ve halkın sevgisini kazanması da beyleri korkutmuştur.

Soru: 5) Köroğlu’nun bir destan kahramanı hâline gelmesinde neler etkili olmuştur?

  • Cevap: Yiğitliği, mertliği, zalimlere karşı mücadelesi ve halkın sevgisini kazanması Köroğlu’nun bir destan kahramanı olmasını sağlamıştır. Ayrıca, kır atı ve akıllıca planlarıyla zaferler kazanmıştır.

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 109 Cevapları

2. ETKİNLİK 

Köroğlu nasıl halkın adamı ve iyi insanların sevgilisi hâline gelmişse zalim beyin de baş düşmanı baş korkusu hâline gelir. Bütün zalim beyler Köroğlu’ndan korkmaktadır.

Soru: Destandan alınan bölümden hareketle Köroğlu ve Bolu Beyi’ni kişilik özellikleri bakımından karşılaştırarak aşağıya yazınız.

  • Cevap:

Köroğlu: Adaletli, mert ve cesur bir kişidir. Haksızlıkların karşısında durur ve halkın sevgisini kazanır.

Bolu Beyi: Zalim, kibirli ve adaletsiz bir kişidir. Güç ve gösteriş düşkünüdür, halktan uzak ve korkulan biridir.

Soru: Yazdığınız kişilik özelliklerden en çok hoşunuza giden ve gitmeyeni sebepleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

Hoşuma giden: Köroğlu’nun adaletli ve cesur olması hoşuma gitti. Çünkü haksızlıklarla mücadele ederek halkın yanında duran biri olması çok değerli.

Hoşuma gitmeyen: Bolu Beyi’nin zalim ve kibirli olması hoşuma gitmedi. Çünkü adaletsiz davranışları ve insanlara zarar vermesi doğru değil.


Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 110 Cevapları

3. ETKİNLİK 

Soru: Okuduğunuz destanda yer alan değerler yukarıda verilmiştir. Bu değerlerin destandan bulunduğu bölümleri karşılarına yazınız.

adalet-kahramanlık-yiğitlik-liderlik-dürüstlük-cesaret

  • Cevap:

Bölümlerin karşısına şu ifadeleri yazınız:

  • Adalet: Köroğlu’nun zalim beylerle mücadele ederek haksızlıkların üstüne gitmesi.
  • Kahramanlık: Köroğlu’nun kır atıyla akınlar yaparak halkı koruması.
  • Yiğitlik: Köroğlu’nun babasının intikamını almak için yaptığı mücadeleler.
  • Liderlik: Köroğlu’nun kırk yiğidi bir araya toplayarak onları yönetmesi.
  • Dürüstlük: Köroğlu’nun doğru olanın peşinden giderek halkın sevgisini kazanması.
  • Cesaret: Köroğlu’nun zalim beylerden korkmadan mücadele etmesi.

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 111 Cevapları

4. ETKİNLİK 

Canım Kır at gözüm Kır at
Kaçıp çekilip gidelim
Her yanında çifte kanat
Uçup çekilip gidelim

Kır atı sorarsan yedidir yaşı
İridir gövdesi ufaktır başı
Dizgini çekende un eder taşı
Alma gözlü kız perçemli Kır atım

Soru: Yukarıda Köroğlu’nun atını çok sevdiği için yazdığı şiirlerden örnekler verilmiştir. Siz de sevdiğiniz bir hayvan dostunuz için iki kıtalık şiir yazınız.

  • Cevap:

CANIM KEDİM

Minik patin, yumuşacık tüylerin,
Sevgiyle dolar hep içim.
Yanıma gelir usulca uyursun,
Seninle güzelleşir günlerim.

Gözlerin bir yıldız gibi parlar,
Kuyruğun neşeyle sallanır.
Birlikte geçer güzel anılar,
Canım kedim, hep yanımda kalır.


Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 112 Cevapları

5. ETKİNLİK 

Soru: Köroğlu’nun kişilik özelliklerini belirleyiniz. Kahramanın özelliklerinden hareketle şiir yazma, hikâye yazma ve kahramanla ilgili sloganlar oluşturma etkinlikleri uygulanacaktır. Bunun için aşağıdaki yönergeleri takip ediniz.

1. Sınıfta üç gruba ayrılınız ve her grup ayrı bir masada bir araya geliniz. Her bir masayı, bir trenin yol alırken uğradığı istasyonlar olarak düşününüz.
2. Grup olarak kendi içinizde bir istasyon şefi belirleyiniz.
3. Birinci masada hikâye yazma, ikinci masada şiir yazma, üçüncü masada slogan oluşturma etkinliği yapılacak şekilde düzen oluşturunuz.
4. Grup olarak dağıldığınız masalarda on dakika çalışacak şekilde etkinliklere başlayınız.
5. Grupça kendi masanızda sürenizi tamamlayınca diğer masaya geçerek diğer etkinliğe devam ediniz.
6. Bu şekilde tüm masaları geziniz.
7. Tüm masalar tamamlandıktan sonra istasyon şefiniz en son masada tamamladığınız etkinliği sınıfta sunacaktır.
8. Son olarak arkadaşlarınızın sunduğu etkinlikleri değerlendiriniz.

  • Cevap:

1. MASA: HİKAYE YAZMA

Hikâye: DAĞLARIN KAHRAMANI KÖROĞLU

Köroğlu, Çamlıbel Dağları’nın yiğit kahramanıydı. Zalim Bolu Beyi’nin adaletsiz yönetimi altında ezilen halk, Köroğlu’ndan yardım isterdi. Köroğlu, sadık kır atıyla birlikte her zaman halkın yanında olurdu. Bir gün zalim bir bey, köylülere zorla vergiler koydu ve mallarına el koymaya çalıştı. Köroğlu, kırk yiğidiyle birlikte dağlardan indi ve köylülere yardım etmek için harekete geçti.

