İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155
“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155
Siyasal ve demokratik koşullar ile örgütlenme özgürlüğü, herhangi bir ülkede vatandaşların çevre yönetimine katılmalarında önemli bir koşuldur. Eğer siyasal koşullar ve özgürlükler açısından ortam uygunsa yasalar çerçevesinde kalmak koşulu ile her birey bu konulardaki düşüncesini özgürce ifade edebilir. Çevre konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının girişimleri de örgütlenme özgürlüğü ile sağlanabilmektedir.
Psikolojik ve moral unsurlar, çevresel konularda eğitim ve bilinçlenme süreci ile ilişkili olarak çevre yönetimine katılmanın önemli bir ön koşulu hâline gelmiştir. Bu da siyasal ve demokratik koşullar ve örgütlenme özgürlüğünün sağlanmasına bağlıdır. Dolayısıyla katılmanın ön koşullarından biri olan psikolojik ve moral unsurlar bu iki şartın sağlanmasına bağlıdır.
Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Sürecinde Halkın Katılımı Toplantıları
Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED), belirli bir proje veya gelişmenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreçtir. Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci değil; karar verme süreciyle birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreçtir. Yeni proje ve gelişmelerin çevreye yapabileceği sürekli veya geçici olası etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesidir.
Çevresel etki değerlendirmesi sürecinde halkın katılımı toplantıları, ÇED Yönetmeliği’nin önemli bir parçasıdır. Hazırlık çalışması ve toplantı aşaması olmak üzere iki boyuttan oluşan halkın katılımı programının amacına ulaşması için bu toplantıların düzenlenmesinde yararlı olabilecek pratik görüş ve önerilerin geliştirilmesinde, çatışmaların bu çerçevede yönetilmesinde yarar vardır. Halkın katılımı toplantılarının amacı, halkı bilgilendirmenin yanı sıra çevresel kararların verilmesinde yurttaşlardan, sivil toplum kuruluşlarına kadar herkesin konu hakkında katkısını sağlamak ve yatırımların verimli ve kamu yararına kullanılmasını yönlendirmektir.
Toplantı öncesi, toplantı salonunun sunumla ilgili tüm altyapı hazırlıkları tamamlanmış; duyurular basın yoluyla duyurulmuş ve sunum yapacak birimler arasında iş bölümü yapılmış olmalıdır. Toplantıda teknik terimler kullanılmadan sunum yapılmalıdır. Sunum yaparken empati kurulmalı, “Ben burada yaşasaydım projenin uygulanması hakkında ne düşünürdüm?” diye sorulmalıdır. Sunum, projenin inşaat ve işletme aşamasının simülasyonu ve çevreye olabilecek etkileri açısından örnek videolarla desteklenmelidir. Yapılan toplantının bir bilgilendirme toplantısı olduğu ve gerekirse halkın ortaya koyduğu gerekçeler doğrultusunda projeden vazgeçilebileceği katılımcılara anlatılmalıdır. Halk dinlemek istemiyorsa bunun onların zararına olduğu anlatılmalı, herkesin fikirleri ve soruları alınmalı, tutanak tutularak toplantı bitirilmelidir. Yukarıda da belirtildiği gibi, halkın katılımının son hedefi önerilen projelere dair uyuşmazlıkları ortadan kaldırmaktır. Bu hedef başarılı bir şekilde yerine getirilirse çevresel etkilerin azaltılması ve gereksiz yere açılarak çok pahalıya mal olacak davaların engellenmesi mümkün hâle gelebilecektir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 155 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.