İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91
“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91
Hava Kirliliğine Sebep Olan Kirletici Kaynakları
Hava kirliliğine sebep olan kirletici kaynakları doğal ve antropojenik kaynaklar şeklinde ikiye ayrılır. Doğal kirletici kaynakları doğada gerçekleşen ve insan etkisinin olmadığı süreçlerle hava kirliliğinin ortaya çıkmasına sebep olan kaynaklardır. Antropojenik kirletici kaynakları ise hava kirliliğinin ortaya çıkmasına sebep olan insan faaliyetleridir. Hava kirliliği her yerde aynı seviyede değildir. Sanayi, ulaşım ve ısınmanın yanında tarım, atık yönetimi ve madencilik gibi havayı kirleten birçok farklı kaynaktan kirleticiler atmosfere salınır.
Doğal ve antropojenik kaynaklar dışında sıcaklık, basınç, yağış, rüzgâr, nem ve güneş radyasyonu gibi hava olayları da hava kirliliğine neden olan emisyonların etkisini artırabilmektedir. Hava koşullarının hava kirliliğinin artmasına etkisinin en fazla görüldüğü olaylardan biri de atmosferik inversiyon olayıdır. Atmosferik inversiyon olayı hava ter- selmesi olarak da adlandırılır. Normal hava koşullarında güneşin yerküreyi ısıtması sonucunda yerküre üzerindeki hava tabakası ısınır. Isınan hava yukarı doğru yükselir. Atmosferik inversiyon olayında ise özellikle sonbahar ve kış aylarında geceleri yerkürenin çok çabuk soğuması sonucu yerküre üzerindeki hava soğur. Soğuyan hava tabakası, daha üstteki sıcak hava tabakasına karışamaz ve yerküre ile sıcak hava tabakası arasında sıkışıp kalır. Sıkışan bu hava tabakasında biriken kirletici maddeler hava kirliliğini artırır (Görsel 3.15a,3.15b).
Meteorolojik olaylar dışında hava kirletici emisyonlarının etkisini artıran diğer faktörler ise yer şekilleri, plansız kentleşme, yeşil alanların tahrip edilmesi ve kullanılan yakıtların kalitesinin düşük olmasıdır. Bu faktörler hava olayları gibi havayı doğrudan kirletmeyen, havanın kirlenmesine dolaylı olarak etki eden faktörlerdir. Yerleşim yerlerinin vadi içerisinde yer almasının veya dağların sebep olduğu doğal setlerin neden olduğu atmosferik inversiyon olayı, yer şekillerinden kaynaklı hava kirlilik olaylarına örnek verilebilir (Görsel 3.16a, 3.16b). Dünyanın farklı bölgelerinde atmosferik inversiyon olayı sonucu oluşmuş, önemli etkilere yol açmış hava kirliliği olayları yaşanmıştır. 1930 yılının Aralık ayında Belçika’da Meuse Vadisi’nde, 1948 yılının Ekim ayında ABD’nin Donora kasabasında, 1952 yılının Aralık ayında İngiltere’nin Londra şehrinde yaşanan atmosferik inversiyon olayları ölümcül hava kirliliğine yol açan başlıca olaylardır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.