Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121

Dünyadaki açlığın ve gıda güvensizliğinin temelinde gıdaya erişimde yaşanan sorunlar bulunmaktadır. Gıdaya erişimde yaşanan sorunların en önemli nedenlerinden biri gıdanın dünya üzerinde adil dağılmaması durumudur. Küresel yıllık toplam gıda üretiminin tüm dünyada adil olarak dağılması durumunda açlık çeken insan kalmayacağı ve gıda güvensizliğinin büyük oranda azalacağı bilinmektedir. Günümüzde gıdanın adil dağılmaması bazı bölgelerde açlık düzeyine ulaşan gıda güvensizliğine neden olurken bazı bölgelerde ise gıdanın fazla tüketim ve israf durumunu ortaya çıkarmaktadır. Gıdanın adil dağılmamasında birçok faktör rol oynar. Bu faktörlerden başlıcaları şunlardır:
• Yaşanılan bölgenin fiziki yapısı, toprak bozulması, iklim değişikliği, su kıtlığı ve kirliliği gibi fiziki koşullara bağlı üretim yetersizlikleri
• Üretim yöntemleri ve teknolojilerindeki geri kalmışlık
• Gıda tedarik zinciri ve ulaşım imkânlarındaki yetersizlikler
• Sıcak çatışma bölgelerinde gıda üretimi ve dağıtımında yaşanan sorunlar
• Hızlı nüfus artışı, göç ve kentleşmenin gıdaya erişimde neden olduğu sorunlar
• Ulusal ve uluslararası düzeydeki ekonomi ve ticaret politikaları
Sıcak çatışmalar son yıllarda gıdaya erişimi zorlaştıran en önemli faktörlerden biri olmuştur. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2022 yılı verilerine göre 815 milyon yetersiz beslenen insandan 489 milyonu çatışmalardan etkilenen ülkelerde yaşamaktadır. Örneğin Sudan, Suriye, Afganistan ve Filistin gibi sıcak çatışma yaşanan ülkeler yetersiz beslenme oranı en yüksek ülkeler durumundadır (Görsel 3.39).

Dünyanın en büyük tahıl üreticisi ve ihracatçısı ülkelerinden biri olan Ukrayna’da savaş nedeniyle üretimin düşmesi ve tahılın başka ülkelere nakledilmesinde yaşanan zorluklar, gıdaya erişimde sıcak çatışmaların etkisine diğer bir örnektir (Görsel 3.40). Gıdaya erişimde sorun yaşanan bölgelerde yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları ve açlıktan ölümler gibi doğrudan etkiler gerçekleşirken, sıcak çatışmalar ve göçler gibi dolaylı etkiler de görülebilmektedir.

Birleşmiş Milletler’in 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden biri de açlığı bitirmek, gıda güvenliğini sağlamak, beslenme imkânlarını geliştirmek ve sürdürülebilir tarımı desteklemek olmuştur. BM’nin bu amacını gerçekleştirme görevini Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü yürütmektedir. Örgütün bu amaçla yaptığı başlıca çalışmalar ve projeler şunlardır:

• Küçük ölçekli gıda üreticilerinin, kadınların, yerli halkların, çiftçilerin, çobanların ve balıkçıların gelirlerinin ikiye katlanması ve tarımsal üretkenliğin artırılması
• Verimliliği ve üretimi artıran, ekosistemlerin korunmasına yardımcı olan, iklim değişikliği ve afet uyum kapasitesini güçlendirip arazi ve toprak kalitesini artıran, dayanıklı ve esnek tarım uygulamalarının gerçekleştirilmesi
• Gelişmekte olan ülkelerin ve özellikle en az gelişmiş ülkelerin tarımsal üretim kapasitesini artırmak için kırsal altyapı, tarımsal araştırma ve yayın hizmetleri, teknoloji geliştirme ile bitki ve hayvan gen bankaları konularında yatırımın artırılması
• Dünya tarım pazarındaki ticaret kısıtlamalarının kaldırılması ve bozuklukların düzeltilmesi

FAO ve diğer birçok uluslararası kuruluşun çalışmaları ve projeleri dünyadaki açlığı henüz bitirememiş, gıda güvenliği sağlanamamış, gıdanın adil dağılımı gerçekleştirilememiştir. Gıda konusunda daha adil bir dünya için uluslararası örgütlere, devletlere ve bireylere görevler düşmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 121 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!