Kazılık Koca Oğlu Yegenek Metni Etkinlik Cevapları (5-6-7-8. Sınıf)
Kazılık Koca Oğlu Yegenek metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar Masal ve Destanlarımız Ders kitabı sayfa 93-94-95-96-97-98-99-100-101-102-103 (Doğal Destanlarımız Ünitesi)
Kazılık Koca Oğlu Yegenek Metni Cevapları
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 93 Cevapları
METNE HAZIRLIK
Soru: Güneşin bile ağaçların arasından zar zor girebildiği bir ormanda destan/masal/ dizi/film kahramanlarıyla bir maceraya atılacağınızı hayal ediniz. Bu yolculukta size eşlik edecek iki kahramanı ve bu kahramanlarınızı neden seçtiğinizi gerekçeleriyle aşağıdaki tabloya yazınız.
- Cevap:
➢ Seçtiğim Kahramanım: Köroğlu
➢ Seçme Nedenim: Köroğlu cesur bir savaşçı ve iyi bir liderdir. Tehlikelerle dolu ormanda düşmanlara karşı bizi koruyacak güçlü bir kahramandır.
➢ Seçtiğim Kahramanım: Deli Dumrul
➢ Seçme Nedenim: Deli Dumrul zorlu durumlarda cesaretini kaybetmeyen, azimli bir kahramandır. Tehlike karşısında geri çekilmez ve her zorluğa göğüs gerebilir.
KAZILIK KOCA OĞLU YEGENEK
(…)
Bayındır Han’ın Kazılık Koca isminde bir veziri vardı. Bu vezir (…) diz üstü çöküp Bayındır Han’dan akın diledi. Bayındır Han izin verdi. (…) Kazılık Koca gün görmüş, iş bilir adamdı. İşe yarar yaşlıları yanına aldı, savaş malzemelerini hazırlattı, yola çıktı. Sıra dağlar, dereler, tepeler geçti. Günlerden bir gün Karadeniz’e komşu Düzmürd Kalesi’ne düştü yolu. O kalenin
altmış arşın boyunda Arşun oğlu Direk Tekfur isimli bir beyi vardı. Altmış batman gürz vurur, çok sert yaylar çekerdi. Kazılık Koca, kaleye yetişir yetişmez cenge başladı. Tekfur, kaleden çıkıp meydana geldi. Karşısına çıkacak er bekledi. Kazılık Koca yel gibi yetişip tutkal gibi yapışarak kılıcını ensesine indirdi. Zerre kadar kesmedi kılıç. Sıra Tekfur’a geldi. Altmış batmanlık gürzüyle Kazılık Koca’yı tepeden aşağı uçuruverdi. Sanki yalan dünya başına devrildi Kazılık’ın. (…) Kazılık Koca’yı tutup esir aldılar. Yiğitleri ise durmayıp kaçtılar. (…) Sonraları Emen adlı bir savaşçı, bu kaleye altı kez akın etse de almayı başaramadı.
(…)
Meğer Han’ım! Kazılık Koca, esir olduğunda oğlancığı bir yaşındaydı. On beşinde yiğit oldu. Babasını öldü bildi. Zira babasının tutsak düştüğü ondan gizlenmişti. Oğlanın adı Yegenek idi. Bir gün Yegenek oturup beylerle sohbet ederken Kara Güne oğlu Budak ile aralarında anlaşmazlık çıktı. Söz dalaşına girdiler. Budak, hiddetlendi bir ara: “Boş boş konuşma! Madem erlik dilersin, on altı yıldır tutsak kalan babanı git kurtar!” deyip gizli sırrı açığa vurdu. Haberi duyan Yegenek’in yüreği yerinden fırladı, kara bağrı sarsıldı. Yerinden kalktığı gibi soluğu Bayındır Han’ın huzurunda aldı. Baş eğip selam verdi ve ona şöyle seslendi:
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 94 Cevapları
“Sabah erken sapa yerde Atlasla yapılınca mavi gölgeli Tavla tavla çekilince yiğit atlı,
Çağırıp yardım dileyince bol çavuşlu,
Darda kalmış yiğidin destekçisi,
Zavallı, düşkünün ümidi,
Türkistan’ın direği,
Yırtıcı kuşun yavrusu,
Emet suyunun aslanı,
Karacuk’un kaplanı,
Devletli Han, medet!
