![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 129
![](/wp-content/uploads/2024/08/iklim-cevre-ve-yenilikci-cozumler-ders-kitabi-cevaplari-meb-yayinlari-sayfa-129.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 129
Biyoçeşitliliğe Yönelik Başlıca Tehditler
Mikroorganizmalardan dev balinalara kadar milyonlarca canlı türü aynı gezegende beraber yaşamaktadır. Bu türlerden birkaçının yok olmasının dünya ekosistemin- de önemli bir değişikliğe yol açmayacağı düşünülebilir. Ancak bazı türlerin neslinin tükenmesi ekosistemlerin bozulmasına ve besin zincirlerinin kırılmasına neden olabilir. Bu durum da birçok canlının yaşamını tehlikeye atabilir. Dünya var olduğundan bu yana türler beş kez kitlesel yok oluş tehlikesiyle karşılaşmıştır. Bu kitlesel yok oluşlardan biri de yaklaşık 65 milyon yıl önce gerçekleşmiş ve yeryüzündeki dinozorların tümünün neslinin tükenmesine neden olmuştur. Dünya ekosisteminde türlerin neslinin tükenmesi olağandır ve son 200 milyon yıl içerisinde birçok türün nesli tükenmiştir. Olağan dışı olan ise son birkaç yüzyıl gibi kısa bir sürede, birçok canlı türünün neslinin tükenmesidir. Günümüzde biyoçeşitliliği tehdit eden unsurlar ister doğrudan ister dolaylı olsun, önemli bir kısmında insan etkisi söz konusudur (Görsel 3.45).
Habitat Kaybı, Değişimi ve Bölünmesi
Habitatların ortadan kaldırılması biyoçeşitliliğin karşılaştığı ana tehditlerden biridir. Örneğin büyük ölçekli inşaat projelerinin biyoçeşitlilik açısından hassas bölgelerde (bataklıklar, deltalar, ormanlar vb.) gerçekleştirilmesi birçok canlının yaşam alanının yok olmasına sebep olur. Doğal yaşam alanlarının zarar görmesi, bitki ve hayvanların yaşamak için gerek duyduğu koşulları ortadan kaldırır. İnsan faaliyetleriyle doğal yaşam alanlarının farklı eko- sistemlere dönüştürülmesi arazi kullanım tercihlerine bağlı biyoçeşitlilik kaybına neden olan faktörler arasında yer alır. Ormanların, otlakların ve çalılık alanların tarım ve yerleşim alanlarına dönüştürülmesi habitatların değişmesine ya da bölünmesine neden olabilmekte ve bu durum da biyoçeşitliliği olumsuz etkileyebilmektedir (Görsel 3.46).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 129 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.