İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 185
“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 185
BENLİAHMET İSTASYONU’NDAN BİR DEMİRYOLCU GEÇTİ
(…)
Zaman zaman basında ve sosyal medyada yer alan Selim ve Benliahmet İstasyonlarının hikâyesi 1970’li yılların başlangıcına kadar uzanıyor. Bu dönemde, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları özellikle Doğu Anadolu gibi kışın çetin geçtiği muhtelif coğrafyalarda irili ufaklı çeşitli ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirmiştir. Bu çalışmalar ile hem istasyon hem de çevresinin kış şartlarından korunması ile demiryolu kenarına da ağaçlardan oluşan doğal bir yeşil duvarın örülmesi amaçlanmıştır.
Bugüne kadar bazı blog yazılarında, haberlerde ve internet sitelerinde bu ağaçların kimin diktiğine dair çeşitli söylentiler süregelmiştir. Kurum bünyemizde yaptığımız detaylı bir araştırmanın ardından sonunda ağaçların can suyunu veren emekli personelimiz Turgut Ertop’a ulaştık.
2008 yılında Kurumumuzdan emekli olan Turgut Bey ile o döneme, ağaçlandırma çalışmalarından görev yaptığı Anadolu’nun diğer bölgelerine kadar pek çok konuda ayrıntılı ve samimi bir sohbet gerçekleştirdik.
Turgut Bey öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1 Kasım 1943’te Merzifonda doğdum. Annem ev kadını, babam Merzifon Elektrik Santralinde makinistti. İlk ve ortaokulu Merzifon’da okudum. Merzifon’da lise olmadığı için, vilayetlerde okumak zorunda kaldım. Vilayetlerde okumak, o günün şartlarından dolayı biraz zordu. Bir arkadaşımın babası demiryolcu idi, kendisinin de bu yüzden Demiryolu Meslek Okuluna gideceğini söyledi. O zaman ben de geleyim dedim ve okula müracaat ettik. Bize Sivas’ta sınava gireceğimizi söylediler.1960 senesinde sınava girdik ve kazandık.
(…)
Kısım Şefi olarak gittiğiniz Sarıkamış’ta neler yaşadınız?
Sarıkamış’a 1969 yılında gittim. Kars o dönem çok kuraktı. Hayvanların dâhil yiyecek sıkıntısı vardı. Sarıkamış’ın soğuğu ile baş edemezsiniz. Kışın çok yoğun kar çalışmaları ile geçerdi. Çalıştığım sürede karın yağışını bir defa bile olsa zevkle izleyememişimdir. Kar yağdığında bizim işlerimiz artardı. Mesela o dönemde şöyle bir olay yaşamıştım. Erzincan-Erzurum arasında çalışırken yol çavuşumuz Ahmet Çavuş vardı. Çavuş emekli olmak istiyordu, şube şefimiz ise çalışan adam azlığından dolayı emekli olmasını istemiyordu. Ahmet Çavuş’un annesi de kapının arkasında bu konuşulanları duyuyormuş. Annesi bu konuşma esnasında bir anda geldi “Şefim benim oğlum emekli olsun da kar artık oğlumun omuzlarına yağmasın” demişti. Yani biz kardan çok çekerdik, şartları çok zorlaştırırdı. Sarıkamış gibi yerlerde trenlerin yollarda kalması yüzünden ağaçlandırma çalışması da bu yüzden başlatıldı. Biz ona kültürel tahkimat diyoruz.
Sanırım ağaçlandırma faaliyetleriniz de burada başladı değil mi?
Evet, burada başladı. Size ağaç göndereceğiz dediler. İlk planda 4-5 bin tane göndereceklerdi. Bu ağaçları yol boyuna, demir yolunda kar en fazla nerede tutuyorsa oralara dikin dediler. Biz de “Burada hayvancılık yapılıyor, her tarafta mera var. Biz bu ağaçları dikersek hayvanlar yer.” dedik. Ben de bu yüzden “15-16 bin ağacı bana verin, bunları Selim ve Benliahmet İstasyonuna dikeyim.” dedim. Çünkü o istasyonlarda da kışın tren durduğu zaman kardan dolayı kalkamazdı, patinaj yapar olduğu yerde donar kalırdı. Donan treni oynatmak mümkün değildi. O zaman dizeller de yoktu, buharlılar vardı, ray ve teker birbirine yapışırdı. Bu yüzden ağaçları Selim ve Benliahmet İstasyonlarına dikelim dedim. Sağ olsunlar önerimizi yerinde buldular ve 1971 yılında bahar mevsiminde de ağaçlandırma çalışmasına başladık.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 185 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.