![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 20
![](/wp-content/uploads/2024/08/iklim-cevre-ve-yenilikci-cozumler-ders-kitabi-cevaplari-meb-yayinlari-sayfa-20.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 20
Sera gazlarındaki artış, yeryüzüne yayılan uzun dalgalı ışınların atmosfer tarafından daha fazla tutulmasına ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Atmosferdeki sera gazlarının oranı, Dünya’nın jeolojik geçmişinde yaşanan çok sayıdaki volkanik faaliyete ve yeryüzündeki biyolojik aktiviteye bağlı olarak doğal yollarla çok kez değişmiştir. Özellikle buzullardaki hava kabarcıklarından alınan örnekler üzerinde yapılan çalışmalar, atmosferdeki karbondioksit seviyesi ile iklim koşulları ve küresel sıcaklıklar arasında yakın bir ilişki bulunduğunu göstermektedir.
Tektonik Hareketlerin Etkisi
Tektonik hareketler, jeolojik zamanlar boyunca okyanus ve karaların coğrafi dağılışlarını ve boyutunu değiştirmiştir. Bu değişim, karaların yüksek enlemlerde toplanması ile kar ve buzla kaplı alanların genişlemesine olanak sağlamıştır. Böy- lece Dünya’nın albedosunun (Güneş’ten gelen ışınların uzaya geri yansıtılma oranı) artarak buzul çağlarının oluşumunu kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Kıtaların konumu, Ekvator ile kutuplar arasında ısı taşınımını sağlayan okyanus akıntılarını da belirlemektedir. Nitekim son 40 milyon yılda levha tektoniği sonucu kıtaların yer değiştirmesi ve dağ oluşumu süreçlerine bağlı olarak ortaya çıkan okyanus akıntısı sistemindeki değişikliklerin küresel ölçekte görülen soğuma eğilimine neden olduğu düşünülmektedir. Ayrıca orojeneze bağlı oluşan sıradağlar, rüzgârları ve yağış oluşumunu da etkilemektedir. Örneğin Alp Orojenezi ile oluşan Himayala Dağları, Asya kıtasının güneyinde orografik yağışların (yamaç yağışı) oluşmasına neden olmaktadır (Görsel 1.3).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.