Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82

Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin Çevresel Etkileri

Amaç : Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin çevresel etkilerini açıklayabilme.
Beceri : Sorgulama Becerisi, Değişim ve Sürekliliği Algılama Becerisi
Yönerge : Aşağıdaki soruları, verilen metin ve görsellerden yararlanarak cevaplayınız.

Kahramanmaraş ili Afşin ve Elbistan ilçeleri Çoğulhan beldesinde kurulmuş olan bu santraller, Kışlaköy ve Çöllolar sektörlerindeki düşük kalorili linyit rezervini kullanarak Türkiye’nin artan enerji ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamaktadır. Afşin-Elbistan Enerji Sahası (Havzası), 4,5 milyar ton toplam rezerv ve 3,4 milyar ton işlenebilir linyit rezervi ile Türkiye’nin en büyük kömür potansiyeline sahip bölgesi konumundadır. 1984 yılında 1.355 MW’lık Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve 2004 yılında da 1.440 MW’lık Afşin-Elbistan B Termik Santrali faaliyete geçmiştir. A santrali Türkiye termik enerji üretiminin %10’unu B santrali ise %6,5’ini karşılamaktadır. Isınma, aydınlatma, tarımsal sulama, teknolojik araç gereçlerin çalışması, ulaşım araçlarının hareketi ve bakımı, iletişim ve haberleşme faaliyetleri için elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. Bu santrallerde üretilen enerji, nakil hatları aracılığıyla ülke genelinde yerleşim alanları, tarım, sanayi, ulaşım, ticaret ve turizm gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Afşin-Elbistan Enerji Sahası’ndaki en önemli çevre problemi, Afşin-Elbistan A Termik Santralinin baca gazı arıtma tesisi olmadan çalıştırılması ve kül tutucu elektrofiltrelerin sık sık arızalanarak devre dışı kalmasıdır. Filtreler çalışsa bile bunlar sadece külü tutmaya yaramakta ve zehirli gazların havaya salınımı engellenememektedir. Baca gazı arıtma sistemi (FGD sistemi) bulunan B Santralinde ise yakıt olarak kullanılan kömürün kalorisi düştüğünde söz konusu sistem devre dışı kalmakta, filtreler aracılığıyla sadece kül tutulmakta ve zehirli gazlar aynen A’da olduğu gibi bacadan dışarı atılmaktadır.
Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinden CO2 (karbondioksit), NOx (azotoksitler), SO2 (kükürtdioksit) gibi pek çok gaz doğrudan havaya salınmaktadır. Santrallerden yılda ortalama 500.000 ton partikül madde, 10.500 ton CO2, 364.000 ton NOx, 57,6 ton toryum çevreye yayılmaktadır. Atmosferdeki kükürtdioksit miktarı (SO2) 1 mg-150 mg/m3 olması gerekirken Afşin-Elbistan’da bu oran 2.000-15.000 mg/m3 gibi rakamlara ulaşmıştır. 60-180 gg/m3 gibi değerlerle ifade edilen partikül standardı 3.000 gg/m3lere çıkmış durumdadır. Bu durum santrallerin çevresinde yaşayan yaklaşık 250.000 insanın yaşamını etkilemektedir. Üretim artığı gazların tamamının atmosfere verilmesi hava, su ve toprak kalitesi yönünden önemli sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunlar da insan, hayvan ve bitki yaşamını doğrudan etkilemektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 82 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!