Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

Son Buzul Çağında Yerkürede Nasıl Bir Değişim Yaşandı?
Günümüzden 2,58 milyon yıl ila 10 bin yıl öncesine kadar uzanan jeolojik devre olan Pleyistosen’i de içine alan Kuvaterner’de 21 kez buzul dönemleri yaşanmıştır. Son buzul dönemi olan “Son Buzul Maksimumu (LGM: Last Glacial Maximum)” günümüzden yaklaşık 21 bin yıl önce gerçekleşmiştir.
Son buzul dönemi kıtalara göre farklılık göstermiştir. Örneğin buzullaşma, İskandinav Yarımadası’nda 50° kuzey enlemlerine, Kuzey Amerika’da ise 40° kuzey enlemlerine kadar inmiştir. Bu dönemde günümüze göre sıcaklık ortalamalarının 4-6 °C kadar azaldığı, deniz seviyesinin yaklaşık 120 metre kadar alçaldığı bilinmektedir. Deniz seviyesinde yaşanan alçalma nedeniyle Doğu Sibirya kıyıları, Alaska, Arjantin’in doğusu ve Güney Asya’nın kıta sahanlığının önemli bir bölümü kara hâline gelmiştir. Britanya Adası Avrupa kıtasıyla birleşmiştir. Yeni Gine adası ile Avustralya birleşmiş ve Karadeniz’in Akdeniz ile olan bağlantısı kesilmiştir.
Son buzul döneminde deniz seviyesi düşerken karaların iç kesimlerindeki göllerde de önemli seviye değişimleri yaşanmıştır. Beslenme sahası geniş olan göl havzalarında buharlaşmanın azalmasına bağlı olarak göllerin su seviyesi yükselmiştir. Örneğin Aral Gölü ile Hazar Denizi’nin su seviyesi yükselmiş, hatta Hazar Denizi, Karadeniz ile birleşmiştir (Görsel 1.4). Ayrıca Sahra bölgesinde, Arabistan Yarımadası’nda ve Avustralya’nın iç kesimlerindeki kapalı havzalarda göller oluşmuştur.
Son buzul döneminde yağışların azalması, kuraklığın artmasına neden olmuştur. Bu durum dünya genelinde orman alanlarının daralmasına yol açmıştır. Yok olan orman örtüsü, karaların iç kesimlerinde yerini bozkırlara bırakmıştır. Avrupa ve Asya kıtalarının kuzeyindeki tayga ormanları, buzul etkisiyle daha güney enlemlere kadar inmiştir. Karaların iç kesimlerinde bitki örtüsünün cılızlaşmasıyla rüzgârın şekillendirici etkisi güçlenmiştir. Bu durum Sahra Çölü’nün günümüze göre 300-400 kilometre daha güneye ilerlemesine neden olmuştur.
Buzul arası dönemlerde ise yüksek enlemlerdeki ve orta kuşaktaki dağların yüksek kesimlerinde bulunan buzulların bir kısmı erimiştir. Eriyen buzullardan açığa çıkan suların bir kısmı okyanuslardaki su seviyesinin yükselmesine ve deniz seviyesinin bugüne göre birkaç metre artmasına neden olmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!