Bana asker ver,
Beni babamın tutsak olduğu kaleye gönder!”
Bayındır Han, Yegenek’in bu ricasını kırmayıp buyurdu: “Yirmi dört sancak beyi buraya gelsin. Demirkapı derbendinde bey olan; (…) düşmana yetiştiğinde kimsin diye sormayan Kıyan Selçuk oğlu Deli Dündar; Aygırgözler suyundan at geçiren, elli yedi kalenin kilidini alan Eylek Koca oğlu Dülek Evren; kayın oku çift burca takılmadan geçen Yağrıncı oğlu Halmış; üç kez düşman görmese kan ağlayan Tosun oğlu Rüstem; ejderhalar ağzından adam alıp kurtaran Deli Evren; yeryüzünün bir ucundan diğerine uçarak yetişen Soğan Sarı sana katılsın!”
Saymakla tükenmeyen daha nice Oğuz beyleri Yegenek’e katıldılar. Bayındır Han, kahraman dört sancak beyini daha Yegenek’e yoldaş verdi. Beyler hemen toplanıp savaş hazırlıklarına başladılar.
Yegenek o gece bir rüya gördü. Rüyasını yoldaşlarına söyledi. Görelim Han’ım, ne söyledi:
“Beyler! Kara başım, gözüm uykudayken birden rüya gördüm. Rüyamda ela gözümü açıp dünyayı gördüm. Ak boz atlar koşturan alpları gördüm. Ak miğferli alpları yanıma aldım. Ak sakallı Dede Korkut’tan öğüt aldım. Karşıda duran kara dağları aştım, öndeki Karadeniz’e vardım. Gemi yapıp gömleğimi çıkardım, yelken açtım, önümde yatan denizi delerek geçtim. Diğer taraftaki kara dağın yanında alnı, başı parlayan bir adam gördüm. Yerimden kalkıp doğruldum, kargı dilli öz mızrağımı kaptım, karşılayıp o adama vardım. Mızrağımı havaya kaldırıp sınadım, bir yandan da göz ucuyla ona baktım. Dayım Emen’miş meğer. Bildim, selam verdim, “Oğuz ellerinden kimsin?” dedim. Göz kapaklarını kaldırıp bana baktı. “Oğul Yegenek nereye gidiyorsun?” diye sordu. “Düzmürd Kalesi’ne gidiyorum, babam orada tutsak imiş.” dedim. Dayım heyecanla dile geldi birden.
Görelim Han’ım, ne söyledi:
“Yetiştiğimde yel yetişmezdi yedi vurgunum,
Yedi bayırın kurduna benzerdi yiğitlerim,
Yedi kişiyle kurulurdu benim yayım,
Kayın dalı tüylerinden som altınlı benim okum,
Yel esti, yağmur yağdı, yükü koptu,
Yedi kez vardım o kaleyi alamadım geri döndüm,
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 95 Cevapları
Benden daha cesur çıkamazsın Yegenek’im, sen de dön!”
Yegenek, rüyasında dayısına şöyle cevap verdi:
“Yerinden kalkıp doğrulduğunda,
Ela gözlü bey yiğitleri yanına almadın.
Ünü belli beylerle at koşturmadın,
Beş paralık atlıları yoldaş eyledin,
Bu yüzden o kaleyi ele geçiremedin.
Kese kese yemeye yahni güzel,
(…)
Bildiğini unutmasa akıl güzel,
Düşmandan kaçıp dönmese yiğit güzel!”
