İstiklal Marşının Kabulü Kompozisyon
İstiklal Marşının Kabulü Kompozisyon
Bir milletin bir devletin kahramanlığını bağımsızlığını anlatan Milli Marştır. İstiklal Marşı 12 Mart 1921 yılında kabul edilen ve Mehmet Akif ERSOY tarafından yazılmıştır ülkemizin bağımsız olmak için verdiği mücadeleyi anlatır.
Saldırgan düşmana karşı Anadolu da tutuşan heyecanı koruyacak vatan sevgisini ve inancını canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi Genel Kurmay Başkanı İsmet İNÖNÜ’ den geldi. İsmet İNÖNÜ böyle bir marşın Fransız ordusunu da mevcut olduğu ve bizim ordumuz içinde faydalı olacağını illetti. Milli Eğitim Bakanı da bu düşünceyi benimseyip bir yarışma düzenledi. Beğenilen güfte için 500 lira ödül verilecekti. Yarışma için 734 kişi katıldı. Bu kurulca titizlikle incelenip içlerinden 6 tanesi ayrıldı ama hiç biri marş olacak değerde bulunmadı. O zamanda Burdur Millet Vekili Mehmet Akif ERSOY para ödülünden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmadığı öğrenildi. Bunu öğrenen Millet Vekili para ödülünü kaldırarak Marşı yazana ödül verilmeyeceğini ilan etti. Para ödülünü kaldırıldığını öğrenen Mehmet Akif Ersoy, Marşımızı yazmayı kabul etti. Kırk sekiz saatlik süreçten sonra Marşımız tamamlanmıştı. İmzasız olarak Milli Eğitim Bakanlığının önüne sunuldu. Altı güftenin en başına yerleştirildi. Altısının içinden birinci seçildi. Milli Eğitim Bakanı TBMM’ ye götürerek Hamdullah SÜPAHİ’ ye söz verilmesiyle Marş, Mustafa Kemal ‘in önüne sunuldu. Mustafa Kemal TBMM ‘ de Marşı okurken alkışlar, Marşın sözlerini sık sık kesiyordu. O gün oylama yapılmadı. Marş için oylama 12 Mart 1921 öğleden sonra yapıldı. Uzun tartışmalar sonucu Marşın kabulü için verilen yönerge benimsendi ve İstiklal Marşı çoğunlukla kabul edildi.
1930 Yılında Cumhurbaşkanlığı orkestra şefi Osman Zeki ÜNGÖR‘ün hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konulmuştur. Milletimizce İstiklal Marşı olarak kabul edilir.