Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 72

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 72

Demir Çeliğin Serüveni

Amaç: Demir çeliğin elde edilmesi, taşınması ve işlenmesi süreçlerinin çevresel etkilerini açıklayabilme.
Beceri: Sorgulama Becerisi
Yönerge: Aşağıdaki soruları, verilen metin ve görsellerden yararlanarak cevaplayınız.

Yer kabuğunun %5-6’sını oluşturan demir, kolay biçimlendirilebilen ve doğada kayaçların içinde cevherler hâlinde bulunan bir metal türüdür. Bir ton demir üretilebilmesi için yaklaşık iki ton demir cevheri, bir ton kok kömürü, yarım ton kireç taşı ve 3,5 ton gaz kullanılmaktadır. Üretilen demir ve çelik inşaat sektöründe, köprü, baraj ve bina yapımında, otomotiv ve beyaz eşya sektöründe, ulaşım araçlarının yapımında kullanılmaktadır. Metallerin en ucuzu olan demir dünya metal üretiminin %90’ını oluşturur. Demir karbon alaşımına ise çelik adı verilir. Demir çelik tüketimi ülkelerin gelişmişlik düzeyinin göstergelerinden biridir.

Demir çelik üretiminde, cevher aşamasında kırma, öğütme, eleme ve ayırma işlemleri gerçekleştirilir. Entegre tesislere gelen cevher kurutma, kavurma, kalsinasyon (parçalama) ve topaklaştırma aşamalarından geçer. Demir çelik üretiminin iki yöntemi bulunmaktadır. İlki konvansiyonel yöntemdir. Konvansiyonel yöntem yüksek ısılı fırınlarda demir cevheri ve kok kömürü ile üretilen ham demirdir. İkinci yöntem ise redüksiyon yöntemi ile sünger demir adı da verilen yarı mamul çelik üretimidir.

Soru: Demirin çıkarılması, taşınması ve işlenmesi süreçlerinin atmosfer, biyosfer, hidrosfer ve litosfer üzerinde ne gibi etkileri olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Demirin çıkarılması ve işlenmesi sırasında kömür ve fosil yakıt kullanımı nedeniyle atmosfere karbon salınımı artar ve hava kirliliği oluşur. Madencilik faaliyetleri biyosferde habitat kaybına ve su kaynaklarının kirlenmesine yol açarak ekosistemleri olumsuz etkiler. Ayrıca litosferde toprak erozyonu, yüzey deformasyonu ve yer altı su kaynaklarının tükenmesi gibi sorunlara neden olabilir.

Soru: Demirin ekonomik açıdan önemi ve üretim süreçlerinin neden olduğu çevresel etkiler dikkate alındığında sürdürülebilir kaynak yönetimi açısından neler yapılabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Demir, sanayi ve inşaat sektörlerinde vazgeçilmez bir kaynaktır, ancak üretim süreci çevreye zarar vermektedir. Geri dönüşümün artırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve atık yönetiminin iyileştirilmesi sürdürülebilirlik açısından önemlidir.

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!