Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 130

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 130

Habitatların tarım arazilerine dönüştürülmesi de toprağın biyolojik ve fiziksel özelliklerini (sıcaklık, pH, su tutma vb.) ve mikro habitatları değiştirebilir. Kimyasal veya biyolojik böcek ilaçlarının yoğun kullanımı ve birikimi, çalı çitlerinin sökülmesi, geniş bir alana tek bir tarım ürününün ekilmesi günümüz tarım faaliyetlerinde sıklıkla görülen uygulamalardır. Bu uygulamalar o bölgedeki biyoçeşitliliği azaltan önemli etkenlerdir. Bu değişimlere uyum sağlayan canlılar, tarım alanlarında egemen hâle gelir. Bu durum topraktaki canlı çeşitliliğinin azalmasına, canlılardaki dağılım ve çeşitlilikte farklılıklar ortaya çıkmasına sebep olur.

İklim Değişikliği

Fosil yakıt kullanımı, ormansızlaşma, şehirleşme gibi insan faaliyetlerinin sonucunda yaşanan iklim değişikliğinin sonuçları dünyanın hemen hemen her yerinde etkisini göstermektedir. Bu etkilerin başında sıcak hava dalgası, kuraklık, şiddetli yağış, yangın, sel, fırtına, kasırga gibi aşırı hava olayları yer almaktadır. Örneğin havada ve denizde meydana gelebilecek 1 veya 2 derecelik bir sıcaklık artışının ekstrem hava olaylarının artmasına, canlı davranışlarının ve yaşam alanlarının değişmesine, hatta bazı türlerin neslinin tükenmesine neden olacağı öngörülmektedir.

Kirlilik

Kirlilik, ekosistemler arası dengeyi bozan ve büyük etkilere neden olan önemli bir etkendir (Görsel 3.47). Kirlilik nedeniyle her yıl dünyada önemli sayıda canlı yok olmaktadır. Hızlı nüfus artışı, fosil yakıtların kullanılması; nükleer, kentsel ve endüstriyel atıklar vb. çevre kirliliğini artırmaktadır. Bununla beraber madencilik faaliyetleri, tarımda ve kültür balıkçılığında aşırı miktarda kimyasal madde ve ilaç kullanımı da kirliliğe sebep olan diğer etmenlerden birkaçıdır. Kirliliğin türler üzerindeki etkisi, kirleticilerin türüne ve canlılar üzerindeki etkilerine bağlıdır. Kirliliğe bağlı biyoçeşitlilik kayıplarının su ekosis- temlerinde daha hızlı gerçekleştiği ve daha çok canlıyı olumsuz etkilediği bilinmektedir.

İstilacı Türler

Doğal olarak yaşadıkları ekosistemden başka bir ekosis- teme giren ve burada aşırı miktarda çoğalıp yerleştiği ekosistemi etkisi altına alan türlere istilacı yabancı türler adı verilmektedir. Ayrıca dengesi bozulan bir ekosis- temde baskın hâle gelen yerli türler için de yerli istilacı tür terimi kullanılır. Örneğin zebra midyesi ve Japon yılan kökü son yirmi yıl içinde İrlanda’yı kaplamıştır (Görsel 3.48a, 3.48b). Bunun sonucunda da bu istilacı türler besin ağlarını etkileyerek doğal yaşam alanlarını karıştırmış ve istila ettikleri ekosistemin dengesini bozmuşlardır.

Aşırı Tüketim

Gıda, malzeme ya da ilaç üretimi için hayvan ve bitkilerin yeniden üreyebildikleri miktardan daha fazla tüketilmesidir. Bununla beraber aşırı tüketim ister bireysel amaçlı ister ticari amaçlı olsun, sürdürülebilir olmayan avlanmayı, kaçak avcılığı ya da mahsul toplamayı da ifade eder. Örneğin dünya genelinde, balık ve diğer su ürünlerinin avlanma miktarı 1950 yılında 19 milyon ton iken 2020 yılında yaklaşık 90 milyon tona çıkarak 5 kata yakın bir artış göstermiştir. Bu artış, birçok balıkçılık sahasının aşırı kullanılarak tahrip olmasına sebep olmuştur. Aşırı avlanma; ton balığı, marlin, deniz turnası gibi avcı türlerin popü- lasyonlarının günden güne azalmasına neden olmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 130 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!