Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 61

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 61

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Günümüzde ulaşım, ısınma, sanayi gibi faaliyetlerde temel enerji kaynağı olarak genellikle petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar kullanılmaktadır. Fosil yakıt kullanımının çevre kirliliğinden iklim değişikliğine kadar farklı çevre sorunlarına yol açtığı bilinmektedir.
Bu konu ile ilgili olarak sınıf ortamında yapılan tartışmada Ahmet ve Aybüke isimli öğrenciler iki farklı görüş ifade etmiştir.

Ahmet: Fosil yakıt kullanımından bir an önce vazgeçip çevre dostu enerji kaynaklarına yönelmeli ve günlük yaşamımızda tasarruflu davranarak tüketimimizi azaltmalıyız. Örneğin günlük yaşamda fosil yakıtla çalışan ulaşım araçlarını kullanmayı azaltabiliriz. Bunun yerine bisiklet veya çevre dostu enerji kullanan araçları tercih etmek iyi bir alternatif olabilir.

Aybüke: Günümüzde ulaşım ve enerji sistemleri büyük oranda fosil yakıtlara bağımlıdır. Dolayısıyla kısa vadede fosil yakıt kullanımından vazgeçmek gerçekçi değildir. Bu nedenle tüketimi azaltan araçlar ve kirliliği önleyecek filtreler geliştirilerek fosil yakıt kullanımının yol açtığı çevre sorunlarının önüne geçilebilir.

Soru: Öğrencilerin görüşleri temel çevre etiği yaklaşımlarından hangisini yansıtmaktadır?

  • Cevap:

Ahmet’in görüşleri: Ahmet’in görüşleri ekosentrik (doğa merkezli) çevre etiği yaklaşımını yansıtmaktadır. Bu görüş, çevrenin korunmasını öncelikli tutarak fosil yakıt kullanımını tamamen terk etmeyi ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi savunmaktadır.

Aybüke’nin görüşleri: Aybüke’nin görüşleri antroposentrik (insan merkezli) çevre etiği yaklaşımını yansıtmaktadır. Bu görüş, insan ihtiyaçlarını ön planda tutarak fosil yakıtların tamamen bırakılmasının zor olduğunu, ancak daha verimli teknolojilerle çevreye olan zararlarının azaltılabileceğini savunmaktadır.

Soru: 2-4. soruların cevabını boş bırakılan alanlara metinden yararlanarak yazınız.

TEMA Vakfı’nın kurucularından Hayrettin Karaca büyük bir şirketin ortağı olan, gelir düzeyi yüksek bir iş insanı olmasına karşın “param var ama hakkım yok” sözüyle ifade ettiği çok az tüketim yapılan, sade bir yaşamı tercih etmiştir. Hayrettin Karaca, kurduğu TEMA Vakfı aracılığıyla doğal çevreyi korumaya yönelik yaptığı çalışmalar ve topluma örnek olan minimalist yaşam tarzı ile Türkiye’de çevre bilincinin toplumda yaygınlaşmasında öncü rol oynayan kişilerdendir.

Soru: TEMA Vakfı’nın çalışmaları toplumda çevre bilincinin gelişmesinde etkili olan hangi faktöre örnek oluşturur?

  • Cevap: TEMA Vakfı’nın çalışmaları, sivil toplum kuruluşlarının çevre bilincinin gelişmesindeki rolüne örnek oluşturur. Toplumda farkındalık yaratarak çevre koruma bilincinin yaygınlaşmasını sağlamaktadır.

Soru: Hayrettin Karaca’nın israftan uzak minimalist bir yaşam tarzı benimsemesinin amaçları neler olabilir?

  • Cevap: Hayrettin Karaca, doğal kaynakların korunmasını sağlamak, tüketim çılgınlığına karşı bilinç oluşturmak ve sürdürülebilir bir yaşam tarzını teşvik etmek amacıyla minimalist bir hayat benimsemiştir. Ayrıca gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedeflemiştir.

Soru: Hayrettin Karaca’nın davranış ve tutumlarının başlıca çevre etiği yaklaşımlarından hangisine daha uygun olduğu söylenebilir?

  • Cevap: Hayrettin Karaca’nın tutumları, ekosentrik (doğa merkezli) çevre etiği yaklaşımına daha uygundur. Doğayı ve ekolojik dengeyi insanın ihtiyaçlarından üstün tutarak, sürdürülebilir bir yaşamı savunmuştur.

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!