Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 161

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 161

Karadeniz’de Yaşam Tehdit Altında

KARADENİZ

Karadeniz, yarı kapalı özellikte bir iç denizdir. Açık denizlerle tek bağlantısı İstanbul Boğazı ile sağlanmaktadır. Çok sayıda ülkenin bulunduğu Karadeniz havzasında yaklaşık 160 milyon insan yaşamaktadır.

Karadeniz, birçok ülkenin açık denizlerle bağlantısını sağlayan önemli bir su yoludur. Sahip olduğu balık potansiyeli ile kıyısı olan ülkeler için önemli bir gıda kaynağıdır. Karadeniz, yarı kapalı özelliği ile de çok özel bir ekosistemdir.

Karadeniz yaklaşık 7 bin yıl önce İstanbul Boğazının açılmasıyla açık denizlere bağlanarak denize dönüşmüş ve suları tuzlanmıştır. Karadeniz sularının tuzlanmasıyla mevcut tatlı su canlıları kısa sürede ölmüş ve bunların artıkları deniz tabanına çökelmiştir. Çökelen bu canlı artıklarından açığa çıkan zehirli hidrojen sülfür gazı yaklaşık 120-150 metre derinlikten itibaren deniz tabanına kadar olan alt katmanda yer almaktadır. Bu alt katmanda zehirli gazların etkisiyle bitki ve hayvan yaşamı bulunmamaktadır. Denizin 0-50 metre derinlikteki en üst katmanı ise oksijenin ve besin maddesinin bol olduğu, balıkların ve diğer canlıların yaşadığı ortamdır. Zehirli alt katman ile canlıların bol olduğu üst katman arasında soğuk suyun (ortalama 8 °C) bulunduğu orta katman bulunmaktadır. Orta katman, canlı üst katman ile cansız alt katmanı birbirinden ayırarak hayati bir rol oynamaktadır.

Karadeniz Havzası

ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) koordinatörlüğünde 15 ülkeden 32 farklı kurumun katıldığı BID- GE-BS projesi (Karadeniz’in Sağlıklı ve Dirençli Ekosistemlerinde Mavi Büyümenin Gelişimi için Araştırma ve İnovasyon) çerçevesinde bilim insanları 2021 yılından bu yana Karadeniz’de iklim değişikliği ve kirlilik gibi çeşitli faktörlerin Karadeniz ekosistemindeki etkilerini araştırmaktadır. Araştırma sonuçları belirli zamanlarda yayımlanmaktadır. Sonuçları belirli zamanlarda yayımlanan bu araştırmalarda Karadeniz sularında sıcaklık ve tuzluluk değerleri ile kirliliğin son 50 yılda belirgin şekilde arttığı tespit edilmiştir. Bu durumun Karadeniz’deki ekosistemi çok ciddi bir şekilde tehdit ettiği belirtilmektedir. Nitekim hidrojen sülfür bulunan alt katmanın 110 metre derinliğe kadar yükseldiği, ısınan üst katmanda balık üremesinin azaldığı, balon balığı gibi Doğu Akdeniz’e ait istilacı türlerin gelmeye başladığı ifade edilmektedir. Bütün bu gelişmelerin Karadeniz’de canlı popülasyonunun hızla azalmasına yol açtığı bilim insanları tarafından vurgulanmaktadır.

Karadeniz’in su değişimi sadece İstanbul Boğazı aracılığıyla sağlanmaktadır. Boğazdaki alt ve üst akıntının çok yavaş olması nedeniyle Karadeniz’deki olumsuz etkilerin çok daha hızlı ilerleyeceği öngörülmektedir. Bilim insanları tedbir alınmadığı takdirde Karadeniz’e dökülen 10 büyük nehrin getirdiği suların giderek ısınmasının, denize daha fazla kirlilik taşınmasının ve aşırı avlanmanın Karadeniz’de canlı yaşamını tamamen yok edebileceğini ifade etmektedir. Bu durum aynı zamanda Karadeniz’in sularını boşalttığı Marmara Denizi için de bir tehdit oluşturmaktadır.

Soru: Karadeniz’de yaşamın yok olması tehdidine karşı hangi ülkeler, nasıl bir iş birliği yapmalıdır?

  • Cevap: Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Gürcistan gibi ülkeler ortak çevre politikaları geliştirmelidir. Kirliliği azaltmak için sanayi ve tarımsal atıkların denize karışmasını önleyecek uluslararası düzenlemeler yapılmalı, aşırı avlanma kontrol altına alınmalı ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında sürdürülebilir ekosistem koruma projeleri uygulanmalıdır.

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 161 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!