İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26
“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26
İklim değişikliği, etkilerinin giderek belirginleşmesiyle birlikte kamuoyunun gündeminde daha fazla yer almaya başlamıştır. İklim değişikliğiyle mücadelenin salt bireyler ya da ülkeler nezdinde olamayacak boyutlara ulaşmış olması, iklim değişikliğiyle mücadelede küresel ölçekli eylem planlarının ortaya konulmasını zorunlu hâle getirmiştir. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletlerin (BM) iki örgütü olan Dünya Meteoroloji Organizasyonu (WMO) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) öncülüğünde insan kaynaklı iklim değişikliğinin yol açtığı risklerin değerlendirilmesi amacıyla 1988 yılında Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) kurulmuştur.
IPCC yapmış olduğu çalışmaları 1990, 1995, 2001, 2007, 2013 ve 2021 yıllarında altı ayrı değerlendirme raporu yayımlayarak kamuoyu ile paylaşmıştır. Bu raporlarda günümüzde yaşanan iklim değişikliğinin ana nedeninin insan faaliyetleri neticesinde artan sera gazı emisyon değerlerine bağlı yaşanan sera etkisi olduğu vurgulanmaktadır.
İnsan, doğal ortamda varlığını sürdürmeye başladığı andan itibaren yapmış olduğu beşerî faaliyetlerle (tarım, hayvancılık, ulaşım, sanayi vb.) ekosistemlerin işleyişini değiştirmeye, yerel ve bölgesel ölçekte iklim sistemlerini etkilemeye başlamıştır. Önceleri lokal ölçekte görülen bu etkiler Sanayi Devrimi sonrası artan fosil yakıt kullanımı nedeniyle etki alanını küresel boyuta taşımıştır.
Artan nüfusu ve sınırsız ihtiyaçları ile doğal sistemler üzerindeki etkisini iyiden iyiye hissettiren insan, bugün yerküredeki karaların üçte birini tarım alanı hâline getirmiştir. Sanayi Devrimi öncesine göre yerküredeki orman alanlarının beşte biri yok edilmiştir. İnsan nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşar hâle gelmiştir. Antroposen (İnsanlık Çağı) olarak adlandırılan bu dönemde artan insan faaliyetleri atmosferde sera gazı birikimini artırmıştır. Bu da doğal sera etkisini kuvvetlendirerek küresel sıcaklığın olağandan daha hızlı bir şekilde artmasına neden olmuştur. Bu küresel sıcaklık artışı da iklim değişikliğini hızlandırmaktadır.
Düşünelim— Tartışalım
2019 yılındaki insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yaklaşık %33’ü enerji tedarik sektöründen, %24’ü sanayiden, %22’si tarım ormancılık ve diğer arazi kullanımından, %15’i ulaşımdan ve %6’sı konutlardan kaynaklanmaktadır.
Soru: Günlük yaşamda yaptığımız bu faaliyetlerin iklim değişikliğine olan etkilerini azaltmaya yönelik sergilemeniz gereken tutum ve davranışlar nelerdir? Tartışınız.
- Cevap:
Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.