Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 28

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 28

Küresel sıcaklık artışının etkilerinin en belirgin hissedildiği iklim sistemi bileşenlerinden biri de kryosferdir. Yapılan araştırmalar 20. yüzyılda kryosferin parçaları olan kar örtüsü, deniz buzulları, devamlı donmuş topraklar (permafrost) ile buzulların alansal yayılımının ve hacminin değiştiğini ortaya koymaktadır (Görsel 1.6). Nitekim Grön- land’da yapılan araştırmalar bu gerçeği doğrulamaktadır. 1993-1998 yılları arasında Grönland’daki buzul kütlesinde 4-50 milyar ton olan net buzul kaybının 1998-2004 yılları arasında 57-105 milyar tona çıktığı gözlenmiştir.

İklim değişimlerinin sonuçlarının etkilediği bir diğer bileşen de canlılardır. Canlıların yaşam koşulları; sıcaklık, yağış miktarı ve rejimi, gün ışığının süresi gibi iklim elemanlarıyla ilişkilidir. İklim elemanlarından biri değiştiğinde türler fizyolojik kapasitelerine ve değişimin hızına bağlı olarak iklime uyum sağlamaya çalışmaktadır. 20. yüzyılda küresel ölçekte gözlenen sıcaklık artışı, karasal ekosistemde bulunan pek çok canlı türünün özellikle de bitki türlerinin yaprak çıkarma, çiçek açma gibi olayların tarihlerinde değişimlere neden olmaktadır. Örneğin 1808 ila 2000 yılları arasında Cenova’da (İtalya) at kestanesi ağaçlarının ilk tomurcuklanma tarihindeki değişim üzerine bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada at kestanesi ağaçlarının ilk tomurcuklanmasının 1800’lü yıllarda nisanda, 2000’li yıllara doğru ise daha erken aylarda gerçekleştiği gözlenmiştir (Grafik 1.2).

Bileşenin bir parçası olan insan da güneş ışınları, sıcaklık ve yağış koşulları, hava basıncı ve rüzgâr gibi pek çok iklim elemanından fizyolojik olarak etkilenmektedir. Hava ve iklim koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerinden bir kısmı doğrudan bir kısmı ise dolaylı olarak gerçekleşmektedir. Yüksek sıcaklık ve nem koşulları ile birlikte oluşan sıcak hava dalgaları sırasında yaşanan güneş çarpması veya soğuk hava dalgaları sırasında yaşanan donma gibi olaylar, hava ve iklim koşullarının insan sağlığı üzerindeki doğrudan etkilerine örnek gösterilebilir. Örneğin Avrupa’da 2003 yılının Ağustos ayında mevsim normallerinin 3,5 °C üzerinde iki hafta boyunca seyreden yüksek sıcaklıklar nedeniyle yaklaşık 35 bin kişi yaşamını yitirmiştir. Sahel Bölgesi’nde 1970’li yıllardan itibaren aza lan yağış ve şiddetli kuraklık neticesinde yaşanan kıtlık nedeniyle yaklaşık 100 bin insanın hayatını kaybetmiş olması ise iklim ve hava koşullarının insan sağlığına dolaylı etkisine örnek gösterilebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!