Zalim beyin adamlarıyla karşılaşan Köroğlu, onların haksızlıklarını yüzlerine haykırdı. Yiğitliği ve cesaretiyle düşmanlarını bozguna uğrattı. Köylüler, özgürlüklerine kavuşmanın sevincini yaşarken, Köroğlu’na dualar etti.

Köroğlu, sadece bir kahraman değil, adaletin simgesiydi. Onun hikâyesi, halk arasında dilden dile dolaştı. Cesareti ve dürüstlüğü sayesinde, Köroğlu halkın sevgilisi ve zalimlerin korkulu rüyası olarak anılmaya devam etti.

2. MASA: ŞİİR YAZMA

Şiir: KÖROĞLU VE KIR ATI

Yiğit Köroğlu, adalet eri,
Dağlar onun evi, halkın yâri.
Zalime korku, halka güven verir,
Kır atıyla zaferlere yürür.

Dağların doruğu, rüzgâr gibi eser,
Yiğitliğiyle gönülleri fetheder.
Bolu Beyi’nin korkulu düşü,
Cesaretle yükselir onun işi.

Kırk yiğidiyle dağları sarar,
Haksızlığa karşı her zaman var.
Köroğlu der ki: “Adalet yücedir,
Halkın hakkı benimle güvencedir.”

Kır at koşar, yiğit savaşır,
Köroğlu’nun adı dillerde yaşar.
Adaletin kılıcı keskin ve sert,
Köroğlu hep halkın yanında mert.

3. MASA: SLOGAN OLUŞTURMA

Slogan: 3 Farklı Slogan

  • “Adaletin Sesi, Köroğlu!”
  • “Haksızlığa Geçit Yok, Köroğlu Hep Yanında!”
  • “Yiğitlik Onun Kanında, Halkının Arkasında!”

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 113 Cevapları

6. ETKİNLİK 

Soru: Günlük hayatta haksızlıkla karşılaştığınız bir durumu düşününüz. Aşağıdaki soruları buna göre cevaplayınız.

Soru: 1) Hangi haksızlıkla karşılaştınız?

  • Cevap: Arkadaş grubunda fikirlerim dikkate alınmadı ve kararlar yalnızca başkalarının önerileriyle alındı.

Soru: 2) Karşılaştığınız haksızlığı çözebilmek için neler yaptınız?

  • Cevap: Durumu sakin bir şekilde anlatarak fikirlerimin de önemli olduğunu ve dikkate alınması gerektiğini ifade ettim.

Soru: 3) Bundan sonrasında haksızlıklarla karşılaşmamak için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Kendimi daha net ifade etmeye çalışacağım ve gerektiğinde hakkımı savunmaktan çekinmeyeceğim.

Soru: 4) Haksızlıkla karşılaşan başka birini görseniz ona ne gibi tavsiyelerde bulunurdunuz?

  • Cevap: Durumu sakin bir şekilde açıklamasını ve hakkını korumak için cesur olmasını tavsiye ederdim.

Soru: 5) Birine haksızlık yaptığınızı düşündüğünüzde bunu telafi etmek için neler yaparsınız?

  • Cevap: Hatasını kabul edip özür dilerim ve haksızlığı düzeltmek için elimden geleni yaparım.

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 114 Cevapları

7. ETKİNLİK 

Soru: Köroğlu, Bolu Beyi’ne ve haksızlıklara karşı mücadele eden bir kahraman tipidir. Köroğlu’nun bu özelliğinden hareketle yeni bir kahraman modeli oluşturunuz. Oluşturduğunuz kahramanın başından geçenleri anlattığınız bir hikâye yazınız. Hikâyenizi yazarken millî motiflerimizi (ok ve yay, at, ağaç vb.) kullanmaya dikkat ediniz.

  • Cevap:

ADALETİN SİMGESİ TOROS ERİ

Toros Dağları’nın eteklerinde yaşayan Altay, zalimlere karşı duran cesur bir kahramandı. Halk ona “Toros Eri” adını vermişti. Altay, ok ve yay kullanmadaki ustalığıyla tanınırdı. Sadık atı Kara Yıldız ile birlikte köy köy dolaşır, haksızlıklara karşı halkın yanında olurdu.

Bir gün zalim bir ağa, köylülerin tarlalarını zorla ellerinden almak istedi. Köylüler, Altay’a haber gönderdiler. Altay, Kara Yıldız’a atlayarak köye ulaştı. Ağanın adamları köylüleri korkutuyordu. Altay, yayını gerip uyarı bir oku zalim ağanın önüne gönderdi.

Korkuya kapılan ağa, köylülerin mallarını geri verdi. Köylüler, Altay’a teşekkür ederek ona bir selvi ağacının altında yemek ikram etti. Altay, “Adaletin olduğu yerde huzur vardır.” diyerek köyden ayrıldı. Toros Eri’nin hikâyeleri, halk arasında nesilden nesile anlatılmaya devam etti.


Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 115 Cevapları

Soru: Köroğlu’nun özelliklerinden hareketle oluşturduğunuz yeni kahraman modelinin resmini çiziniz.

  • Cevap: Köroğlu’ndan esinlenerek oluşturulan kahramanın resmini yukarıda görebilirsiniz. Bu kahraman, adalet ve cesaretin simgesi olarak tasvir edilmiştir.


5, 6, 7 ve 8. Sınıf Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı MEB Yayınları Doğal Destanlarımız Ünitesi Sayfa 102-103-104-105-106-107-108-109-110-111-112-113-114-115 Köroğlu Destanı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
6
clap
3
angry
2
love
2
unlike
0
happy
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!