Keloğlan ve Tarhana Tozu Metni Etkinlik Cevapları (5-6-7-8. Sınıf)
Keloğlan ve Tarhana Tozu metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar Masal ve Destanlarımız Ders kitabı sayfa 42-43-44-45-46-47-48-49-50-51 (Masallarımız Ünitesi)
Keloğlan ve Tarhana Tozu Metni Cevapları
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 42 Cevapları
METNE HAZIRLIK
Soru: Çalışkanlığı ile bilinen hayvanlar hangileridir? Bu hayvanların özelliklerini anlatınız.
- Cevap: Karınca ve arı çalışkanlıkları ile bilinir. Karıncalar sürekli yiyecek toplar, arılar ise bal üretir.
KELOĞLAN VE TARHANA TOZU
Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde kalbur saman içindeyken ülkenin birinde bir padişah varmış. Padişah bir gün bir hastalığa yakalanmış. Gücü kuvveti yerindeymiş yerinde olmasına ama sesi hiç çıkmıyormuş. Ülkenin en ünlü hekimleri geliyor, yine de padişahın hastalığına bir çare bulamıyorlarmış. Hepsinin emin olduğu tek bir şey varmış. Böyle giderse padişah, sesini tamamen kaybedecekmiş. Padişahın vezirleri bakmışlar ki çare yok, hemen bir tellal görevlendirmişler. Tellal, ülkenin dört bir yerinde geziyor, şöyle sesleniyormuş:
Ey ahali!
Duyduk duymadık demeyin
Peynir ekmek yemeyin
Padişahımız hasta, sesi çıkmıyor
Onu iyi edecek çareyi arıyor
Eğer varsa sizde böyle bir çare
Alın onu yanınıza, gidelim birlikte
Hizmetim boşa gider diye endişelenmeyin
Sonrasında ödül alacağınızdan şüphe etmeyin
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 43 Cevapları
Bizim Keloğlan da duymuş tellalı. Hemen annesine gitmiş, bir bildiği varmış elbet:
— Anne, ben hasta olunca yaptığın bir çorba vardı.
— Tarhana mı?
— Hay yaşa, tarhana! Bana ondan bir avuç verir misin?
Keloğlan, tarhana tozunu aldığı gibi saraya gitmiş. Padişahın hastalığına çare olmaya geldiğini söylemiş, böylece girmiş saraya. Dumanı üstünde, sıcacık bir çorba pişirmiş padişaha. Padişah, çorbayı içer içmez gerçekten de iyileşivermiş!
— Sen bana tarhana çorbası getirdin, ben de sana bir kâse şerbet vereceğim, deyip şerbeti Keloğlan’a uzatmış.
Hani ne diyordu tellal,
Hizmetim boşa gider diye endişelenmeyin
Sonrasında ödül alacağınızdan şüphe etmeyin
Bu muymuş ödül, diye düşünmüş Keloğlan. Yine de padişah emri bu, içmemek olmaz. Daha başka bir ödül bekliyormuş, bir kâse şerbet değil. Şerbetini içmiş, dönüş yoluna düşmüş.
Yolda, daha önce duymadığı bir ses duymuş:
— Ayağıma diken battı, çıkaramıyorum, imdat, diyormuş bu ses.
Keloğlan etrafına bakmış, hiç insan yok. Neden sonra bir yavru tay görmüş. Meğer konuşan oymuş. Keloğlan şerbetin sihrini o an anlamış, hayvanların konuşmalarını duyuyor- muş artık.
Ama anlamak yeter mi? O dikeni de çıkarmak lazım. Yavru tayın ayağını acıtmadan dikeni çıkarıvermiş. Tayın annesi gelmiş, Keloğlan’a şöyle demiş:
— Ey insanoğlu. Biz ne zamandır o dikeni çıkaramadık. Sen benim yavruma yardım ettin. İzin ver ben de seni sırtıma alayım, gideceğin yere götüreyim, demiş.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 44 Cevapları
Keloğlan böylece atın sırtına binmiş, yola koyulmuşlar. Yollarının üzerinde bir karınca yuvası varmış. Karıncaların lideri şöyle seslenmiş:
— Şimdi mahvolduk, yuvayı yolun üstüne yapmışız, bu insan atıyla üstümüzden geçecek!
