Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127

Düşünelim- Yorumlayalım

Borneo adalarında meydana gelen örnek bir olay, doğanın dengesindeki bozulmaların nelere yol açabileceğini göstermesi bakımından ilginçtir. Adada sivrisineklerle mücadele etmek ve sıtma hastalığını önlemek için geniş alanlara DDT (tarıma zarar veren canlılar için kullanılan bir tarım ilacı) serpilir. İlaçlama sonucunda sivrisinekler ölür ve sıtma azalır. Ancak bu durumun olumsuz etkilerinden birincisi DDT’nin aynı zamanda saz bitkisiyle beslenen tırtılları yiyen parazit bir yaban arısının da ölümüne yol açmasıdır. Yaban arısı olmayınca saz yiyen tırtılların sayısı giderek artmış ve bunun sonucunda saz bitkisi ile yapılan evlerin çatıları çökmeye başlamıştır. İlaçlamanın diğer bir olumsuz etkisi de adaya özgü bir kertenkele türünün sivrisineklerle, adadaki evcil ve yabanıl kedilerin de kertenkelelerle beslenmesinde görülür. Kertenkeleler, ilacın etkisinde kalan sivrisinekleri zamanla tüketir. Evcil ve yabanıl kediler de zehirlenmiş sivrisinekleri yiyen kertenkeleleri yer. Neticede bütün kediler zehirlenerek ölür. Etkileşim silsilesindeki bir canlı grubu olan kedilerin ortadan kalkmasıyla fareler hızla çoğalır. Sonuç olarak sıtma hastalığı ile mücadele için DDT kullanan halk, daha tehlikeli olan orman vebası ve tifüs salgınıyla karşı karşıya kalır.

Soru: Borneo vakası biyoçeşitliliğin ekolojik önemine yönelik hangi sonuçları ortaya çıkarmıştır?

  • Cevap: Borneo vakası, ekosistemdeki türlerin dengesinin bozulmasının zincirleme olumsuz sonuçlara yol açabileceğini göstermektedir. Biyolojik çeşitliliğin korunması, doğanın dengesini ve insan sağlığını korumak için hayati önem taşır.

Düşünelim- Yorumlayalım

Aşağıdaki grafikte 2022 yılında Türkiye’deki bitki türlerinin kullanım alanları gösterilmiştir.

Soru: Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından zengin olmasının ekonomiye ne tür katkıları olmaktadır? Tartışınız.

  • Cevap: Türkiye’nin biyoçeşitliliği, tıp, ilaç, gıda, tarım ve endüstri gibi birçok sektöre katkı sağlamaktadır. Doğal bitki türleri ilaç üretimi, tarım, genetik araştırmalar ve turizmde kullanılarak ekonomiye büyük bir gelir kazandırmaktadır. Ayrıca çayır ve mera bitkileri hayvancılığı desteklerken, süs ve peyzaj bitkileri ihracat yoluyla ekonomik fayda sağlar. Alternatif tıp ve bitki çayları gibi doğal ürünler de ticari değeri artırarak yerel üreticilere ekonomik fırsatlar sunmaktadır.

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 127 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!