Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 83

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 83

Santralin bulunduğu alandaki bir diğer çevre sorunu, su kaynaklarının çekilerek soğutma suyu olarak kullanılması ve suların kirlenmesidir. Özellikle Hurman Çayı’ndan alınan soğutma suyu ve Çoğulhan Deresi’ne verilen atık su, canlı yaşamını tehdit etmektedir. Daha önce bu su kaynaklarında yaşayan balık türleri artık görülememektedir. Ayrıca Afşin ve Elbistan ilçelerinde içme suyu kalitesi düşmekte, su kaynaklı hastalıklar baş göstermektedir.

Yöre topraklarının uçucu külden ve termik santral bacasından salınan gazlarla kirlendiği, bu topraklarda insan sağlığını tehdit edecek miktarlarda krom ve nikel bulunduğu ifade edilmektedir. Yapılan araştırmalar Afşin ve Elbistan’da pek çok çiftçinin toprak kirlenmesinden şikâyet ettiğini, ürün veriminin eskiye oranla çok düştüğünü göstermektedir. Bu kirlilik, özellikle A Santrali çevresinde yoğun olarak yaşanmaktadır. Ayrıca santral bacalarından salınan partiküllerin toprak yüzeyini kapladığı ve yağan yağmurlarla birlikte toprak kirliliğinin doruğa ulaştığı raporlarda belirtilmektedir. Santralde kullanılan kömürün yanması sonucu açığa çıkan SO2, yapraklara ve oradan köke ulaşmak suretiyle bitkilerin dengesini bozmaktadır.
Santralin neden olduğu diğer bir olay da asidik özellikte veya aside dönüşebilen gaz ve partiküllerin neden olduğu toprak pH değerinin düşmesidir. Toprağın asitleşmesi nedeniyle bitkilerin ve meyve ağaçlarının direnci azalmaktadır. Bu direnç zayıflığı zararlı böcek ve mantarların üremesi için gerekli ortamı oluşturmakta, bu böcek ve mantarlar bitki örtüsüne ve kalitesine zarar vermektedir. Toprağın kirlenmesi sebze ve meyvelerin kirlenmesine yol açmaktadır. Yem kalitesi etkilendiği için hayvancılık zarar görmektedir. Sonuçta da en büyük bedeli bölgede yaşayanlar ödemek zorunda kalmaktadır.
Üretilen enerjinin dağıtım ve kullanımında verimliliğe dikkat edilmemesi de hem çevresel hem de ekonomik olarak kayıplara neden olmaktadır.

Soru: Görsellerde yer alan santrallerden hangisinin çevresel etkileri daha fazladır? Neden?

  • Cevap:

Soru: Günlük yaşamın vazgeçilmezi olan enerjinin üretiminde kullanılan termik santral teknolojilerinin çevresel etkileri nelerdir?

  • Cevap:

Soru: Başta insan olmak üzere doğadaki tüm canlıları etkileyen enerji üretim santrallerinin çevresel etkilerini azaltmak için neler yapılmalıdır? Tartışınız.

  • Cevap:

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!