Bunu duyan Keloğlan, hemen yolunu değiştirmiş, karıncalar da yuvalarını taşıyacak zaman kazanmışlar.
Artık hayvanların sesini duyabildiği için yavaş yavaş, dikkatle gidiyormuş. Bir ağacın altına oturup gölgesinde dinlenmek istemiş. O sırada ağaçtaki kuşların sesini duymuş:
— Çok açız, yemek bulamadık, ne yiyeceğiz?
Keloğlan’ın aklına annesinin heybesine koyduğu mısır gelmiş. Mısır tanelerini kuşların yuvalarına koymuş. Kuşlar da afiyetle yemişler.
Keloğlan artık köyüne yaklaşmış, ata teşekkür edip göndermiş, kendisi yola yaya devam ediyormuş. Birdenbire bir çukurun içine düşmüş ama ne düşmek… Çukur değil sanki uçurum, düş düş bitmemiş. Sonunda kendini hiç bilmediği bir ormanda bulmuş. Meğer burası haydutlar ülkesiymiş. Geceleri hırsızlık yapar, gündüzleri de burada saklanırlarmış. Haydutların lideri, Keloğlan’a sormuş:
— Nasıl oldu da buldun bizim gizli yerimizi? Yoksa birisi gizli kapımızı açık mı unuttu?
Keloğlan cevap vermiş:
— Bırakın beni gideyim, nasıl geldiğimi bile bilmiyorum. Söz, kimseye bir şey söylemem.
— Seni bırakamayız, demiş haydutların başı. Artık burada bizimle yaşayacaksın. Ama madem çok istiyorsun işte sana bir sınav.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 45 Cevapları
Keloğlan’ı alıp çuval dolu bir ahıra götürmüş.
— Bu çuvallardaki buğdayları arpaları ve pirinçleri birbirinden ayır, ayırabilirsen gidersin, demiş, Keloğlan’ı oracıkta bırakmış.
Keloğlan ne yapsın, saatlerce uğraşmış, bir avuç arpa, buğday ve pirinci ancak ayırabilmiş. Yorgunluktan uyuyakalmış. Uyanınca bir de ne görsün! Tüm arpalar, pirinçler, buğdaylar birbirinden ayrılmış. Kim yaptı diye düşünürken karıncaları görmüş. Karınca beyi şöyle demiş:
— Başının darda olduğunu hissettik. Bizim de sana bir yararımız olsun istedik. Tüm gece çalıştık, bitirdik, şimdi gidiyoruz.
Haydutlar Keloğlan’ın çuvalları ayırdığını görünce gidebilirsin demişler. Gidiş yolunu göstermişler. Keloğlan bir bakmış ki dik bir uçurum, neredeyse düz duvar gibi, buradan nasıl çıksın? O esnada iki kuş gelmiş. Biri bir omzundan biri diğerinden yakalayıp yeryüzüne çıkarmışlar.
— Sen bize karnımız acıkınca yemek verdin, biz de bir iyiliğimiz olsun istedik, şimdi gidiyoruz, demişler.
Keloğlan böylece sağ salim köyüne varmış. Hem de en güzel ödülle, hayvanların dilini anlıyormuş artık.
Siz siz olun, etrafınızdaki hayvanları Keloğlan gibi dinleyin, kim bilir, belki içlerinde sizden yardım isteyen bir tanesi vardır.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 46 Cevapları
1. ETKİNLİK
Soru: Okuduğunuz “Keloğlan ve Tarhana Tozu” metnindeki masal türüne ait özellikleri metinden örnekler vererek aşağıya yazınız.
