Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Tatlı Tarifleri

Kömbe Nasıl Yapılır

Kömbe Nasıl Yapılır

Porsiyon: 3 tepsi
Hazırlama süresi: 50 dk
Pişme süresi: 30-35 dk

Kömbe İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı erimiş tereyağı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kömbe baharatı
  • 1 çay bardağı susam
  • 3-4 parça damla sakızı
  • Aldığı kadar un

Kömbe Tarifi

Damla sakızlarını havanda dövün. Un hariç kalan tüm malzemeyi yoğurma kabına alın. Elinizle iyice karıştırın. Azar azar unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Kömbe kalıbına susam serpin, üzerine de hamurdan kalıba uygun bir parça koparıp elinizle bastırarak kömbe kalıbının şeklini çıkarın.

Daha sonra şekillenmiş kömbe hamurunu yağlanmış tepsiye dizin. Hamur bitene dek aynı işlemi tekrarlayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Kömbeleri fırından alın. Soğuyunca kavanozlara aktarın. Çayın veya sütün yanında servis edebilirsiniz.

Antakyalılar kömbe baharatına “kömbe alatı” derler. Karışım halinde aktarlarda satılır. Baharatı bulma imkânınız yoksa eşit miktarda tarçın, yenibahar, muskat, toz karanfil ve mahlebi karıştırıp hazırlayabilirsiniz. Hurmalı kömbe yapmak isterseniz, 500 g kadar hurmayı biraz ıslatılıp yumuşattıktan sonra temizleyin, Daha sonra robotta püre haline getirin, içine biraz kıyılmış ceviz içi ekleyip karıştırın. Aynı şekilde hamuru hazırlandıktan sonra birer parça alıp avcunuzun içinde içliköfte şeklinde form vererek hurmalı cevizle doldurun. Kapatıp kömbe kalıbında şekil verdikten sonra pişirin.

Kömbe, Anadolu’da adı çokça geçen; mayalısı, tatlısı ve tuzlusuyla farklı tarifleri olan bir terimdir. Hatay kömbesi uzun süre saklanabildiği için fazla miktarda yapılır. İmece usulü yardımlaşarak ramazan bayramı öncesinde hazırlanır Tatlı telaşesi, devasa bakır sinilere dizilişi ve mahalle fırınlarında pişerken sokakları saran tarçın kokusuyla, kurabiyeden çok, bir kültürdür Yöresel tarifleri yazarken en çok zorlandığım noktalardan biri yapım şekillerinin çeşitliliğiydi. Zaman içerisinde mutfak meraklılarının azıcık şunu katayım, biraz da böyle yapayım diye tarifleri değiştirerek uygulaması mutfağımıza çeşitlilik sağlamak gibi olumlu sonuçlar doğururken diğer taraftan orijinal tariflerin unutulması gibi bir tehlikeye yol açıyor.

Mesela kömbe tariflerinde un kurabiyesi kıvamında yağı belirgin, baharatı az tarifler yaygınlaştı. Kömbe uygun miktarda sütle yapılır. Baharatı damakta hafif bir iz bırakmalıdır. Canınız kahvaltı yapmak istemediği zaman yanına bir bardak çayla veya sütle yenebilen bir çörektir kendisi…

Benim için referans, büyüklerimizin tarifleri oldu. Bu tarif de eşimin anneannesi (nenesi) Esma Kılıç’ın 50 yıldır uyguladığı ölçülerle yapıldı.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!