Yegenek böylece rüyasını yoldaşlarına anlatmış oldu. Meğer dayısı Emen de oraya yakın bir noktada imiş. Cümle beylerle yoldaş olup gittiler. Düzmürd Kalesi’ne vardıklarında etrafını çevirip konakladılar. Onları gören (…) Arşun oğlu Direk Tekfur’a haber verdiler. (…) Kıyan Selçuk oğlu Deli Dündar yerinden kalkıp altmış tutamlık sivri mızrağını koltuğuna kasarak (…) mızraklamak istedi, başaramadı. Tekfur onu yakaladı, mızrağını çekip elinden aldı, altmış batmanlık gürzüyle Dündar’ı tepeden aşağı yuvarladı. Geniş dünya Dündar’ın başında daraldı. Cins atını çevirdi, çekilip döndü. Ondan sonra Dönebilmez Dülek Evren (…) tepelemeyi başaramadı. Tekfur onu da yakalayıp elindeki çomağı (…) aldı. Cins atını çevirip döndü Evren. Diğer yirmi dört sancak beyi de aynı akıbete uğrayıp bir bir geri döndüler.
En sonunda Kazılık Koca oğlu Yegenek çıktı karşısına.
Genç yiğit, yaradan Allah’a sığındı. Ölümsüz Tanrı’yı övdü.
Görelim Han’ım, nasıl övdü:
“Yücelerden yücesin,
Kimse bilmez nicesin,
Yüce Tanrı!
Sen anadan doğmadın,
Sen babadan olmadın,
Kimsenin rızkını yemedin,
Kimseye zorluk göstermedin,
Her yerde birsin,
Allahü samedsin Adem’e sen taç giydirdin,
Şeytan’ı sen lanetledin,
Bir suçundan ötürü dergâhından sürdün.
Nemrut göğe ok attı,
Karnı yarık balığı karşı tuttun,
Yüceliğine sınır yok,
Senin boyun yok,
Cisminle soyun yok!
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 96 Cevapları
Vurduğunu büyütmeyen Ulu Tanrı,
Ezdiğini belirtmeyen Yüce Tanrı,
Götürdüğünü göğe çıkaran Güzel Tanrı,
Kızdığını kahreden Kahhar tanrı,
Birliğine sığındım Rabbim Kadir Tanrı,
Medet senden!
(…)
İşimi sen yoluna koyuver!”
Sonra at sürüp yel gibi yetişti, tutkal gibi yapıştı. Kılıcını kâfirin omzuna indirdi. (…) Yege- nek atını çevirip yiğitlerinin yanına geldi.
Bu arada Yegenek ve yiğitlerinden korkan kâfirler, Kazılık Koca’yı serbest bıraktılar. Kazı- lık Koca, kaleden çıkageldi. “Hey yiğitler! Bu kâfiri kim öldürdü?” diye sordu. Sonra söyledi.
Görelim Han’ım, ne söyledi:
“Develerin dişisi gebeydi bıraktığımda,
Erkek midir; dişi midir, onu bilsem.
Kara elimin koyunu gebeydi bıraktığımda,
Koç mudur; koyun mudur; onu bilsem.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 97 Cevapları
Ela gözlü, güzel helalim hamileydi bıraktığımda,
Erkek midir dişi midir, onu bilsem.
(…) Bre bey yiğitler haber verin bana, yaradan aşkına!”
Cevabını Yegenek verdi. Görelim Han’ım, ne dedi:
“Bıraktığında develerin dişisi gebeydi, erkek oldu.
Kara elde koyunun gebeydi, koç oldu,
Ela gözlü helalin hamileydi, aslan doğurdu.”
Daha sonra baba oğul görüşüp hasret giderdiler. Diğer beylerle söyleştiler. Hep birlikte kaleye akın ettiler. Yağmalayıp teslim aldılar. (…) Dönüp evlerine geldiler.
Dedem Korkut gelip boy boyladı, soy soyladı. “Bu Oğuzname, Yegenek’in olsun.” dedikten sonra şu duayı etti:
“Yerli kara dağların yıkılmasın, gölgeli kaba ağacın kesilmesin. Ak sakallı babanla ak perçemli ananın mekânı cennet olsun. Yüce Allah hesap günü saf imandan ayırmasın. Ak alnında beş kelime dua ettik, kabul olsun. Adı güzel, kendi güzel Muhammed Mustafa’nın yüzü suyu hürmetine günahlarınızı bağışlasın … Han’ım hey!”