- Cevap: Masalda olağanüstü olaylar ve varlıklar yer alır, Keloğlan hayvanlarla konuşabilmektedir. Ayrıca iyilik yapanın karşılığında iyilik bulması gibi bir öğüt vardır. Masalın sonunda herkesin mutlu olduğu bir sonuçla biter.
Soru: Okuduğunuz masalda yazar dilek kısmını yazmayı unutmuştur. Bu masalı okuduğumuz diğer masallardaki gibi dilekle bitirecek olsanız nasıl bitirirdiniz? Aşağıya yazınız.
- Cevap: Keloğlan ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine. Darısı tüm iyilik severlerin başına!
2. ETKİNLİK
Soru: Okuduğunuz masaldaki hikâye unsurlarını belirleyerek aşağıya yazınız.
- Cevap:
Kişi ve Varlık Kadrosu: Keloğlan, padişah, hayvanlar (tay, karıncalar, kuşlar), haydutlar.
Zaman: Belirsiz, geçmiş bir zaman.
Mekân: Padişahın sarayı, orman, karınca yuvası, köy, haydutlar ülkesi.
Olay: Keloğlan, padişahın hastalığını tarhana çorbası ile iyileştirir ve hayvanların dilini anlamaya başlar. Hayvanlara yardım eder, zor durumda kaldığında da hayvanlar ona yardım eder.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 47 Cevapları
3. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda bazı değerler verilmiştir. Okuduğunuz masalda bu değerlere karşılık gelecek olayları veya durumları tespit ederek uygun boşluklara yazınız.
- Cevap:
Sevgi: Keloğlan’ın hayvanlara olan sevgisi ve onlara yardım etmesi.
Yardımseverlik: Keloğlan’ın karıncalara ve aç kuşlara yardım etmesi.
Adalet: Padişahın Keloğlan’ı iyileştirici olarak kabul etmesi ve ödüllendirmesi.
Saygı: Keloğlan’ın annesinin tavsiyelerini dinleyip ona saygı göstermesi.
Soru: Okuduğunuz masalda Keloğlan hayvanlara yardım etmiştir. Keloğlan zor durumda kaldığında da hayvanlar ona yardım etmiştir. Hayvanların yapılan iyiliklere karşı nasıl davrandıklarını günlük yaşamınızdan örnekler vererek aşağıya yazınız.
- Cevap: Günlük hayatta sokak kedilerine veya köpeklere yemek verdiğimizde, onlar da bize alışır ve dost olurlar. İyilik yaptıkça hayvanlar da size güvenmeye başlar.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 48 Cevapları
4. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda serim (giriş) bölümü verilen masalı okuyunuz. Masalın düğüm (gelişme) bölümü ve çözüm (sonuç) bölümü hakkında tahminde bulunarak aşağıya yazınız.
HİÇ YÜZÜNDEN
Bir varmış, bir yokmuş. Allah’ın kulu çokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde iken bir Keloğlan varmış. Yaşlı anasıyla birlikte yaşarlar, geçinip giderlermiş.
Gelgelelim Keloğlan, akıllı olmasına karşın hem inatçı hem de unutkanmış. Bazen öyle inatlaşırmış ki “Yürü!” desen oturur “Gel!” desen gidermiş. (…)
Günlerden bir gün kel oğlunu çağırmış. Ona:
“A benim kel oğlum, keleş oğlum! Evde bir tutam hiç kalmamış. Çarşıya git de bir paket hiç alıp geliver.” demiş. O zamanlar tuza “hiç” denirmiş meğer.
Alacağını unutmaması için de “hiç”i aklında tutmasını ve sürekli olarak “hiç, hiç, hiç” diye tekrar etmesini öğütlemiş.
- Cevap:
Düğüm
Keloğlan, annesinin öğüdüne uyarak yolda “hiç, hiç, hiç” diye tekrar ederek yürür. Ancak, arkadaşlarıyla karşılaştığında sohbet etmeye dalar ve unutur. Çarşıya vardığında ne alacağını hatırlayamaz. Satıcılardan yardım ister, ama kimse ne aradığını anlamaz. Keloğlan çarşıda dolaşıp durur ve ne alması gerektiğini bulamaz.
