Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46

Çevre Etiği

Her insanın yaşamsal deneyimlerinin, geçmişinin, eğitiminin ve yaşadığı toplumdaki kültürün etkisiyle zaman içinde bir dünya görüşü oluşur. Dünya görüşünün oluşmasındaki bu etkenler nedeniyle bireylerin ve toplumların olaylara bakış açısında farklılıklar ortaya çıkar. Tarihî süreçte toplumda edinilen bu yaşamsal deneyimler, birçok konuda doğru ve yanlış davranışların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bir konuda neyin doğru neyin yanlış olduğu, toplumun dünya görüşüne göre belirlenmiş ve zaman içinde etik dediğimiz ilkesel kurallar ortaya çıkmıştır. Bireylerin bu etik değerleri yaşamına yansıtması ise ahlak olarak ifade edilmektedir. Zaman içinde toplumların çevreye bakış açısı çerçevesinde çevre etiği adı verilen etik kurallar ve ahlak anlayışı ortaya çıkmıştır.

Çevre etiği; insanların canlı veya cansız diğer çevre unsurlarına karşı ne şekilde davranması gerektiğini öngören ahlak kurallarını, insanların kimlere ve nelere karşı sorumlu olduğunu ve bu sorumlulukların neler olduğunu açıklayan kuramdır. Çevre etiği, insanın doğayla ya da geniş anlamda kendi dışındaki dünya ile nasıl bir ilişkide bulunması gerektiğini inceler.

Eski Çağlarda İnsanların Çevreye Bakış Açısını Belirleyen Etkenler

Modern çevre bilinci 1960’lı yıllardan sonra gelişmiş olsa da çevreciliğin ve çevre hareketinin kökenlerinin eski çağlara kadar dayandığı bir önceki konuda örneklerle açıklanmıştı. Eski dönemlerde toplumların çevreye bakış açısında önemli farklar ortaya çıkmıştır. Yaşanılan coğrafyanın özellikleri, din ve kültür eski çağlarda toplumların çevreye bakış açısını belirleyen başlıca faktörler olmuştur. Özellikle din, toplum- ların çevreye bakış açısında baskın bir faktör olmuştur. Dinî inanışların çevreye bakış açılarında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin İslam inancı insanı dünyanın sahibi değil, emanetçisi olarak görmektedir. İslam inanışında dünya, insanlığın hizmetine sunulmakla beraber israftan kaçınılması ve diğer canlıların haklarının da adil bir şekilde gözetilmesi istenmektedir. Hz. Muhammed’in günlük yaşamında doğal çevreye gösterdiği saygılı ve koruyucu tutumu, diğer canlılara yönelik şefkatli davranışları, İslam toplumunda çevre ahlakının oluşmasını ve çevre bilincinin gelişmesini sağlamıştır. Daha sonraki dönemlerde İslam ülkelerini yöneten hükümdarların çevreyi korumaya yönelik uygulamalarında İslam’ın getirdiği çevre anlayışı önemli rol oynamıştır. Budizm de tüm canlıların birbirine bağımlı olduğunu ve bu nedenle insanların diğer canlılardan daha önemli olamayacağını vurgular. Amerika yerlilerinin ise bireysel olarak mülk edinmeyip doğayı ihtiyaçları kadar kullandıkları, doğanın tüm unsurlarını değerli gören bir yaşam kültürü oluşturdukları görülmektedir.

Günümüzün Çevre Etiği Yaklaşımları Nasıl Gelişti?

Sosyal sistemde bireylerin gelişiminde rol oynayan temel etkenler; kültürel, ekonomik ve sosyopolitik faktörler ile eğitim, dinî inanışlar ve yaşadıkları ortamdır. Bu etkenler bireylerin olaylara bakış açısını, kararlarını, tutum ve davranışlarını ortaya çıkarır. Dolayısıyla etkenlerdeki farklar bireyler arasında bakış açısı, karar, tutum ve davranışlarda farkların ortaya çıkmasına neden olur. Örneğin meyve bahçesindeki kuşlar ve böcekler bir biyolog için canlı yaşamının zenginliğini ifade edebilirken geçimini o bahçeden sağlayan çiftçi için ürünlere zarar veren bir tehdit unsuru olarak görülebilir. Çevresel olaylara bakış açıları da bireyseldir ve bireylerin kişisel gelişiminde rol oynayan etkenler çerçevesinde gelişir. Bireyler kendi yaşam felsefeleri çerçevesinde çevre ile ilgili konularda da bir tutum geliştirir. Bunun sonucu olarak kimileri çevre sorunlarına karşı yalnızca duyarlılık gösterirken kimileri de bu duyarlılığı tutum ve davranışlarına yansıtır. Zaman içinde her toplumun kendi dünya görüşü çerçevesinde çevre ile ilgili etik değerleri ortaya çıkmıştır.
II. Dünya Savaşı sonrasında çevre sorunları yerel sınırları aşıp uluslararası boyutlara ulaşmıştır. Bu durum çevre bilincinin gelişmesine, çevre sorunlarıyla mücadelede uluslararası iş birliğine ve buna paralel olarak çevreye dair etik değerlerin yerel boyutu aşıp uluslararası ortak değerlere dönüşmesine sebep olmuştur. Bu ortak değerler uluslararası çevre etiğinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Uluslararası çevre etiğinin genel özellikleri şunlardır:

• İnsan-doğa, insan-insan ve insan-toplum ilişkilerini düzenler.
• Manevi değerlerin ve farklı dinlerin genel özelliklerini taşır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!