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 98 Cevapları
1. ETKİNLİK
Soru: Yegenek’in KazıLık Koca’yı kurtarmak için gittiği yolda karşılaştığınız soru kartlarını okuduğunuz destandan hareketle cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: Okuduğunuz destandaki olayları başlatan kişi kimdir? Ne yapmak istemiştir?
- Cevap: Olayları başlatan kişi, Kazılık Koca’dır. Kazılık Koca, Bayındır Han’dan akın yapmak için izin istemiştir. Bayındır Han’ın izniyle hazırlıklarını yapıp sefere çıkmıştır.
Soru: Kazılık Koca niçin esir düşmüştür?
- Cevap: Kazılık Koca, Düzmürd Kalesi’ne geldiğinde kalenin beyi Arşun oğlu Direk Tekfur ile savaşa başlamıştır. Ancak Tekfur’un altmış batmanlık gürzüyle yaptığı güçlü saldırı sonucunda Kazılık Koca mağlup olup esir düşmüştür.
Soru: Yegenek, niçin sefere çıkmak istemiştir?
- Cevap: Yegenek, babasının tutsak olduğunu öğrendikten sonra onu kurtarmak istemiştir. Kara Güne oğlu Budak’ın, babasının on altı yıldır tutsak olduğunu söylemesi üzerine Yegenek, babasını kurtarmak için sefere çıkmaya karar vermiştir.
Soru: Yegenek sefere kimlerle hazırlanmıştır?
- Cevap: Yegenek, Bayındır Han’dan asker ve destek istemiştir. Bayındır Han, yirmi dört sancak beyi ve dört kahraman sancak beyini Yegenek’e yoldaş vermiştir. Bunlar arasında Kıyan Selçuk oğlu Deli Dündar, Eylek Koca oğlu Dülek Evren, Yağrıncı oğlu Halmış, Tosun oğlu Rüstem ve Deli Evren de bulunmaktadır.
Soru: Yegenek’in gördüğü rüya nasıl bir mekânda geçmektedir?
- Cevap: Yegenek’in gördüğü rüya, çeşitli mekânlarda geçmektedir. Rüyasında ela gözlü bey yiğitlerle, ak miğferli alplarla birlikte kara dağları aştığını, Karadeniz’e vardığını ve denizi geçtikten sonra alnı, başı parlayan bir adamla karşılaştığını görmüştür. Rüyada bu adamın dayısı Emen olduğunu anlamıştır.
Soru: Tekfur ile mücadele sürecinde Yegenek, diğer Oğuz beylerinden farklı olarak ne yapmıştır?
- Cevap: Tekfur ile mücadele sürecinde Yegenek, diğer Oğuz beylerinden farklı olarak planlı, hızlı ve kararlı bir şekilde Tekfur’a saldırarak kılıcını onun omzuna indirmiştir. Diğer Oğuz beyleri, Tekfur ile mücadelede başarısız olup geri çekilirken, Yegenek kararlılıkla saldırıya devam etmiştir ve sonunda Tekfur’un korkup Ka- zılık Koca’yı serbest bırakmasını sağlamıştır.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 99 Cevapları
2. ETKİNLİK
Soru: Destandaki olayların akışı, aşağıda karışık olarak verilmiştir. Olayları oluş sırasına göre sıralayınız.
- Cevap:
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 100 Cevapları
3. ETKİNLİK
Soru: Yukarıdaki etkinlikte sıraladığınız 11 olayı, fotoğraf karesi olarak sırasına uygun şekilde canlandırınız. Dilerseniz küçük gruplara ayrılıp her bir grubun bir fotoğraf karesi anlatmasını, dilerseniz tek bir grubun bir fotoroman gibi art arda fotoğraf karelerini canlandırmasını tercih edebilirsiniz. Her iki durumda da aranızdan seçtiğiniz bir anlatıcı fotoğraf karesini izleyicilere göstererek bu esnada olanları anlatacak. Anlatıcı verilen olayı duygu durumuna uygun olacak şekilde anlatırken fotoğraf karesini oluşturanlar olarak duygu durumunu yüz ifadesiyle vermeye çalışınız.