Çözüm
En sonunda, bir satıcı “hiç” kelimesini duyunca, Keloğlan’a tuz verir. Keloğlan bu sefer tuzu unutmadan eve getirir. Annesi, Keloğlan’ın unutkanlığına güler ve ona “İnatçılığın kadar unutkanlığın da başa bela” diyerek ders verir. Böylece Keloğlan bir ders daha alır.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 49 Cevapları
Soru: Devamını yazdığınız masalı sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.
- Cevap: Devamını yazdığımız masalı sınıfta arkadaşlarınıza okuyabilirsiniz.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 50 Cevapları
5. ETKİNLİK
Mert ailesiyle yaz tatilini geçirmek için dedesinin yanına köye gitmiştir. Birkaç gün sonra şirin mi şirin bir köpek almıştır. Uzun zamandır kurduğu hayale kavuştuğu için artık ondan mutlusu yoktur. Köpeğine “Gofret” adını vermiştir. Mert bütün gününü Gofret’le geçirir. Onu kendi elleriyle besler, onunla oyunlar oynar hatta birlikte uyurlar. Tatil bitip de eve dönme vakti gelince Mert, Gofret’i götürmekte kararsız kalmıştır. Apartmanda rahat edemeyeceğini düşünmüştür.
Soru: Mert sizce ne yapmalıdır? Bulduğunuz çözüm yollarını yazınız.
- Cevap: Mert, Gofret’i köyde bırakıp tatillerde ziyaret edebilir. Ya da apartman kurallarına göre yanında götürebilir.
Suna’nın oturduğu apartmanın önüne bir gün üç kedi gelir. Suna ve apartmandaki diğer çocuklar kedilerle hemen dost olurlar. Onları her gün beslerler ve hiç aç susuz bırakmazlar. Hatta soğuk havalarda üşümesinler diye bahçeye kediler için el birliğiyle kulübe de yaparlar. Bir gün kedilerde gariplik olduğunu fark ederler. Biri kulübeden hiç çıkmamış, diğeri mamasını yememiş, bir değerinin de yüzünün rengi solmuştur.Suna ve arkadaşları kedilere ne olduğunu anlamaya çalışırlar ama başaramazlar.
Soru: Suna ve arkadaşları sizce ne yapmalıdır? Bulduğunuz çözüm yollarını yazınız.
- Cevap: Kedileri veterinere götürmeliler. Ayrıca mamalarının temizliğine dikkat etmeliler.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 51 Cevapları
6. ETKİNLİK
Soru: Padişah hastalanınca Keloğlan tarhana çorbası yapmıştır. Siz de hastalanınca içtiğiniz bir çorbanın tarifini aşağıya yazınız.
- Cevap:
Çorba: Tavuk Suyu Çorbası
Malzeme Listesi:
- 1 adet tavuk göğsü
- 1 litre su
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı pirinç
- Tuz, karabiber
- Limon suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
- Tavuk göğsünü su, soğan ve sarımsakla birlikte haşlayın.
- Haşlanan tavukları küçük parçalara ayırın.
- Tereyağını tencerede eritip unu kavurun.
- Üzerine tavuk suyunu ekleyin, pirinci ilave edin ve kaynatın.
- Tavuk parçalarını ve baharatları ekleyip pişirin.
- Limon suyunu sıkıp sıcak servis yapın.
Soru: Hastalanan birini iyileştirmek için neler yaparsınız? Günlük yaşamınızdan örnekler vererek yazınız.
- Cevap: Hastalanan birini iyileştirmek için bol su içmesini sağlar, dinlenmesi için sessiz bir ortam oluştururum. Ayrıca, çorba yapıp vitamin almasına yardımcı olur ve gerektiğinde doktora götürürüm.
5, 6, 7 ve 8. Sınıf Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı MEB Yayınları Masallarımız Ünitesi Sayfa 42-43-44-45-46-47-48-49-50-51 Keloğlan ve Tarhana Tozu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.