Türk edebiyatının en önemli yazarlarından olan Yaşar Kemal'in "İnce Memed Özeti"ni sizler için hazırladık.

İnce Memed Özet

Değirmenlik köyü varmış bu köyde yaşayan insanlar köylerinin dışına çıkmazlarmış. Bu köyün kurallarını  Abdi  Ağa koyarmış ve kendiside bu kurallara uyarmış.

İnce Memed  günlerdir Abdi ağanın yanında çalışırmış. Abdi Ağa  sürekli annesini ve Memedi dövermiş. Memed artık dayanamayınca her şeyi bırakıp kesme köyü diye bir yere gidermiş. Ve orda yaşayan köylülerden  Süleyman diye birine sığınırmış . Süleyman ve karısı ona çok iyi bakarlarmış kendi oğulları gibi çok severlermiş. Memedin yaptığı bu kaçamak tüm köyün hayaliymiş. Memed kaçtığı yerde yani Süleymanın yanında çobanlık yaparmış . Memed her ne kadar annesini ve köyünü özlemiş olsada dönmemeye karar vermiş.

  Bir gün  memedin eski köyünden biri Memedi görüp  bu haberi hemen annesine söylemiş. Bu haber köyde yayıla yayıla  Abdi Ağa `nın kulağına  kadar gitmiş. Abdi ağa ise kesme köyüne gidip Memedi almış ve kendi  köyüne  getirmiş. Memed yaz boyu Abdi Ağa`nın yanında hem topraklarını sürer hemde hasadını yaparmış.  Abdi  Ağa ise Memede ceza olarak hasadın dörtte birini verirmiş. O kış Memed ve anası çok zorluk çekermiş.  Aradan bir kaç sene geçtikten sonra  Memed ve arkadaşı  Mustafa ile birlikte ilk defa ikisi  bir kasabaya gitmişler.

Yolda cok iyi bir adamla karşılaşırlarmış adıda Ahmet` miş. Memed kasabada bi süre yaşayınca oranın yaşamı çok hoşuna gitmiş köyde ağalar yokmuş herkez özgürmüş.  Bi süre sonra İnce Memedin kulağına  sevgilisi Hatçe’nin Abdi Ağa’nın yeğeni ile zorla evlendirileceğini öğrenmiş. Hatçe`yi kaçırmak  için köye dönmüş ve hatçe ile birlikte kaçarlarmış . Bunu duyan Abdi Ağa  adamlarını Memed ve hatçe`yi bulmaları için plan kurarlarmış ve bi süre geçince kaçaklar yakalanırlarmış. Abdi Ağa `nın adamları  ve Memed arasında bir çatışma çıkmış. Memed  çatışmada Abdi Ağa`nın yeğnini öldürmüş Abdi Ağa’yı yaralayıp kaçarmış ama hatçe yakalanırmış.

 Deli durdu diye kötü bir çete varmış Memed ‘in sığınacağı yeri olmadığı için bu çeteye katılırmış ama bi süre sonra pişman olurmuş çünkü  bu çete çok  haksızlık yapıyormuş.

Abdi Ağa hatçe’yi cezalandırmak için ona bir tuzak planlamış  planıda Abdi Ağa’nın yeğenini onun öldürdüğünü jandarmalara inandırmış.  Jandarmalar  ikna olmuş ve hatçeyi hapishaneye götürmüşler. Memed ise  bi zaman sonra  zulletmeye dayanamayıp çeteden ayrılmış.

 Memed tekrar köyüne dönmüş ve o sıra hatçenin başına gelenleri ve annesinin öldüğünü öğrenmiş. Memed  Ağa’nın peşine düşmüş  Abdi Ağa ise Memedi ortalıktan kaldırmak için tuzak kurarmış.  Memed  zaman geçtikten sonra hatceyı bulurmuş hapishaneden Hatçe’yi ve arkadaşını kaçırırmış.  Memed ve Hatce evlenirmiş.Köylüler ise   Memed’i Abdi Ağa’ya karşı gelmesi için ona cesaret verirlermiş. Hatçe bi zaman  son ra hamile kalmış.

 O kış köylüler Abdi Ağa’ya hasatlarından bir buğday tanesi bile vermezlermiş . Abdi Ağa  ise Ankara’ya telgraf çekmiş  ve Memed’in gizlendiği yeri söylemiş. Jandarmalar Memedi gördüğü yerde durdurmuşlar ve aralarında çatışma çıkmış.Tam o sırada Hatçe’nin doğum sancısı gelmiş ve doğum yapmaya başlamış. Hatçeyi böyle gören Memed  eşi ve doğan çocuğu için teslim olmaya karar vermiş. Tam bu sırada hatçe vulurmuş Meded  ise dünyası başına yıkılır gibi olmuş.

Aylardır onu kovalayan Asım Çavuş diye biri varmış ama  onu böyle bir durumdayken tutuklamaktan vazgeçmiş ve askerleriyle birlikte geri dönmüşler ve Memed’e yeni bir şans verirmiş. Memed’in  doğan çocuğunu  Hatçe’nin hapishanede olan  arkadaşı Iraz  diye biri alırmış  ve Gaziantep’in bir köyüne götürürmüş.

Memed olanlardan Abdi Ağa’yı sorumlu tutarmış  ve Abdi Ağa’yı gördüğü yerde vurmuş. Bu duruma köylüler çok sevinmiş . Memed ise atına binip dağlara doğru gitmiş ve o günden sonra kimse memed ‘den haber alamamış.

Ve sonda Dikenlidüzü Köylüleri çakırdikenlerini yakmışlar . İşte o günlerde Alidağ diye bi yer varmış orda bi top patlarmış üç gün üç gece yanmış.

"İnce Memed Özeti"ni beğendiysenin aşağıdaki emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda yorum da yapabilirsiniz.