Fotoğraf karesi tekniğinin uygulanmasında grup, bir araya gelerek tek bir fotoğraf oluşturur.
- Cevap: Bu etkinliği sınıftaki arkadaşlarınızla birlikte yapmalısınız.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 101 Cevapları
4. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki tabloda boş bırakılan yere bu derste daha önce okuduğunuz destanlarda yer alan kahramanlardan istediğiniz bir tanesinin adını yazınız. Ardından tabloyu doldurunuz.
- Cevap:
Kahramanım: Yegenek
- Kahramanın Yaşı: Genç ve dinamik bir yaşta, savaşlarda aktif rol almıştır.
- Kahramanın En Belirgin Özelliği: Cesur ve sadık bir savaşçı olması.
- Kahramanın Yaşadığı Yer: Oğuz boyları arasında, Türk yurtlarında.
- Kahramanın En Büyük Amacı: Babasını esaretten kurtarmak ve Oğuz boylarına hizmet etmektir.
- Kahramana Ait Bir Söz: “Kahramanlar vatanı için canını verir, geri adım atmaz.”
Kahramanım: Oğuz Kağan
- Kahramanın Yaşı: Genç yaşta tahta geçmiş ve çok uzun yıllar hüküm sürmüştür.
- Kahramanın En Belirgin Özelliği: Cesur, güçlü bir lider olması ve Türk boylarını birleştirerek büyük bir imparatorluk kurmasıdır.
- Kahramanın Yaşadığı Yer: Orta Asya bozkırları.
- Kahramanın En Büyük Amacı: Türk boylarını bir araya getirip güçlü bir devlet kurmak ve düşmanları yenmektir.
- Kahramana Ait Bir Söz: “Gök girsin, kızıl çıksın.” (Ant içme ifadesi, kararlılığını ve cesaretini gösterir.)
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 102 Cevapları
5. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda okuduğunuz destandan bölümler verilmiştir. Bu bölümleri karşılarındaki duygu durumlarıyla eşleştiriniz.
- Cevap: 1. Cümle: Üzgün, 2. Cümle: Sitemkâr, 3. Cümle: Umutsuz, 4. Cümle: İstekli
Soru: Okuduğunuz destanı aşağıdaki unsurlara yer vererek anlatınız.
- Cevap:
Destanının Unsurları:
- Kahramanlar: Yegenek, babası, Oğuz beyleri.
- Mekân- Zaman: Oğuz boylarının yaşadığı topraklar, eski dönemlerde (destan dönemi).
- Yaşanan Sorun: Yegenek’in babası esir alınmıştır. Oğuz beylerinin yardımıyla babasını kurtarmak için büyük bir mücadeleye girişir.
- Kahramanların Yaşadığı Duygular: Yegenek, babasını kurtarmak için büyük bir kararlılık ve cesaret gösterir. Oğuz beyleri de Yegenek’in cesaretinden etkilenerek ona destek verir. Yegenek, babasını kurtarma sırasında gurur, cesaret ve sevinç duygularını yaşar.
- Sonuç: Yegenek, babasını esaretten kurtararak büyük bir zafer kazanır ve Oğuz beyleri arasında saygınlık kazanır.
Destanının Unsurlara Yer Vererek Anlatımı:
Yegenek’in babası, düşman tarafından esir alınmıştır ve bu durum Yegenek için büyük bir sorun yaratır. Babasını kurtarmak amacıyla Oğuz beylerinden yardım isteyen Yegenek, cesur ve kararlı bir şekilde düşmanla karşı karşıya gelir. Oğuz boylarının yaşadığı topraklarda, eski destan dönemlerinde geçen bu mücadelede Yegenek, derin bir üzüntü ve öfke yaşar. Ancak, babasını kurtarma azmi ona büyük bir cesaret verir. Oğuz beyleri de Yegenek’in bu kararlılığından etkilenerek ona destek olur. Yegenek, babasını kurtarma sürecinde korku, heyecan ve zafer duygularını bir arada yaşar. Sonunda büyük bir mücadele ile babasını esaretten kurtarır ve Oğuz boyları arasında büyük bir kahraman olarak anılmaya başlar. Yegenek, hem babasını kurtarmış hem de Oğuz beylerinin gözünde saygın bir yer edinmiştir.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 103 Cevapları
6. ETKİNLİK
Soru: Kazılık Koca Tekfura karşı başarısız olurken Yegenek’in Tekfura karşı başarılı olmasının sebepleri nelerdir? Kazılık Koca ve Yegenek’i kişilik özellikleri bakımından karşılaştırınız.
