Kanatlı’nın Pusulası Metni Etkinlik Cevapları (2. Sınıf Türkçe)
Kanatlı’nın Pusulası metni cevapları ve soruları, Bilim ve Kültür Yayınları 2. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 230-231-232-233-234-235-236 (Bilim ve Teknoloji Teması)
Kanatlı’nın Pusulası Metni Cevapları
2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 230 Cevabı
HAZIRLIK
1. Pusulanın ne olduğu ve ne işe yaradığı hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.
- Cevap: Pusula, kuzey-güney doğrultusunu gösteren bir ibreyle yön belirlemek için kullanılan bir araçtır.
2. Metnin görsellerini inceleyip konusunu tahmin ediniz.
- Cevap: Kurbağanın hediye paketini leyleğe vermesi ve leyleğin hediye paketini sahibine götürmesi.
Metni önce sessiz, sonra sesli okuyunuz. KANATLI’NIN PUSULASI Kurbağacık, ışıltılı gölde, bir nilüfer yaprağının üzerinde oturuyordu. Ağaçtaki deniz kuşu Kanatlı’yı gördü. — Hey Kanatlı! Bakar mısın, diye seslendi. Kanatlı, Kurbağacık’a döndü, — Merhaba Kurbağacık, dedi. Ne oldu, diye sordu. — Bu paketteki çilek reçelini arkadaşım Dafi’ye ulaştırabilir misin? Kendisi tatil için güneye gitti de, dedi Kurbağacık. 2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 231 Cevabı (...) Kanatlı, bu isteği memnuniyetle kabul etti. Bu yolculuk eğlenceli de olabilirdi. Paketi alarak havalandı. Kurbağacık çok mutluydu. Arkasından Kanatlı’ya el salladı. Bir denizci, geçen yıl Kanatlı’ya bir pusula vermişti. Kanatlı, “Pusulayı kullanmanın tam zamanı.” diye düşündü ve onu çantasından çıkardı. Pusulanın ibresi biraz hareket ettikten sonra durdu. İbrenin kırmızı ucu “N” harfini gösteriyordu. “N”, kuzey demekti. İbrenin diğer ucu “S” harfini gösteriyordu. “S” ise güney anlamına geliyordu. Kanatlı, — Güneye doğru uçmam gerekiyor, dedi ve yönünü güneye çevirdi. Pusula harika bir şeydi. (...) 2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 232 Cevabı Kanatlı, güneye doğru uçarken yolda kuzeye doğru uçan kuşlar gördü. (...) Arada yönünü belirlemek için pusulasına tekrar baktı. Evet, güneye doğru gidiyordu. Kanatlı, uzun bir yolculuğun ardından Dafi’nin bulunduğu yere ulaştı. Elindeki paketi Dafı’ye uzattı. (...) Dafı çok şaşırdı: — Sana ve Kurbağacık’a çok teşekkür ederim. Peki, beni nasıl buldun, diye sordu. Kanatlı, elindeki pusulayı gösterip neşeyle, — İşte bununla, dedi. Sonra birlikte Dafı’nin yuvasına gittiler ve çilek reçelini afiyetle yediler.
1. ETKİNLİK
2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 233 CevabıAşağıda, metinde geçen bazı kelimelerin görselleri verilmiştir. Bu kelimeleri belirleyip kelimelerin anlamlarını karşısına yazınız.
- Cevap:
2. ETKİNLİK
2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 234 Cevabıa. Uygun görselleri işaretleyerek metnin şahıs kadrosunu belirleyiniz.
- Cevap:

b. Metnin konusunu aşağıya yazınız.
- Cevap: Metnin konusu, Kurbağacık'ın çilek reçelini Dafi'ye ulaştırması için Kanatlı'dan yardım istemesi ve Kanatlı'nın pusula yardımıyla bu görevi yerine getirmesidir.
3. ETKİNLİK
Aşağıdaki cümleleri, metindeki olayların oluş sırasına göre numaralandırınız.
- Cevap:
4. ETKİNLİK
2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 235 CevabıAşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Kurbağacık, Kanatlı’dan ne istemiş?
- Cevap: Kurbağacık, Kanatlı'dan hazırladığı çilek reçelini arkadaşı Dafi'ye ulaştırmasını istemiş.
2. Dafi nereye gitmiş?
- Cevap: Dafi tatil için güneye gitmiş.
3. Kanatlı, doğru yöne uçtuğunu nasıl belirlemiş?
- Cevap: Kanatlı, doğru yöne uçtuğunu pusulasıyla belirlemiş.
4. Kanatlı’ya pusulayı kim vermiş?
- Cevap: Kanatlı'ya pusulayı bir denizci vermiş.
5. Dafi, Kanatlı’yı ve getirdiği paketi görünce hangi duyguyu hissetmiş? Kanatlı’ya ne söylemiş?
- Cevap: Dafi şaşırmıştır. "Sana ve Kurbağacık’a çok teşekkür ederim. Peki, beni nasıl buldun?" demiştir.
6. Dafi, Kurbağacık’ın yaptığı çilek reçelini kiminle yemiş?
- Cevap: Dafi, Kurbağacık'ın yaptığı çilek reçelini Kanatlı ile yemiş.
5. ETKİNLİK
2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 236 CevabıAşağıdaki cümlelerde geçen zıt anlamlı kelimelerin altını çiziniz.
- Cevap:
6. ETKİNLİK
Pusula hakkında metinden edindiğiniz bilgileri kısaca aşağıya yazınız.
- Cevap: Pusula, kuzey ve güneyi belirleyen bir ibreye sahip olan ve yön bulmada kullanılan bir araçtır.
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Louis Pasteur (Luiz Pastör) hakkında bir araştırma yapınız.
- Cevap: Louis Pasteur, 19. yüzyılın önde gelen bilim adamlarından biridir ve mikrobiyolojinin kurucularından sayılır. Pasteurizasyon yöntemini bulmuş ve birçok hastalığa karşı aşı geliştirmiştir.
2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Bilim ve Kültür Yayınları Bilim ve Teknoloji Teması Sayfa 230-231-232-233-234-235-236 Kanatlı’nın Pusulası Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok