Işık Doğudan Yükselir Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Ünite Zaman İçinde Bilim Sayfa 128, 129, 130, 131, 132 Işık Doğudan Yükselir Etkinlik Soruları ve Cevapları
Işık Doğudan Yükselir Metni Cevapları (7. Sınıf Sosyal Bilgiler)
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 129 Cevabı
İslam bilginlerinin kitaplarının Avrupa’da ders kitabı olarak okutulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Normal karşılıyorum. Çünkü İslam bilginleri günümüzdeki gibi bağnaz, tutucu ve gerici değil daha çok bilime saygı duyan her şeyi geliştiren araştıran insanlardı. O yüzden de İslam o zamanlar çok daha ileride idi. Bundan dolayı da herkes İslam alimlerine saygı duyuyor onların eserlerini inceliyordu.
İbn-i Sînâ’nın iç hastalıklarını tespit etme yönteminin günümüzde doktorlar tarafından kullanılması hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Çünkü İbn-i Sina daha o zamanlarda tıp alanında büyük çığırlar açabilmişti. Bilim birikerek ilerlediği için de ondan sonra gelenler onun açtığı yolda ilerleyerek onun yöntemlerini geliştirmiş oldular.
el-Hâzinî’nin Newton’dan önce yer çekimi ile ilgili deneyler yaptığını öğrendiğinizde neler hissettiniz? Duygularınızı paylaşınız.
- Cevap: Çok duygulandım. Çünkü bir İslam aliminin bu gibi çalışmalar yapabileceği aklımdan geçmiyordu. İslam bilginleri günümüzde bilimden uzaklaşmışlardır. Bu yüzden de İslam’ın olduğu yerlerde hep savaş kan gözyaşı vardır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı
Günümüzden asırlar önce el-Cezerî’nin robot bilimi ile ilgili çalışmalar yapması İslam bilginlerinin bilimsel alanda nasıl bir gelişmişlik düzeyinde olduğunun göstergesidir? Açıklayınız.
- Cevap: O döneme göre çok daha ileride olduklarını göstermektedir. Mesela bizim okulda bilgisayarlar var ama bizim kullanmamız yasak. Çünkü eskirlemiş. Oysa o dönemde bilgisayar olsaydı kimse eskir diye korkmaz herkesin kullanması sağlanırdı. Böylece herkes kendini daha çok geliştirebilirdi. El-Cezeri de bu imkanları bulduğu için bir çok alanda hayallerini gerçekleştirecek çalışmalarda bulunmuştur.
Tarih ilminin bilim olarak ortaya çıkmasının faydaları nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Olay ve olguların gerçek nedenlerini bulmak zorunda olan tarihçi, bir sonucu açıklayan birden fazla neden bulunduğu için, tarihi bakımdan anlamlılığa ulaşana, bütün nedenler arasında nedenlerin nedenini ortaya koyana dek tarih bilim değildi. Oysa artık bilimsel olarak yapılan tarih araştırmaları sayesinde bilim de bilim tarihi de gelişmektedir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 131 Cevabı
Ali Kuşçu’nun yaşadığı dönemi düşündüğümüzde bitmek bilmeyen bir çabayla astronomi alanında çalışmalar yaptığını görüyoruz. Günümüzde astronomi alanındaki çalışmalar hakkında neler biliyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Astronomi alanında; Ali Kuşçu, Takiyüddin, Uluğ Bey, Bursalı Kadızade Rumi, Gıyaseddin Cemşid, El–Birûni, Hatice Nüzhet Gökdoğan, Mehmet Fatin Gökmen gibi Türk bilim insanları ve Galileo, Kepler, Copernicus, Yuri Gagarin gibi yabancı bilim insanları çeşitli çalışmalar yapmıştır. Günümüzde Amerikan Ulusal Uzay Ajansı Mars’a insansız hava aracı göndermiştir. Bazen takip edebiliyorum internetten.
Piri Reis’in çizdiği haritalar ileri teknolojilerle tespit edilecek bilgileri içermektedir. Buna göre Piri Reis’in harita çizimi konusunda ulaştığı seviye hakkındaki düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Döneminin çok üstünde bir zekaya ve bilgi birikimine sahip olduğunu gösterir bize. Bundan dolayı da ona olan saygımız bir kat daha artıyor.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 132 Cevabı
Kâtip Çelebi’nin çalışmalarıyla bilimsel gelişme sürecine katkılarını tartışınız.
- Cevap: XVII. yüzyıl Türk ilim dünyasında pozitif ve hür düşünceyi temsil eden en önemli simalarındandır. Tarih, coğrafya ve bibliyografya alanlarında önemli eserler vermiş bir Osmanlı bilginidir. Dönemin ünlü bilginlerinin derslerine katılarak medrese öğrenimindeki eksikliklerini giderdi. Tarihten tıpa, coğrafyadan astronomiye kadar geniş bir ilgi alanı olan Kâtib Çelebi’nin aynı zamanda zengin bir kitaplığı da vardı.
Türk-İslam bilginlerinin çalışma alanlarını ve çalışmalarıyla bilimsel birikime nasıl katkı sağladığını aşağıdaki ilgili alanlara yazınız.
- Cevap:
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Ünite Zaman İçinde Bilim Sayfa 128, 129, 130, 131, 132 Işık Doğudan Yükselir Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.