- Cevap: Kazılık Koca, Tekfura karşı yaşlandığı ve gücünü kaybettiği bir dönemde savaşmıştır, bu nedenle başarısız olmuştur. Yegenek ise genç, dinamik ve stratejik düşünebilen bir kahramandır. Kazılık Koca daha tecrübeli ve sabırlı bir kişiliğe sahipken, Yegenek cesareti ve kararlılığıyla öne çıkmaktadır. Yegenek’in gençliği ve zekâsı, Tekfura karşı zafer kazanmasında önemli rol oynar.
Soru: Kazılık Koca’nın yanındaki yiğitlerle Yegenek’in yanındaki yiğitlerin benzerlik ve farklılıkları nelerdir?
- Cevap: azılık Koca’nın yanındaki yiğitler tecrübelidir, ancak yaşlıdır ve uzun yıllar süren mücadelelerden dolayı yorgundurlar. Yegenek’in yanındaki yiğitler ise genç, dinamik ve cesurdur, bu da onlara savaşlarda avantaj sağlar. Her iki grup da sadık ve cesur olsa da, Yegenek’in yiğitleri daha enerjik ve savaş stratejilerine daha hızlı uyum sağlar.
Soru: Yegenek’in ağzından babası Kazılık Koca için bir kayıp ilanı yazınız. Kazılık Koca’nın ağzından oğlu Yegenek’e hitap edecek şekilde başından geçenleri anlatan bir mektup yazınız.
- Cevap:
Kayıp İlanı:
Yiğit Kazılık Koca, savaş meydanında esir düşmüştür. Büyük kahramanlıkları ve cesaretiyle tanınan babam, şimdi düşmanın elindedir. Onu kurtarmak için yola çıkıyorum. Onun izini süren, gören herkesin yardımı önemlidir. Göktürk halkının gururu olan babamı kurtarana dek durmayacağım.
Mektup:
Yiğit Oğlum Yegenek,
Düşmana karşı verdiğimiz mücadelede ne yazık ki esir düştüm. Gücüm ve yaşım artık bana yardım etmedi. Savaşın ortasında düşmanın tuzağına düştüm ve şimdi onların elindeyim. Ancak senin cesaretine ve gücüne güveniyorum. Benim yarım kalan işimi tamamlayacağına inanıyorum. Yiğitliğinle bu toprakları koru ve onları fethet. Seni her zaman gururla anacağım.
Sevgilerimle,
Baban Kazılık Koca
7. ETKİNLİK
Soru: Yegenek ve Kazılık Koca, birbirlerine kavuştuktan sonra dönüş yolculuğuna başlamışlardır. Yegenek ve Kazılık Koca’nın dönüş yolculuğunda neler yaşamış olabileceklerini yazınız.
- Cevap: Yegenek ve Kazılık Koca, kavuşmalarının ardından dönüş yolculuğuna sevinçle başlarlar. Yolda düşmanlar yeniden saldırsa da Yegenek cesaretiyle onları yenerek babasını korur. Dağlık bir bölgede fırtınaya yakalanır ve bir mağaraya sığınırlar. Orada Kazılık Koca, Yegenek’e kahramanlık ve liderlik öğütleri verir. Zorluklarla geçen yolculuğun sonunda Oğuz boylarına ulaştıklarında, Yegenek’in başarısı büyük bir sevinçle karşılanır ve Yegenek, Oğuz beylerinin takdirini kazanır.
5, 6, 7 ve 8. Sınıf Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı MEB Yayınları Doğal Destanlarımız Ünitesi Sayfa 93-94-95-96-97-98-99-100-101-102-103 Kazılık Koca Oğlu Yegenek Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.